externe

Marea ofensiva a Ucrainei va incepe in martie. Seful serviciului secret militar: „Va avea loc un transfer de putere in Rusia in curand”

„Putin este bolnav in faza terminala. El va muri inainte ca razboiul sa se termine si va avea loc un transfer de putere”, a declarat Kirilo Budanov, seful Serviciului de Informatii Militare ucrainean, intr-un interviu pentru postul american ABC.

Budanov a mai spus ca probabil ca vor mai avea loc si alte lovituri pe teritoriul rusesc. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru atacul din 26 decembrie asupra bazei rusesti Engels, care se afla la sute de kilometri de granita ucraineana, dar Budanov a recunoscut ca a fost „bucuros sa o vada”.

El a adaugat ca atacurile vor aparea „din ce in ce mai adanc” in interiorul Rusiei. Cand a fost intrebat despre atacurile asupra Crimeei, care a fost anexata ilegal de Rusia in 2014, Budanov a spus: „Crimeea este teritoriu ucrainean, putem folosi orice arma pe teritoriul nostru”.

Budanov a mai declarat ca armamentul Rusiei se epuizeaza, fortand-o sa recurga la solutii „mai ieftine” si mai „abundente”, cum ar fi dronele Shahed, de fabricatie iraniana, care se autodistrug si care au semanat teama si panica in randul populatiei.

Teheranul neaga furnizarea de drone catre Rusia, desi Departamentul american al Apararii a declarat ca Rusia a cumparat sute de drone.

Rusia a tras 84 de drone asupra Ucrainei in primele doua zile ale anului 2023, toate fiind doborate de apararea aeriana ucraineana.

Statele Unite au anuntat ca vor furniza Ucrainei un sistem de aparare antiracheta Patriot la sfarsitul lunii decembrie, ceea ce aduce ajutorul militar total al administratiei Biden pentru Ucraina la aproape 22 de miliarde de dolari. Presedintele Joe Biden a semnat recent o lege de finantare guvernamentala de 1.700 de miliarde de dolari care include un ajutor suplimentar de 47 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Vreau sa imi exprim recunostinta pentru tot ajutorul pe care l-am avut si cer sa continuati sa sprijinim Ucraina”, a declarat Budanov, spunandu-le cetatenilor americani: „Promit ca nu va dura prea mult acum si fiecare contribuabil din SUA va putea vedea unde s-a dus fiecare cent. Vom schimba aceasta lume impreuna”.

Budanov a mai spus ca se asteapta ca vehiculele americane de lupta blindate Bradley sa fie trimise in curand in Ucraina: „Le asteptam. Le asteptam cu nerabdare foarte mult. Acest lucru va imbunatati semnificativ capacitatea de lupta a unitatilor noastre”.

Budanov a declarat ca se asteapta ca luptele sa fie mult mai „fierbinti” in martie, adaugand ca Ucraina planuieste o ofensiva majora in primavara.

„Acesta este [momentul in care vom vedea mai multe] eliberari de teritorii si infrangeri finale ale Federatiei Ruse”, a spus el. „Acest lucru se va intampla in toata Ucraina, din Crimeea pana in Donbas”.

Conducerea ucraineana a declarat in mod repetat ca nu va ceda niciun centimetru de teritoriu.

„Scopul nostru, si il vom atinge, este revenirea la granitele din 1991, asa cum Ucraina este recunoscuta de toti subiectii dreptului international”, a declarat Budanov.

In ceea ce priveste viitorul Rusiei, Budanov a spus ca exista mai multe scenarii in joc, dar mesajul este clar: „Nu trebuie sa va fie teama de transformarea Rusiei. Aceasta va fi doar in beneficiul intregii lumi”.

Regimul lui Putin „este de rasul tuturor”, a spus Budanov, adaugand ca trupele rusesti sunt aproape reduse la apararea teritoriilor pe care inca le ocupa in Ucraina – „si nu pentru mult timp”.

„Rusia nu mai reprezinta o amenintare militara pentru lume”, a adaugat el.

Singura problema ramasa, a spus Budanov, este arsenalul nuclear al Rusiei „si regimul incontrolabil” care va determina „intreaga lume sa realizeze necesitatea denuclearizarii Rusiei sau cel putin a unei supravegheri internationale a arsenalului sau nuclear”.

„O tara terorista care balanseaza o bata nucleara spre toata lumea si lanseaza amenintari nu este un regim care are dreptul etic sau politic de a detine controlul asupra armelor de distrugere in masa”, a adaugat Budanov.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

12 secunde ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

36 de minute ago

„Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol”, anuntat vicepremierul. „Dar starea sa ramane grava si necesita ingrijiri intensive”

Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol, la patru zile dupa atentatul…

30 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

3 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

O oră ago