Marea pacaleala. Cum s-au inteles PSD, UDMR si PNL pe Sectia Speciala. O vor desfiinta apoi o vor reinfiinta „in alt loc”

politica

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat vineri ca PSD, PNL si UDMR s-au inteles in privinta Sectiei Speciale. Hunor a spus ca SIIJ va fi desfiinatta prin lege si apoi va fi reinfiintata „in alt loc”.

„Erau doua-trei fraze care trebuiau puse… Pe SIIJ ne-am inteles, au mers sa faca un text colegii nostri impreuna cu cei de la PNL si PSD. Se va gasi printr-un act normativ, la nivel de lege, desfiintarea si reorganizarea activitatii in alt loc”, a anuntat liderul UDMR.

UDMR s-a opus pana acum vehement desfiintarii totale a Sectiei Speciale, asa cum solicita organismele europene.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, in urma cu o spatmana, ca PSD nu este de acord cu desfiintarea Sectiei Speciale.

„Am fost foarte clar, in acea zona trebuie intervenit si vazut ce trebuie facut astfel incat sa inchidem MCV-ul, dar nu prin desfiintarea SIIJ”, a declarat Ciolacu in fata sediului PSD.

Intrebat daca sustine pastrarea Sectiei Speciale, Ciolacu a raspuns: „Am fost cat se poate de clar”.

In cel mai recent raport MCV, Romania a fost criticata explicit pentru ca nu a desfiintat Sectia Speciala.

”Cu amendamentele din 2018-2019 la legile Justitiei inca in vigoare, ingrijorarile legate de afectarea sistemului de justitie raman valide”, se arata in raportul MCV al Comisiei Europene.

”In special, existenta si functionarea Sectiei Speciale pentru magistrati SIIJ ramane o ingrijorare majora”, subliniaza Comisia Europeana.

Recomandarile MCV au foarte clare, subliniindce ingrijoreaza Comisia Europeana:

– desfiintarea SIIJ
– regimul sanctiunilor (disciplinare, civile si penale) in cazul magistratilor
– numirea sefilor Inspectiei Judiciare
– numirea si revocarea procurorilor-sefi
– rolul Curtii Supreme si al CSM
– impactul reformelor in ce priveste independenta magistratilor si organizarea carierei acestora

Mai mult despre: , ,

Comentarii: