Marea PACALEALA iese la iveala. Putin NU si-a trimis trupele in Siria pentru a lupta cu ISIS

analize

Anuntul lui Putin privind retragerea din Siria confirma ceea ce analistii si opozitia fata de regimul Assad au declarat de nenumarate ori: scopul Kremlinului nu a fost niciodata de a lupta cu ISIS ci de a inclina balanta puterii in favoarea presedintelui sirian, scrie Huffington Post.

Imediat dupa ce Rusia si-a inceput atacurile in Siria, in luna septembrie a anului trecut, seful administratiei prezodentiale de la Kremlin, Sergei Ivanov, a declarat ca scopul este „exclusiv de a oferi suport aerian fortelor guvernamentale siriene in lupta cu ISIS”.

Insa, aproape imediat, s-a vazut ce rol aveau de fapt fortele ruse. In loc sa loveasca zonele controlate de ISIS, avioanele ruse s-au ocupat aproape exclusiv de teritoriile controlate de gruparile de opozitie, impotriva carora soldatii lui Assad se aflau in ofensiva. La cateva saptamani dupa inceprea operatiunilor ruse in Siria, o analiza a Reuters ce cuprindea datele oferite de Mniserul rus al Apararii arata ca 80% dintre bombardamentele rusilor nu au vizat militantii ISIS.

„Ei au inscenat un razboi un razboi contra ISIS pentru a-si justifica implicarea miliatra”, declara McCants de la  Brookings Institution, un expert in actiunile ISIS.

Astfel, cu sprijinul Rusiei, alaturi de cel al iranienilor si al Hezbollah, fortele lui Assad au revenit curand pe pozitii de forta. Un alt efect a fost amplificarea crizei umanitare, gruparile pentru drepturile omului acuzand Rusia ca a atacat si tinte civile, in special spitale. Luna trecuta, in nordul Siriei, 14 oameni au fost ucisi intr-un atac cu rachete auspra unei scoli si a unui spital. Martorii au spus ca rusii au fost de vina.

Interventia in Siria a Rusiei a servit de fapt multor altor scopuri, mai putin distrugerii ISIS. Rusia a tinut astfel sa se arate ca o superputere capabila de actiuni militare internationale, iar Putin si-a crescut popularitatea in randul rusilor afectati de probleme economice printr-o campanie de propaganda ce scotea in evidenta victoriile din Siria.

Faptul ca scopul primordial al Rusiei nu a fost eliminarea ISIS reiese si din schimbarea de discurs a lui Putin. „Munca eficienta a militarilor nostri a creat conditiile pentru inceperea procesului de pace”, a declarat liderul rus in momentul anuntarii retragerii. Insa nimic de despre „teroristii de la ISIS”.

Si mai clar reiese aceasta schimbare de discurs si din mesajele ambasadorului rus in Marea Britanie, Alexander Yakovenko.

„Misiune indeplinita. Loviturile Rusiei au creat conditiile pentru o intelegere politica”, a scris marti, 15 martie, pe Twitter.

Insa iata ce spunea Ambasada Rusiei in noiembrie, un mesaj cu totul diferit: „Scopul Rusiei in Siria nu este de a-l sustine pe Assad impotriva gruparilor de opozitie, ci de a stopa ISIS si de a-i invinge”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: