politica

Marea pacaleala. PSD urmareste ceva mult mai important decat prezidentialele: „Cineva, in spatele dnei Dancila, pare sa fi inceput un joc tactic si strategic ramas inca sub nivelul radarului”

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu arata intr-o analiza la rece ca PSD nu este in realitate aproape deloc interesat de alegerile prezidentiale, scopul real al partidului fiind de a pastra guvernarea cu orice pret pentru alegerile locale si europarlamentare.  

Dogioiu arata ca PSD urmareste de fapt sa”arbitreze” alegerile prezidentiale, constient ca nu are nicio sansa de castig.

„Am mai spus-o si o repet pentru cei care vor sa priveasca realitatea in fata: ce a ramas din functia prezidentiala? Foarte putin, infim. Ceva politica externa, inca propunerea sefului SRI, conducerea CSAT, unde are insa nevoie de unanimitate, desemnarea premierului. In rest, totul a fost anulat complet sau atat de inghesuit incat tinde spre zero. Si cele mai multe ciuntiri au fost provocate de CCR, de aceea ele nu pot fi corectate decat foarte greu, probabil doar printr-o noua Constitutie.

In plus, ceea ce se profileaza este o finala intre Iohannis si candidatul USR-PLUS, cel mai probabil Dan Barna. La cum a inceput competitia intre ei, aceasta finala va lasa rani adanci, care nu vor face usoara o viitoare reapropiere, iar pentru guvernarea PSD asta e un castig.

Este o capcana la care si liberalii si „pluseristii” ar trebui sa se gandeasca. Asta nu inseamna ca ar trebui sa aiba candidat comun. Nu sustin sub nicio forma asta. Sustin doar ca tonul ar trebui sa fie cu mult mai moderat si respectul pentru un joc politic normal cu mult mai mare, cu atat mai mult cu cat argumentul „daca nu ne unim vine dusmanul peste noi” nu mai e valabil la aceste prezidentiale.

Deloc neglijabil, poate chiar esential, in aceasta finala, PSD va fi in interesanta pozitie de a arbitra, iar sustinerea decisiva ar putea fi scump platita de candidatul spre care se va duce, din putinele prerogative care au mai ramas presedintelui.

Deja vedem ca dl Iohannis face concesii importante, precum trecerea legii pensiilor doar pentru ca i-a spus dna Dancila ca sunt bani. Si a crezut-o pe cuvant. De exemplu, asa ar putea cumpara PSD continuarea guvernarii si dupa prezidentiale.

Pentru Klaus Iohannis, ideal ar fi fost sa se lupte in turul al doilea cu candidatul PSD, pentru ca in felul aceasta ar fi coagulat tot frontul antiPSD. O finala cu candidatul USR-PLUS il limiteaza la electoratul de baza, aproximativ cat cel al PNL, si il obliga la un joc dublu, de opozitie formala dura fata de PSD, combinata cu bezele trimise electoratului PSD de care va avea nevoie in turul al doilea.

Intr-un fel, PSD il obliga pe Klaus Iohannis la un ton moderat, care va nemultumi electoratul mai radical antiPSD. De ce sa fi cedat PSD beneficiul acestei pozitii interesante pentru a-i face damblaua lui Tariceanu?

Pentru PSD, important cu adevarat e anul 2020 si pe acesta a inceput sa-l pregateasca, in timp ce toata lumea se da de ceasul mortii pentru functia prezidentiala golita de continut. Alegerile locale si apoi cele parlamentare sunt cele pe care le tinteste PSD, pentru ca ele dau puterea reala in aceasta tara.

Si toate miscarile duc in aceasta directie. Prin pozitia de arbitru al turului al II-lea, isi securizeaza probabil continuarea guvernarii pana la alegerile parlamentare.

Priviti si spre remaniere. Pleaca dna Carmen Dan si dl Teodor Melescanu, adica cele doua mari surse de tensiune care mai tineau viu electoratul antiPSD. Daca 10 august o prindea pe Carmen Dan sefa la Interne, iar pe Teodor Melescanu il prindeau prezidentialele la Externe ar fi fost ca un praf de scarpinat turnat peste o eczema nevindecata.

Dincolo de vindecarea eczemei, mare castig pe fond nu e. Prin eliminarea ministrilor Dan si Melescanu, PSD inchide o sursa de tensiune. Cu impozitarea pensiilor speciale, mai inchide una. Cred ca intr-un fel sau altul, cel mai probabil cu ajutorul CCR, SS tot va fi eliminata, pentru a mai inchide o sursa de tensiune, mai ales ca SS provoaca pagube majore, cum a fost cu controlul judiciar impus fara acte unui copil de 8 ani.

Cineva, in spatele dnei Dancila, pare sa fi inceput un joc tactic si strategic ramas inca sub nivelul radarului, pentru ca lumea e prea ocupata sa puna mana pe cutia goala de la Cotroceni”, arata Dogioiu pe ziare.com.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cine este Mohammad Mokhber, noul presedinte al Iranului. El a fost de acord sa furnizeze rachete sol-sol si drone armatei ruse

Iata cateva date cheie despre Mohammad Mokhber, 68 de ani, primul vicepresedinte al Iranului care,…

O oră ago

Iranienii din tara si din diaspora sarbatoresc cu bere si artificii moartea presedintelui Raisi, considerat vinovat de uciderea a mii de protestatari pentru democratie

Iranienii din intreaga lume sarbatoresc moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi, dupa ce elicopterul care il…

46 de minute ago

Donald Trump sugereaza ca ar vrea si al treilea mandat: „Roosevelt cum a putut sa fie presedinte timp de 16 ani?”

Fostul presedinte american Donald Trump a sugerat la o intalnire electorala desfasurata in weekend ca…

16 minute ago

Alegeri scumpe la Vaslui: primarul din comuna Pogonesti a alocat 7.000 de euro doar pentru hartia igienica si sapunul din cele doua sectii de votare

Consilierii locali din comuna vasluiana Pogonesti urmeaza sa dezbata si sa voteze in sedinta de…

2 ore ago

Pentru a celebra faimoasa bagheta, Posta Franceza a lansat un timbru care miroase a paine proaspat scoasa din cuptor

Posta Franceza a lansat recent un timbru postal de tip „razuieste si miroase” pentru a…

16 minute ago