Marea realizare a Olgutei Vasilescu este un esec de Cartea Recordurilor. Stadionul din Craiova a fost construit gresit, acum urmeaza reparatii consistente

news

Cateva documente publicate miercuri, 12 iulie, pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, dezvaluie adevaratul motiv pentru care autoritatile romane amana la nesfarsit inaugurarea noului stadion din Craiova: arena de 52 de milioane de euro a fost construita gresit, iar acum trebuie reproiectata si reparata, informeaza Pro Sport.

Dupa cum reiese din Nota de fundamentare a Hotararii de Guvern pentru modificarea stadionului, a fost/este nevoie sa se schimbe:

– regimul de inaltime de la parter + mezanin + 4 etaje in Parter + 6 etaje. In text se mentioneaza ca mezaninul se transforma in etajul 1, deci rezulta ca e nevoie sa se mai construiasca un etaj! Asta, desi in acest moment e instalat inclusiv acoperisul.

Explicatia acestei modificari – la fel ca si altele, veti vedea pe parcurs – este stupefianta: „asigurarea vizibilitatii la nivelul studiourilor TV outdoor, conform UEFA Euro2020“. In prima faza, studiourile TV „erau amplasate la nivelul 3, in skyboxuri, cu dubla functiune si vizibilitate redusa la terenul de fotbal, fiind amplasate pe capetele tribunei 1“! Problema este ca si in 2014 se stia foarte clar care sunt normele internationale in privinta amplasarii studiourilor TV. Asa cum puteti citi, initial acestea fusesera amplasate „pe capetele tribunei 1“, unde aveau „vizibilitate redusa la terenul de fotbal“. In mod logic, vechile lucrari n-ar fi corespuns nici macar transmisiunii meciurilor din Liga 1, pentru care televiziunile autohtone platesc 27 de milioane de euro pe an.

– „inelul perimetral, a carui latime a fost calculata conform cu suma fluxurilor de evacuare de pe sectoare, pentru tribune si peluze, marind suprafata construita a stadionului cu aproximativ 7.000 mp“, a fost introdus „pentru rezolvarea problemelor de acces si evacuare a publicului, urmare a avizului ISU“. Aici, lucrurile sunt si mai simple, dar si mai scandaloase: a fost nevoie de tragedia cumplita de la „Colectiv“, din 2015, pentru ca autoritatile sa ia, in fine, in serios siguranta oamenilor. Aceste norme au modificat, dupa cum se vede, substantial arhitectura stadionului, a carui suprafata construita a fost nevoie sa fie marita cu 7.000 de metri patrati.

– o alta modificare de substanta a vizat insasi structura de rezistenta a arenei care trebuie sa gazduiasca 30.000 de oameni: „s-a constatat faptul ca panza freatica este ridicata si a fost necesara marirea adancimii de fundare precum si cresterea numarului de piloti forati fata de varianta din studiul de fezabilitate realizat in anul 2014“. Textul notei de fundamentare specifica faptul ca s-a observat ca panza freatica este ridicata dupa ce a fost demolat vechiul stadion.

– absolut naucitoare este explicatia pentru alte modificari majore aduse atat formei stadionului, cat si regimului de inaltime: initial, nu s-a luat in calcul vantul! Dupa ce „a fost realizat un studiu de vant in tunel aerodinamic“, „structura de rezistenta a fost evaluata cu date exacte datorate vantului“, „elementele prefabricate au fost reconsiderate ca pozitii si dimensiuni“, „datorita eforturilor axiale cat si momentelor de torsiune mari din elementele prefabricate si a masivitatii acestora a fost necesar a se opta pentru conectarea grinzilor de gradena cu piese specializate pentru aceste tipuri si magnitudini ale eforturilor“, „reamplasarea si redimensionarea elementelor de beton monolit cat si reamplasarea si redimensionarea contravantuirilor metalice de la nivelul structurii de rezistenta“.

Toate cele de mai sus au schimbat cu totul forma initiala a stadionului, a carui inaltime a fost redusa cu aproape 10 metri: „Urmare a optimizarii inaltimii acoperisului si reducerea inaltimii maxime la 50,14 metri, fata de 60 metri inatime initiala in studiul de fezabilitate realizat in anul 2014, volumul exterior al cladirii a fost modificat, devenind mult mai ergonomic pentru a proteja mai bine tribunele impotriva intemperiilor“.

Conform datelor stipulate in Hotararea de Guvern 900/2014, semnata de premierul de atunci, Victor Ponta, pe 15 octombrie 2014, durata de realizare a investitiei urma sa fie de 17 luni. Demolarea stadionului vechi a fost realizata in vara lui 2015. Lucrarile au inceput insa abia in septembrie 2015, termenul de finalizare anuntat atunci de constructori fiind de 14 luni. Asadar, in noiembrie 2016 ar fi trebuit inaugurat.

De atunci, deschiderea stadionului s-a amanat deja de patru ori. Acum, dupa ultima Hotarare de Guvern, durata restului de executare a investitiei este cifrata la alte 4 luni. Cum ne aflam deja la mijlocul lunii iulie 2017, noua amanare ne duce spre mijlocul lunii noiembrie.

Asta inseamna ca, daca are noroc, CSU Craiova va apuca sa joace pe propriul teren cel mult trei meciuri in acest sezon: cu Juventus Bucuresti, Viitorul si CFR Cluj. Un an intarziere fata de termenul initial.

Screen Shot 2017-07-17 at 11.58.05

Vezi aici detaliat si aspectele semnalate in articol.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: