Marea reforma a lui Marcel Vela. Jandarmeria va fi desfiintata in mediul urban, pe model belgian si austriac

news

Reforma de proportii a MAI, care include si desfiintarea Jandarmeriei in mediul urban. Documente oficiale date publicitatii de Adevarul arata ca Marcel Vela vrea sa restructureze radical Jandarmeria si Politia.

Procesul de reforma, caracterizat intr-un draft ca fiind „examenul de capacitate al Romanei”, va merge, conform documentului prezentat de Adevarul, pe doua linii principale.

In primul rand se are in vedere „comasarea efectivelor Politiei cu cele ale Jandarmeriei, pentru a crea o structura unica de politie, compacta si eficienta dupa modelul reformelor realizate de tarile mai sus-mentionate (Austria, Belgia, Luxemburg si Grecia-n.red.), reforme care au avut ca principal beneficiar cetateanul, care trebuie sa primeasca un serviciu politienesc la standarde mai inalte. (…) Acest concept politienesc unic este prezent in 19 state ale Uniunii Europene si cu mici diferente in alte 4”, se arata in document.

Mai exact, Politia Romana va primi jandarmi pentru a restabili ordinea publica, adica politistii vor interveni la proteste, iar jandarmii vor prelua atributiile pe ordine publica, dar si cele pe judiciar de la politia din mediul rural, in mediul urban, ramanand ca tot ofiterii de politie sa execute toate misiunile specifice politiei in mediul urban.

Apoi, in document se mai precizeaza ca, dupa ce se va realiza acest program de reforma, Politia va executa toate misiunile specifice pe linia mentinerii ordinii si sigurantei publice in mediul urban in timp ce Jandarmeria va prelua aceste atributii (inclusiv cele specifice politiei judiciare) in mediul rural.

Altfel spus, in mediul urban, Politia va prelua si misiunile scutierilor Jandarmeriei, de restabilire a ordinii publice, iar jandarmii vor avea in competenta cercetarea infractiunilor care au loc in mediu rural.

Practic, conform expertilor, ar fi o revenire la Jandarmeria Rurala care a functionat cu un succes discutabil in perioada interbelica.

In plus, la reformarea MAI se are in vedere si reintroducerea politistului sectorist „pentru ca in trecut acest mecanism si-a dovedit eficienta. (…) Cunoasterea teritoriului, a persoanelor din zona de competenta (…) reprezinta cheia rezolvarii unui numar mare de probleme ce se inregistraza zilnic la subunitatile de politie”, se mai arata in document.

In paralel, „pentru cresterea gradului de siguranta publica” se are in vedere cresterea numarului politistilor din componenta patrulelor la trei sau chiar patru, mai ales in zonele mai rau famate.

Ministrul Marcel Vela propune si reinfiintarea Brigazii de Asigurare a Ordinii si Linistii Publice (BAOLP), unitatea „de elita” a politei care sa intervina atunci cand clanurile de interlopi se rafuiesc pe strazi. Oficialul motiveaza ca aceasta structura exista in mai multe state occidentale precum Italia, Spania, Franta, Grecia si Polonia. BAOLP-ul va avea in componenta mai multe unitati mobile care vor putea interveni rapid atunci cand vor fi semnalate astfel de cazuri.

Mai mult despre:

Comentarii: