Marea revolutie din Moldova. PAS anunta „desfiintarea imunitatii parlamentare”: „Vom curata statul si institutiile sale de elementele corupte si mafiote”

politica

Vicepresedintele PAS, Natalia Gavrilita, anunta intr-un interviu pentru publicatia moscovita Kommersant ca imunitatea parlamentarilor din Moldova va fi desfiintata. Kommersant noteaza ca Igor Dodon are motive sa se teama.

Natalia Gavrilita, vicepresedinta Parlamentului si cea mai apropiata aliata a Maiei Sandu, care este calificata drept cea mai probabila candidata la sefia Guvernului, spune ca partidul de guvernamant intentioneaza sa raspunda asteptarilor publicului si sa duca un razboi impotriva coruptiei. „Vom adopta legi stricte privind coruptia politica, vom elimina imunitatea parlamentarilor si a presedintelui in cazurile de coruptie. Va exista o reducere a imunitatii – o anumita imunitate va ramane, in conformitate cu standardele Consiliului Europei in ceea ce priveste aspecte precum libertatea de exprimare si asa mai departe. Dar nu pentru coruptie”, a dat asigurari Gavrilita pentru Kommersant.

Aceasta stire ar putea sa-i faca pe multi sa tresara, inclusiv pe fostul presedinte Igor Dodon, care se bucura de imunitate. In 2020, intreaga Moldova a discutat si inca nu a uitat videoclipul in care oligarhul Vladimir Plahotniuk, odinioara puternic si acum fugar, incearca sa-i dea o punga neagra domnului Dodon, pe atunci actualul presedinte. Igor Dodon nu-l atinge, dar rosteste fraza: „Ia tu cu sacii. Da-i-o lui Kosta, iar maine i-o va da lui Cornel, pentru ca maine am avion la ora cinci. El trebuie sa plateasca salariile luni”. Multi sunt convinsi ca in pachet se aflau bani. Deocamdata nu au existat repercusiuni juridice in urma inregistrarii. Dar ar putea.

Potrivit Nataliei Gavrilita, ea si colegii ei pregatesc o alta inovatie. „Vom demara o reforma a justitiei privind evaluarea externa a procurorilor si judecatorilor. Vor fi adusi experti externi pentru a evalua deciziile lor, calitatea deciziilor, incoruptibilitatea. Vom vedea daca cheltuielile sunt in concordanta cu veniturile. Vom curata statul si institutiile sale de elementele corupte si mafiote. Noul Guvern va analiza activitatea functionarilor de top din fiecare departament si ii va aduce in fata justitiei daca vor exista incalcari. Acest lucru se va face si la acele institutii care sunt subordonate Parlamentului. Daca nu vor arata rezultate, daca exista fapte ca managerii sau angajatii lor au fost implicati in scheme de coruptie, acesti oameni vor fi exclusi din sistem”, a adaugat Gavrilita pentru Kommersant.

Citeste si: Incepe revolutia, PAS anunta primele masuri dupa victoria istorica: „Confiscarea averilor hotilor si curatirea justitiei”

Presa din Republica Moldova anunta ca Natalia Gavrilita, vicepresedinte PAS, are cele mai mari sanse de fi desemnata prim-ministru. De altfel, Gavrilita a mai fost nominalizata premier de Maia Sandu si in luna februarie. Gavrilita  este licentiata in drept international si are un masterat in politici publice la Scoala de Guvernare J.F. Kennedy a Universitatii Harvard.

Natalia Gavrilita  a anuntat ca formatiunea politica are pregatita garnitura guvernamentala si ca numele persoanelor care vor forma noul Guvern urmeaza sa fie anuntate dupa ce vor fi validate rezultatele alegerilor parlamentare anticipate.

„Noi avem garnitura viitorului Guvern, dar asteptam validarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate. Asteptam sa fie creat Parlamentul. Partidul Actiune si Solidaritate are oameni de calitate pentru garnitura de Guvern. Evident ca avem anumite discutii pe interior. Uneori, avem mai multi candidati vrednici si avem acum si functii in Parlament importante si functii in Guvern. Inca discutam exact cum vor fi distribuite functiile sau rolurile, dar noi avem persoane vrednice pentru aceste functii. Dupa cum am mai spus, asteptam validarea rezultatelor alegerilor parlamentare. Lucram pentru agenda de guvernare atat in Parlament, cat si in Guvern, dar o sa anuntam la timpul potrivit”, a declarat Gavrilita pentru TV8.

Cine este Natalia Gavrilita

Natalia Gavrilita a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova si un master in politici publice la „Harvard Kennedy School”. La Londra a lucrat in calitate de economist la Fondul Global pentru Inovatii, informeaza Dosar Media.

A fost secretar de stat la Ministerul Educatiei. A lucrat la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie pentru proiecte de guvernare si evaluare in Tadjikistan, Indonezia, Nigeria si Teritoriile Palestiniene Ocupate.

Anterior a activat in domeniul reformei administratiei publice, al planificarii strategice si al coordonarii donatorilor.

PAS a castigat detasat alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni, 12 iulie, de Comisia Electorala Centrala (CEC), dupa numararea voturilor din 100% dintre sectiile de votare.

In urma numararii voturilor din totalul celor 2 150 de sectii de votare, PAS a inregistrat un procent de 52,80% din voturi, depasind astfel categoric Blocul Electoral al Comunistilor si Socialistilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat. Datele CEC arata ca Partidul Politic SOR a beneficiat de sustinerea a 5,74% dintre alegatori.

Potrivit datelor preliminare finale, PAS obtine 63 de mandate, Blocul Electoral al comunistilor si socialistilor ar obtine 32 si Partidului Sor – 6 mandate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: