Marea „victorie” a PSD: au prabusit rating-ul Romaniei. Anunt grav al agentiei Standard & Poor’s

money

Agentia de evaluare Standard & Poor’s si-a revizuit perspectiva asupra Romaniei la negativa, de la stabila, anunta agentia de rating precizand ca mentine ratingul creditului suveran in moneda straina si pe termen scurt la „BBB- / A-3”. Cheltuiele facute de guvernul precedent l-au fortat pe cel actual sa revizuiasca tintele fiscale pe anii 2019 si 2020, pe fondul incetinirii economiei.

Decizia agentiei va duce la imprumuturi mai scumpe pentru stat. In urmatorii doi ani, agentia ar putea sa scada ratingul daca nu se iau masuri.

„Revizuirea perspectivei reflecta riscuri in crestere in ceea ce priveste stabilitatea economica si fiscala a Romaniei, in cazul in care factorii de decizie vor stabiliza si consolida pozitia bugetara, inclusiv din planurile de a implementa cresteri suplimentare de pensii incepand cu anul viitor”, se arata in document.

Agentia, care avertizeaza ca ratingul ar putea fi redus in urmatoarele 24 de luni, invoca cheltuielile fostei guvernari, care au determinat actuala guvernare sa revizuiasca tintele fiscale pentru 2019 si 2020, pe fondul incetinirii economiei.

Cresterile de salarii si pensii vor suplimenta deficitul de cont curent deja substantial, noteaza agentia, daca dezechilibrele fiscale si cele externe continua sa se deterioreze si persista mai mult decat estimarile din prezent, absenta consolidarii fiscale ducand la cresterea datoriei publice si a celei externe. Lipsa sincronizarii politicilor economice duce la o volatilitate crescuta a cursului de schimb, cu potentiale repercusiuni negative asupra bilanturilor din sectorul public si privat.

Guvernul a majorat tintele de deficit bugetar pentru 2019 si 2020 la 4,3% si, respectiv, 3,5% din PIB de la 2,8% si 3,0%. Aceste revizuiri reflecta in mare masura decizia transparenta a noului guvern al Romaniei de rezolva restantele din bugetul pentru 2019, in timp ce si-a redus asteptarile de crestere a incasarilor bugetare.

Standard & Poor’s apreciaza ca exista motive pentru a pune sub semnul intrebarii realismul obiectivelor bugetare revizuite in perioada 2020-2022, prin perspectiva cresterilor de pensii prevazute pentru urmatoarea perioada.

Un alt element invocat de agentia de rating este anul electoral si influenta acestuia asupra economiei. Este posibil ca Romania sa nu poata evita o procedura a deficitului excesiv

Avand in vedere ca deficitul va depasi probabil plafonul UE de 3% din PIB, este posibil ca Romania sa nu poata evita o procedura a deficitului excesiv (PED) din partea Comisiei Europene. Romania a mai facut obiectul unei astfel de proceduri din 2009 pana in 2013.

In al treilea rand, o incetinire economica ar afecta veniturile guvernamentale, ceea ce va conduce la alte presiuni bugetare. „In cadrul scenariului nostru macroeconomic de baza, consideram ca cresterea economica ramane aproape de 3% pana in 2022”, noteaza agentia.

Mai mult despre:

Comentarii: