Marea victorie a Ucrainei: Moskva s-a scufundat. A fost nava amiral a Rusiei in Marea Neagra, fiind lovita de doua rachete Neptun ucrainene

externe

Crucisatorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagra, avariat in timpul ofensivei impotriva Ucrainei, s-a scufundat, a anuntat joi seara Ministerul rus al Apararii, noteaza AFP, citata de Agerpres.

„In cursul operatiunii de remorcare a crucisatorul Moskva spre portul de destinatie, nava si-a pierdut stabilitatea din cauza deteriorarii carenei suferite intr-un incendiu de la detonarea de munitie. In conditii de mare agitata, nava s-a scufundat”, a spus ministerul, citat de agentia de stat TASS.

Nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagra a fost lovita miercuri seara de doua rachete Neptun lansate de fortele ucrainene, potrivit relatarilor de la Kiev.

Dar, desi Ministerul rus al Apararii a confirmat joi ca nava a fost avariata si ca echipajul a fost evacuat, institutia a transmis doar ca a avut loc un incendiu la bord, fara sa mentioneze motivele.

Pierderea navei de razboi care poarta numele capitalei ruse este o infrangere simbolica devastatoare pentru Moscova, in timp ce trupele sale se regrupeaza pentru o noua ofensiva in estul Ucrainei, dupa ce s-au retras din mare parte din nord, inclusiv din capitala Kiev.

Crucisatorul Moskva, ce are o lungime de peste 180 de metri, a fost lansat in 1979 si si-a inceput misiunile in 1983. Nava a fost utilizata pentru a lansa rachete asupra teritoriului ucrainean.

Nava avea capacitatea de a transporta 16 rachete de croaziera cu raza lunga de actiune, iar scufundarea sa reduce puterea de foc a Rusiei in Marea Neagra. Este, de asemenea, o lovitura pentru prestigiul Rusiei intr-un razboi considerat deja pe scara larga drept o gafa istorica. Intrand acum in cea de-a opta saptamana, invazia Rusiei a stagnat din cauza rezistentei luptatorilor ucraineni, sustinuta de arme si alte ajutoare trimise de natiunile occidentale.

In primele zile ale razboiului, Moskva a fost nava de razboi care a cerut soldatilor ucraineni stationati pe Insula Serpilor din Marea Neagra sa se predea. Intr-o inregistrare care a circulat pe scara larga, un soldat a raspuns: „Nava de razboi rusa, du-te dracului!”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: