Marele inamic al Rusiei, ex-presedintele Georgiei Saakasvili, condamnat ca a intrat ilegal in propria tara

Un tribunal din Georgia l-a condamnat pe fostul presedinte Mikhail Saakasvili, la patru ani si jumatate de inchisoare pentru ca ar fi intrat ilegal, in 2021, chiar in tara pe care a condus-o.
Acesta serveste deja 2 sentinte de inchisoare pentru acuzatii de coruptie si ar trebui sa faca un total de 12 ani dupa gratii, scrie BBC News.
Multi considera aceste condamnari ca instrumentate politic de regimul pro-rus de la Tbilisi, care a inlocuit regimul lui Saakasvili si acum domina tara cu ce multi considera a fi autoritarism si incalcarea drepturilor omului.
Saakasvili considera condamnarile sale ca fiind abuzuri si spune ca „va lupta pana la final”. Mai multe organizatii internationale spun ca acesta a suferit abuzuri fizice si mentale in inchisoare.
Saakasvili a fost arestat in 2021 dupa ce a revenit surprinzator in Georgia, inainte de alegerile locale din tara, strecurandu-se pe un feribot din Ucraina.
El a cerut demonstratii anti-guvernamentale in masa, dar a fost arestat rapid de autoritatile georgiene.
In varsta de 57 de ani, Saakasvili a condus Georgia timp de doua mandate, intre 2004 si 2013. Dupa ce a parasit tara, a trait in mare parte in Ucraina.
A obtinut cetatenia ucraineana in 2015, renuntand la cetatenia georgiana cand a devenit guvernator al regiunii Odesa din Ucraina.
Cetatenia sa a fost revocata in 2017, dar i-a fost restabilita de presedintele Volodimir Zelenski in 2019.
„Aceasta [sentinta] este practic un mesaj… catre presedintele Zelenski, pentru a-l speria si a-i arata ce se intampla cand nu iti predai tara… Eu nu am predat Georgia,” a declarat Saakasvili intr-un mesaj video, purtand un tricou negru cu inscriptia „Sunt ucrainean”.
Zelenski, care l-a numit pe Saakasvili pentru a superviza reformele in Ucraina, a cerut transferul acestuia la Kiev.
Anterior, Zelenski a acuzat Rusia ca „il ucide” pe Saakasvili „prin mainile autoritatilor georgiene”.
Uniunea Europeana a cerut in mod repetat eliberarea imediata a lui Saakasvili, exprimand ingrijorare cu privire la deteriorarea starii sale de sanatate.
Consiliul Europei l-a catalogat drept „prizonier politic”, in timp ce Amnesty International a descris tratamentul sau drept o „razbunare politica evidenta”.