politica

Marele jaf. Sute de lideri politici – premieri, presedinti, regi – dati in vileag, unde si-au ascuns banii. Dezvaluirile din „Pandora Papers”

Mai multe tari si lideri politici au respins luni dezvaluirile din ampla ancheta a Consortiului international al jurnalistilor de investigatie (ICIJ) in care sute de responsabili politici si apropiatii lor sunt acuzati ca au ascuns bunuri prin societati offshore, in special in scopul evaziunii fiscale, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Publicata duminica, aceasta ancheta, la care au colaborat circa 600 de jurnalisti, se intituleaza „Pandora Papers”. Ea se bazeaza pe circa 11,9 milioane de documente provenind de la 14 societati de servicii financiare si a scos la lumina peste 29.000 de societati offshore.

Potrivit acestor documente, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a creat cel putin treizeci de societati offshore in tari sau teritorii cu fiscalitate avantajoasa si a cumparat prin intermediul lor 14 proprietati de lux in SUA si in Regatul Unit, la un pret de peste 106 milioane de dolari.

In Iordania, Palatul regal a declarat luni ca aceste „informatii de presa sunt inexacte, deformate si exagerate” si ca ele reprezinta o „amenintare pentru securitatea monarhului si a familiei sale”.

Acuzat la randul sau, Kremlinul a respins luni „alegatii nefondate”. Potrivit ICIJ, Svetlana Krivonoghih, o femeie despre care media ruse sustin ca este o fosta amanta a presedintelui Vladimir Putin, a achizitionat in 2003 un apartament la Monaco pentru patru milioane de dolari prin conturi offshore. Alti apropiati ai presedintelui sunt de asemenea mentionati.

Prim-ministrul ivorian Patrick Achi, care a controlat o societate in Bahamas cel putin pana in 2006 potrivit anchetei, a dezmintit luni orice „actiune ilicita”.

Inca de duminica, prim-ministrul ceh, Andrej Babis, a negat ca a plasat 22 de milioane de dolari in societati ecran pentru a finanta cumpararea castelului Bigaud, o mare proprietate in comuna Mougins, din sudul Frantei.

„Nu am facut nimic rau sau ilegal”, a postat el pe Twitter, „dar asta nu ii impiedica sa incerce sa ma denigreze si sa influenteze alegerile legislative din Cehia”, prevazute sa aiba loc vinerea si sambata viitoare.

Presedintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, ar fi depus fonduri in doua trusturi al caror sediu se afla in SUA, in statul Dakota de Sud, potrivit ICIJ, care ii critica dur si pe presedintii din Chile si Republica Dominicana.

„Toate veniturile mele au fost declarate si am platit impozitele corespondente in Ecuador, ceea ce face din mine unul dintre principalii contribuabili in tara cu titlu personal”, a dat asigurari Lasso, un fost bancher. „Toate investitiile realizate in Ecuador si in strainatate s-au facut mereu in cadrul legii”, a adaugat el.

Presedintele Republicii Congo (Congo-Brazzaville) Denis Sassou Nguesso a detinut, timp de douazeci de ani, o societate offshore in Insulele Virgine Britanice, in timp ce presedintele gabonez Ali Bongo a controlat la sfarsitul anilor 2000 doua societati offshore, potrivit cotidianului francez Le Monde, partener al ICIJ.

In totali, ICIJ a stabilit legaturi intre active offshore si 336 de lideri si responsabili politici de prim plan care au creat aproape 1.000 de societati, din care peste doua treimi in Insulele Virgine Britanice.

In total, doua milioane dintre cele 11,9 milioane de documente provin de la cabinetul de avocatura panamez Alcogal (Aleman, Cordero, Galindo & Lee), care potrivit ICIJ a jucat „un rol major in evaziunea fiscala” si este implicat in crearea de conturi pentru ascunderea banilor a peste 160 de personalitati.

„Alcogal respinge aceste speculatii, inexactitati si minciuni”, potrivit unui comunicat.

„Asta demonstreaza ca oamenii care ar putea pune capat secretului offshore, terminand cu ceea ce se intampla, profita ei insisi”, a comentat duminica intr-o inregistrare video directorul ICIJ, Gerard Ryle. „Se vorbeste de miliarde de dolari”, a precizat el.

Din punctul de vedere al Mairei Martini, cercetatoare in cadrul ONG-ului Transparency International, aceasta ancheta aduce o noua „dovada clara ca industria offshore face jocul coruptiei si criminalitatii financiare, obstructionand in acelasi timp justitia”. „Acest model economic” bazat pe secret financiar „nu mai poate continua”, a afirmat ea.

Printre personalitatile mentionate in ancheta se afla si cantareata columbiana Shakira, fotomodelul german Claudia Schiffer sau legenda indiana a cricket-ului, Sachin Tendulkar.

Apar de asemenea numele fostului premier britanic Tony Blair, pentru achizitionarea unui bun imobiliar la Londra, al premierului libanez Najib Mikati si al fostului premier francez Dominique Strauss-Kahn.

Fostul director general al Fondului Monetar International (FMI) a trecut mai multe milioane de dolari reprezentand onorarii pentru consilierea unor companii printr-o societate marocana scutita de impozite, potrivit anchetei.

In total, potrivit Le Monde, 600 de francezi apar in ancheta, printre care „un conspirationist de extrema dreapta” care a recurs la o societate din Seychelles „pentru a vinde carti si pilule miraculoase”.

In majoritatea tarilor, aceste fapte nu sunt susceptibile de urmarire penala. Insa in cazul liderilor politici ICIJ face o paralela intre discursul anticoruptie al unora si plasamentele lor in paradisuri fiscale.

Presedintele kenyan Uhuru Kenyatta si-a afirmat in nenumarate randuri determinarea de a lupta impotriva coruptiei si de a-i obliga pe oficialii kenyeni la transparenta cand vine vorba de patrimoniul lor.

Totusi, potrivit „Pandora Papers”, Kenyatta are o fundatie in Panama si mai multi membri ai familiei sale directe detin peste 30 de milioane de dolari in conturi offshore.

Creat in 1997 de Centrul american pentru integritate publica, ICIJ a devenit o entitate independenta in 2017. Reteaua sa numara jurnalisti de investigatie in peste 100 de tari si teritorii, avand peste 100 de media partenere.

ICIJ s-a facut cunoscut la inceputul lui aprilie 2016 cu „Panama Papers”, o ancheta bazata pe circa 11,5 milioane de documente provenind de la un cabinet de avocatura panamez. Acesta a prezentat bunurile ascunse de mii de clienti ai Mossack Fonseca, printre care personalitati de prim plan.

Unda de soc a acestei anchete a dus la demisia premierului islandez Sigmundur David Gunnlaugsson si a sefului guvernului pakistanez Nawaz Sharif.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

37 de minute ago

Diana Sosoaca, activata international impotriva „vestului colectiv”. „Pe aici nu se trece!”

Dupa o „vizita speciala” in Serbia, senatoarea de Iasi, Diana Sosoaca a trimis o scrisoare…

34 de minute ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

O oră ago

„Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol”, anunta vicepremierul. „Dar starea sa ramane grava si necesita ingrijiri intensive”

Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol, la patru zile dupa atentatul…

O oră ago

OpenAI desfiinteaza echipa axata pe riscurile AI pe termen lung, la mai putin de un an dupa ce a anuntat-o

OpenAI si-a desfiintat echipa axata pe riscurile pe termen lung ale inteligentei artificiale la doar…

35 de minute ago