Marele proiect al lui Iohannis, crucial pentru viitorul Romaniei, va fi lansat pe 5 decembrie: „Va transforma Romania centenara intr-un stat modern si puternic, cu institutii solide, in care cetatenii pot avea incredere deplina”

news

Proiectul „Romania educata” al presedintelui Klaus Iohannis va fi lansat in 5 decembrie, anunta consilierul de stat Ligia Deca. Ea a spus ca una dintre propuneri vizeaza standardizarea evaluarilor, astfel incat acestea sa nu mai poata fi folosite ca „o pedeapsa”.

“Conform rolului presedintelui Romaniei de mediator in societate, vom avea discutii cu partidele politice, cu mediul executiv si legislativ, pentru ca ei vor fi responsabili sa creeze noi legi, sa aloce fonduri si in acelasi timp ne dorim si expertiza internationala si, de aceea, avem in derulare un proiect cu cei de la OECD cu finantare din partea Comisiei Europene, pentru a avea patru documente de politica publica, ele aducandu-ne experienta internationala pe temele alese. (…) Fiecare institutie, fiecare scoala, fiecare om trebuie sa puna umarul ca ‘Romania educata’ sa devina realitate”, a spus Deca intr-un interviupentru Agerpres.

Ea a menitionat ca proiectul „Romania educata” vizeaza eliminarea volatilitatii din sistemul de educatie.

Ea a afirmt ca vor fi discutii cu partidele politice, cu mediul executiv si legislativ, pentru ca acestia vor fi responsabili sa creeze noi legi si sa aloce fonduri si va fi ceruta si expertiza expertilor de la OECD pentru patru teme – cariera didactica, educatie timpurie, management educational si echitate.

Una dintre propunerile de politici publice pe temele desemnate ca fiind prioritare in cadrul proiectului vizeaza invatamantul dual.

„Odata ce dai copiilor si familiilor aceasta perspectiva de crestere pe viitor, ne asteptam ca, pe final, acest sector sa devina mai atractiv. Intre principiile pe care in „Romania educata” le are, avem si aceasta flexibilizare a rutelor. Orice copil care incepe, la un moment dat, un parcurs educational trebuie sa aiba foarte usoara tranzitia dintr-o parte in alta. Daca la un moment dat constata ca i se potriveste un parcurs mai aplicat, poate merge in ruta profesionala ca, apoi, sa poata reveni, daca isi doreste acest lucru mai tarziu, inspre o zona mai academica, tranzitia facandu-se mult mai usor decat se face ea acum”, a spus consilierul prezidential.

In ceea ce priveste evaluarea elevilor, una dintre propuneri este o standardizare, dar nu la nivelul de teste grila, ci evaluarile sa fie bazate pe itemi bine ganditi, in functie de profilul absolventului, in asa fel incat o evaluare facuta in mediul urban sau in mediul rural sa fie comparabile, sa nu mai existe discrepanta si subiectivitatea in notare.

„Aceasta este doar o propunere, mai sunt si altele legate de un accent diferit intre rolul sumativ si formativ al evaluarii. Acum punem foarte mare accent pe rolul sumativ, adica testam ce s-a acumulat, mai putin ne uitam la zonele care ar trebui imbunatatite si, din pacate, foarte putin se folosesc evaluarile, mai ales cele curente, pentru a modifica procesul educativ din clasa in asa fel incat fiecare copil sa aiba adresate atat punctele tari cat si punctele slabe”, a afirmat Deca.

Iohannis, despre „Romania educata”

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, la inceputul lunii septembrie, la Alba Iulia, ca proiectul „Romania Educata” va „transforma Romania centenara intr-un stat modern si puternic, cu institutii solide, in care cetatenii pot avea incredere deplina”.
Presedintele a participat la deschiderea anului scolar la Colegiul National ”Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia. El a anuntat aici finalizarea proiectului „Romania Educata”.

„Anticipand provocarile cu care ne confruntam, am lansat in urma cu mai bine de doi ani «Romania Educata», un demers menit sa identifice o viziune pe termen lung pentru invatamantul romanesc.

Aflat pe ultima suta de metri, proiectul este rodul a peste doi ani de consultari, discutii, dezbateri si munca asidua in cadrul unor grupuri de lucru care au adunat laolalta reprezentanti ai elevilor, studentilor, cadrelor didactice, parintilor, scolilor, universitatilor, societatii civile si ai administratiei.

Mi-am dorit ca proiectul sa nu apara «peste noapte», ci sa aiba la dispozitie timpul necesar pentru a implica real si semnificativ toti acesti actori, sa fie angrenat in realitatea lor cotidiana si corelat cu asteptarile lor.

Vad «Romania Educata» ca parte a unui proiect coerent de tara, care va transforma Romania centenara intr-un stat modern si puternic, cu institutii solide, in care cetatenii pot avea incredere deplina.

Pentru a produce aceasta transformare, mai avem nevoie insa de o parte esentiala a spiritului Marii Uniri: de patriotism. Nu de un patriotism manifestat prin dragostea strict declarativa fata de tara, ci de unul interiorizat, pe care il traim in viata de zi cu zi.

A fi patriot inseamna si a invata de dragul cunoasterii si al implinirii personale, si nu pentru diploma, a lupta pentru institutii transparente si democratice, a respecta mediul inconjurator, a indrazni sa ne punem in practica ideile antreprenoriale.

Inseamna sa votam, sa facem voluntariat si, da, sa luptam pentru o viata mai buna pentru romani, oriunde ne-am afla. Scoala este unul dintre locurile in care acest patriotism se poate manifesta in cel mai elocvent mod posibil: aici se nasc ideile si se formeaza competentele care vor ajuta generatiile de maine sa transforme Romania centenara intr-o tara pe deplin demna de trecutul sau”, a declarat Iohannis la Alba Iulia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: