news

Marele razboi cu mafia din Moldova. Procurorul general l-a demis pe seful Anticoruptiei, furios ca Maia Sandu urmeaza sa-l dea afara

Procurorul general Alexandr Stoianoglu, a carui activitate e dur criticata de Maia Sandu, l-a demis din functie pe seful Procuratorii Anticoruptie, Viorel Morari. Acesta a reactionat cu duritate.

„Prin ordinul Procurorului General din 12 august 2021 a fost sistata suspendarea din functie si, respectiv, incetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-sef al Procuraturii Anticoruptie, Viorel Morari. Decizia survine ca urmare a neexprimarii de catre acesta a unei optiuni pentru o alta functie de procuror pe care sa o ocupe dupa expirarea, la 26 aprilie 2021, a mandatului de procuror-sef al Procuraturii Anticoruptie.

Potrivit legislatiei, numitul urmeaza sa parcurga toate procedurile inerente etapei respective si sa incaseze compensatiile banesti pentru concediile anuale nefolosite. In caz de dezacord cu prevederile ordinului, acesta poate fi contestat in conditiile legii”, se anunta intr-un comunicat al procurorului general.

Morari a reactionat cu duritate.

„In primul rand, sunt suspendat, ceea ce presupune suspendarea tuturor raporturilor de munca. In al doilea rand, am contestat in contencios administrativ ordinul privind expirarea mandatului de procuror-sef, fapt ce suspenda efectele lui. In al treilea rand, este un comportament a unei persoane disperate care s-a inglodat in neprofesionalism si ilegalitati!”, a declarat Morari pentru Deschide.md.

Noul guvern intentioneaza sa il inlocuiasca procurorul general Alexandr Stoianoglu, despre care Maia Sandu a spus ca are o activitate ineficienta pentru combaterea marii coruptii. Stoianoglu a chiulit de la cea mai recenta sedinta a Consiliului Suprem de Securitate in care s-a dezbatut lupta impotriva coruptiei. Ministrul Justitiei a inregistrat un proiect de lege la Parlament, care urmeaza sa fie dezbatut vineri, prin care Stoianoglu poate fi inlocuit din functie.

Citeste si: Revolutia anticoruptie din Moldova. Maia Sandu: „Averile tuturor judecatorilor si procurorilor vor fi verificate. Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat recent ca in perioada urmatoare toti judecatorii si procurorii vor fi evaluati in functie de modul in care si-au dobandit averile si de deciziile pe care le-au luat in ultimii ani. „Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”, a subliniat Sandu.

„Am ajuns sa avem o majoritate parlamentara care isi asuma sarcini si actiuni foarte necesare pentru tara si anume curatarea institutiilor statului de elemente corupte, consolidarea capacitatii institutiilor statului, asa incat statul sa protejeze cetatenii, sa le asigure conditii normale de munca, sa le asigure conditii normale de viata”, a declarat Maia Sandu intr-un interviu pentru Moldova 1.

Ea anuntat ca toti judecatorii si procurorii vor fi evaluati in perioada urmatoare, in cateva luni urmand sa se faca curatenie in principalele institutii judiciare.

„Cu instantele cele mai importante trebuie sa se intample in cateva luni. Vorbim de Curtea Suprema de Justitie, de procuratura anticoruptie, in cateva luni trebuie sa fie finalizata aceasta evaluare. Evaluarea se face dupa doua criterii principale. Primul tine de avere, daca judecatorul, procurorul poate sa faca dovada provenientei legale a averilor. Daca nu poate, e clar ca averea a fost castigata in mod ilegal. Si doi, calitatea deciziilor. Se ia un numar de ani si se examineaza deciziile care au fost date de acest procuror sau judecator. Dupa aceste doua criterii pirncipale se ia decizia: ramane omul in sistem sau nu. Si asa se elimina din sistem oamenii corupti.

Intrebata despre faptul ca cei eliminati vor contesta deciziile in instanta si se vor intoarce, Maia Sandu a raspuns: „Nu va ajunge in instanta de judecata. Exista o modalitate de apel, dar ea se formeaza din judecatorii care au trecut de evaluare. Acest proces de curatare este perfect legal, in Albania a dat dreotate celor care au curatat sistemul, nu celor care au fost curatati”.

„Vrem sa scoatem din sistem toti judecatorii corupti, indiferent cum se numesc, indiferent de unde vin. Refoma justitiei o pot face doar oamenii cinstiti. Noi pana acum, la guvernare, nu am avut suficienti oameni cinstiti, am avut doar strategii frumoase si coruptia a continuat sa infloreasca. Cand oamenii sunt cinstiti nu mai are cine sa-i santajeze”, a subliniat Maia Sandu.

„Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”, a mai spus taios presedintele.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

25 de minute ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

6 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

5 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

5 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

5 ore ago