Marele rival chinez al Tesla, BYD, a semnat un acord de 1 miliard de dolari pentru construirea unei fabrici in Turcia

externe

BYD, masini electrice, fabrica, Turcia

Cel mai mare producator de automobile electrice din China, BYD, a incheiat un acord in valoare de 1 miliard de dolari pentru a infiinta o fabrica de productie in Turcia, pe masura ce continua sa se extinda in afara tarii sale de origine.

Noua fabrica va fi capabila sa produca pana la 150 000 de vehicule pe an, potrivit agentiei de stiri de stat turce Anadolu, citata de BBC. Se asteapta ca fabrica sa creeze aproximativ 5 000 de locuri de munca si sa inceapa productia pana la sfarsitul anului 2026.

Acordul a fost semnat in cadrul unui eveniment la Istanbul la care au participat presedintele Recep Tayyip Erdogan si directorul general al BYD, Wang Chuanfu. Anuntul vine in contextul in care producatorii chinezi de vehicule electrice se confrunta cu presiuni tot mai mari in Uniunea Europeana si in SUA.

Saptamana trecuta, UE a luat masuri pentru a proteja industria auto a blocului comunitar prin cresterea tarifelor pentru vehiculele electrice chinezesti. In urma acestei decizii, BYD a primit un tarif suplimentar de 17,4% pentru vehiculele pe care le expediaza din China catre UE, care se adauga taxei de import de 10%.

Turcia face parte din uniunea vamala a UE, ceea ce inseamna ca vehiculele fabricate in tara si exportate in blocul comunitar pot evita tariful suplimentar. Guvernul turc a luat, de asemenea, masuri pentru a sprijini producatorii auto din tara prin impunerea unui tarif suplimentar de 40 % la importurile de vehicule chinezesti.

In luna mai, presedintele SUA, Joe Biden, a majorat tarifele pentru masinile electrice, panourile solare, otelul si alte produse fabricate in China. Casa Alba a declarat ca masurile, care includ o taxa de frontiera de 100% pentru masinile electrice din China, au fost un raspuns la politicile neloiale si au avut drept scop protejarea locurilor de munca din SUA.

BYD, care este sustinuta de Warren Buffett, un investitor american veteran, este a doua cea mai mare companie de vehicule electrice din lume, dupa Tesla, a lui Elon Musk. Compania si-a extins rapid facilitatile de productie in afara Chinei. La sfarsitul anului trecut, BYD a anuntat ca va construi o uzina de productie in Ungaria, stat membru al UE. Aceasta va fi prima fabrica de autoturisme a firmei din Europa si se asteapta sa creeze mii de locuri de munca.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: