„Marele ZID de nisip”. Ce construieste CHINA in apele internationale

externe

Amiralul american Harry Harris, comandantul flotei militare din Pacific, acuza China ca lucreaza la un „mare zid de nisip” in apele internationale ale Marii Chinei de Sud. China at urmari astfel sa-si afirme si mai puternic pretentiile teritoriale.

„Insa ceea ce provoaca ingrijorare cu adevarat in acest moment este modul in care China isi manifesta pretentiile teritoriale. Ea construieste pamant artificial pompand nisip peste insulele de coral viu – unele dintre ele s-au scufundat – si turnand peste ele beton. China a creat pana acum peste 4 kilometri patrati de pamant artificial”, a declarat marti seara Harris, intr-un interviu difuzat in Australia, citat de BBC.

Harris a adaugat ca regiunea este cunoscuta pentru frumusetea insulelor sale, insa, „printr-un contrast strident, China inalta un Mare Zid de nisip cu drage si buldozere”.

_77490206_china_vietnam_sprat_464

China si-a exprimat pretentiile practic asupra intregii Mari a Chinei de Sud. Filipinele si alte state, precum Vietnam si Taiwan, care au dispute teritoriale cu China si-au exprimat si ele ingrijorarea fata de actiunile Beijingului.

Insulele artificiale create de China ar putea gazdui facilitati militare, inclusiv o pista pentru avioane.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: