politica

Mari scriitori, revoltati de violentele Regimului Dragnea. Care este „scopul ultim al violentei incredibile a jandarmilor in noaptea trecuta”

Scriitorul Mircea Cartarescu este de parere ca scopul ultim al violentelor din Piata Victoriei este acela de a intimida demonstrantii pe termen lung, scenariul fiind acelasi cu al mineriadelor, scrie news.ro. Prezenta la demonstratia de vineri, din Piata Victoriei, Ana Blandiana este de aceeasi parere, indemnand romanii sa nu se teama si afirmand ca protestele „cu cat sunt mai reprimate, cu atat au mai multa dreptate”.

El a scris pe Facebook: ”Sa terminam o data pentru totdeauna cu protestele de strada!” Este scopul ultim al violentei incredibile a jandarmilor in noaptea trecuta. A fost o actiune de intimidare pe termen lung a demonstrantilor pasnici (care-au aratat ca-n fotografia de mai jos, de dinainte de gazare). Pentru asta, a fost nevoie de diversiunea ultrasilor, care-a ”justificat” agresiunea fortelor de ordine. Scenariul e identic cu cel din 13-15 iunie 1990, cand minerii au ”curatat de golani” Piata Universitatii.

Profesorul si scriitorul Radu Vancu a scris: „Orice reactie de asemenea amploare si violenta a jandarmeriei se face numai cu ordin de la cel mai inalt nivel”. El a continuat: „Regimul Dragnea a inteles ca a pierdut lupta in Parlament – a inteles ca legile justitiei si cele penale nu vor iesi cum vor ei – si a ales ca, din abuziv, sa devina represiv. De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv”.

Si Ana Blandiana afirma pe Facebook ca odata cu aceste actiuni violente „ne-am reintors in 1990, sau poate inainte…” si ii indeamna pe romani sa nu se teama, „protestele sunt singurul mod de a ne dovedi ca suntem vii”.

„Nu sunt naiva si nu sunt optimista. N-am crezut nici o clipa ca protestele – cele din ultimul an si jumatate si cele de azi – vor face banda ajunsa la conducerea tarii sa renunte la putere. Si totusi am fost si sunt convinsa ca protestele sunt importante si necesare. Si am luat intotdeauna parte la ele.

Pentru ca protestele sunt singurul mijloc de dizolvare a umilintei, care altfel ne-ar mortifica celula sufletului colectiv pentru alte decenii. Pentru ca protestele sunt singurul mod de a ne dovedi ca suntem vii si ca nu acceptam sa recadem in „somnul cel de moarte”. Sa nu ne fie teama: Miraculoasa forta regeneratoare a protestelor consta in faptul ca – iata! – cu cat sunt mai reprimate, cu atat au mai multa dreptate.

In mod evident, in Romania istoria face marche-arriere. Ne-am reintors in 1990, doar ca, in locul minerilor, sunt folosite galeriile de fotbal, care nu ataca manifestantii, ci se travestesc in manifestanti pentru a-i compromite, iar jandarmii, inarmati impotriva populatiei civile cu arme de foc, bat si reprima ca in orice dictatura. Ne-am reintors in 1990, sau poate chiar inainte…”.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seara la mitingul diasporei din Piata Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni. Peste 400 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului – unele persoane au fortat gardurile in zona din fata Guvernului si au aruncat cu diverse obiecte, in special sticle de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene si cu tunul cu apa.

Dupa miezul noptii, jandarmii au intrat in forta in Piata Victoriei, gonind oamenii, desi mii de persoane protestau in continuare.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

O oră ago

Regiunile bogate in petrol din Kazahstan se pregatesc pentru inundatii. Raurile siberiene si-au iesit si ele din matca

Kazahstanul s-a pregatit, vineri, pentru o crestere brusca a nivelului raului Ural, ceea ce ar…

2 ore ago

Armenia capituleaza, a acceptat sa restituie Azerbaidjanului patru sate situate la frontiera lor comuna: „Eveniment istoric indelung asteptat”

Armenia a fost de acord sa returneze in Azerbaidjan patru sate situate la granita comuna,…

49 de minute ago

Armenia ar fi de acord cu revenirea „istorica” a patru sate de granita la Azerbaidjan

Armenia a fost de acord sa returneze in Azerbaidjan patru sate situate la granita comuna,…

2 ore ago

Bode: „Partidul National Liberal va da presedintele Romaniei in persoana domnului Nicolae Ciuca”

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, se arata increzator ca ”Partidul National Liberal va da…

O oră ago