politica

Maria Grapini a votat in PE impotriva infiintarii unui tribunal international dedicat crimelor de razboi comise de Rusia. Cum explica: „Se intampla din tasta sa votezi gresit”

Europarlamentarul Maria Grapini, aleasa pe listele PSD, a votat in Parlamentul European impotriva rezolutiei privind crearea unui tribunal international care sa ancheteze crimele de razboi comise de Rusia.

Grapini s-a aflat printre cei 19 europarlamentari care au votat impotriva. Ea a sustinut apoi ca a votat din greseala.

„Se intampla din tasta sa votezi gresit. Se intampla sa se greseasca la tasta, dar poti sa schimbi votul, si l-am schimbat imediat”, a spus europarlamentarul PSD la Digi24.

Parlamentul European a cerut joi, printr-o rezolutie, crearea unui tribunal international special insarcinat cu judecarea crimei de agresiune a Rusiei impotriva Ucrainei, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Este nevoie urgent ca Uniunea si statele sale membre, in stransa cooperare cu Ucraina si comunitatea internationala, de preferinta prin intermedierea Natiunilor Unite, sa faca presiune pentru crearea unui tribunal international special insarcinat cu judecarea crimei de agresiune impotriva Ucrainei comisa de liderii politici si militari ai Federatiei Ruse si ai aliatilor sai”, cer eurodeputatii.

Rezolutia, care nu are un caracter obligatoriu, a fost adoptata cu o majoritate covarsitoare de 472 de voturi pentru (19 impotriva si 33 de abtineri).

„Crearea unui astfel de tribunal ar acoperi o mare lacuna pe care o are actualul dispozitiv international in materie de justitie penala internationala”, adauga eurodeputatii.

„Criminalii de razboi trebuie adusi in fata justitiei. Acum”, a reactionat pe Twitter, dupa vot, presedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, in contextul in care presedintele Consiliului European, Charles Michel, se deplaseaza joi la Kiev.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus deja la sfarsitul lunii noiembrie sa lucreze la crearea unui astfel de tribunal, iar ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a facut apel la randul sau, luni seara, la un „nou format” al tribunalului.

Curtea Penala Internationala (CPI), al carui sediu este la Haga, nu are competenta sa judece decat crimele de razboi si crimele impotriva umanitatii comise in Ucraina, insa nu si „crimele de agresiune” ale Rusiei, deoarece Moscova si Kievul nu sunt semnatare ale Tratatului de la Roma care a instituit tribunalul.

Apreciind ca discutiile pentru crearea unui astfel de tribunal pentru „crime de agresiune” ar putea dura, comisarul european al Justitiei, Didier Reynders, a spus marti, in plenul Parlamentului European, ca trebuie reflectat, intr-o prima faza, la crearea unui parchet international pentru strangerea de probe.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

4 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

6 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

6 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

6 ore ago

Super-dronele care vor ajunge in Ucraina din SUA. Sunt inarmate cu mitraliere de 5,56 mm sau cu rachete

SUA vor transfera Ucrainei drone de atac avansate cu arme de foc la bordul lor,…

3 ore ago