Marile probleme de dupa referendum. Dragnea poate fi gratiat si Dancila poate sa modifice prin OUG termenele de prescriptie

analize

Abuzul in serviciu nu intra in categoria infractiunilor de coruptie care nu pot fi amnistiate, arata jurnalista Ioana Ene Dogioiu intr-un comentariu privind efectele referendumului pe justitie. Prin urmare, faptele pentru care Liviu Dragnea a fost condamnat sunt amnistiabile si gratiabile. Si mai sunt si alte multe probleme care necesita rezolvare.

Romanii s-au pronuntat intr-o proportie covarsitoare in favoarea justitiei pe 26 mai, insa apar aspecte tehnice care fac posibil ca Guvernul PSD sa poata folosi in continuare ordonante de urgenta in privinta termenelor de prescriptie a pedepselor sau pe procedura penala.

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu a explicat pe ziare.com ce aspecte nu au fost acoperite prin cele doua intrebari de la referendum:

1. Poporul e de acord ca faptele de coruptie sa nu poate fi gratiate si nici amnistiate. In regula! Dar ce inseamna coruptie? Conform noului Cod Penal, faptele de coruptie sunt: luare-dare de mita, trafic-cumparare de influenta, abuzul de functie, fapte savarsite de catre membrii instantelor de arbitraj sau in legatura cu acestia, fapte savarsite de catre functionari straini sau in legatura cu acestia. Deci acestea nu pot fi amnistitate sau gratiate, conform referendumului.

Dar abuzul in serviciu? E la capitolul infractiune de serviciu. Dar spalarea de bani? Dar organizarea de grup infractional organizat? Ele sunt amnistiabile si gratiabile, desi reprezinta grosul faptelor pentru care au fost condamnati demnitarii romani, in frunte cu Liviu Dragnea.

Sigur ca la elaborarea proiectului de modificare a Constitutiei se poate detalia si largi notiunea de coruptie din intrebare. Dar mi se pare imposibil sa asteptam asa ceva de la actuala configuratie parlamentara.

Deci pe forma actuala a intrebarii, Liviu Dragnea, de exemplu, ramane amnistiabil si gratiabil, in vreme ce un controlor de tren care a luat mita si e in faza terminala nu poate fi gratiat.

In plus, chiar si pentru coruptie in sens strict amnistia poate fi data prin dezincriminare, prin redefinirea infractiunii. Si asa s-a actionat pana acum. Amnistii explicite nu am avut.

Asta ca sa nu mergem si mai adanc si sa spunem ca restrangerea dreptului Parlamentului de a emite legi organice sa nu fie revizuibila, deci sa nu fie suficienta o revizuire a Constitutiei, ci sa fie necesara una noua.

2. Poporul e de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare. Ce efect concret are? Deocamdata ca nu se poate legifera in sens contrar referendumului validat.

Intrebarea se refera la infractiuni, adica elemente constitutive, si pedepse. Dar prescriptia unde intra? Putem da OUG pentru modificarea termenelor de prescriptie? Putem. Cat despre procedura penala, ea poate fi modificata prin OUG fara restrictii in continuare.

La partea cu organizarea judiciara, ce ne facem insa cand o OUG ar fi de dorit? Avem un exemplu chiar acum. Conform Comisiei de la Venetia si MCV, ar fi necesara renuntarea rapida la modificarile aduse Legilor Justitiei, in frunte cu Sectia Speciala pentru magistrati. Dar ea nu mai poate fi data, chiar daca ar fi una reparatorie. Nici OUG 14 nu era posibila, conform referendumului din 26 mai.

Nici acea OUG data la solicitarea Comisiei de la Venetia chiar inainte de intrarea in vigoare a modificarii Legii 303, care ar fi permis iesirea la pensie a magistratilor cu 20 de ani vechime indiferent de varsta, ceea ce ar fi dus la golirea sistemului judiciar. Si fara o interventie rapida, asta se va intampla de la 1 ianuarie 2020.

Sa vedem cat de repede o sa apara si o sa fie adoptat proiectul de lege in acest sens, ca o noua OUG nu se mai poate.

Si daca totusi o OUG toxica de dezincriminare va fi adoptata? Va fi atacata la CCR, care va spune ca e neconstitutionala pentru ca incalca referendumul, dar legea penala mai favorabila va fi fost intrata in vigoare si, chiar neconstitutionala, va produce efecte care nu pot fi oprite. Deci daca cineva isi pune in cap sa o faca, o va face.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: