Marile secrete ale Coreei de Nord. Dezertor de nivel inalt, fost colonel in serviciile secrete, interviu pentru BBC: „Toti banii din Coreea de Nord apartin liderului suprem”

externe

BBC a realizat un amplu interviu cu unul dintre cei mai importanti oficiali nod-coreeni care au reusit sa fuga din tara lui Kim Jong-un. Acesta dezvaluie detalii nestiute privind modurile in care se finanteaza regimul nord-coreean si amanunte despre luptele pentru putere din interiorul regimului.

Vechile obiceiuri ale secretomaniei nu l-au parasit pe Kim Kuk-song. A fost nevoie de saptamani intregi de discutii pentru ca BBC sa obtina un interviu cu el, iar el este inca ingrijorat de cine ar putea asculta. Poarta ochelari negri pentru camera de filmat si doar doi dintre membrii echipei BBC cunosc ceea ce cred ca este numele sau real.

30 de ani a muncit Kim pentru a ajunge fruntea puternicei agentii de spionaj din Coreea de Nord. Agentiile sunt „ochii, urechile si creierul liderului suprem”, spune el. El sustine ca le-a pastrat secretele, a trimis asasini pentru a le ucide criticii si chiar a construit un laborator ilegal de droguri pentru a ajuta la strangerea de fonduri „revolutionare”.

Acum, fostul colonel de rang inalt a decis sa isi spuna povestea pentru BBC. Este pentru prima data cand un ofiter militar de rang atat de inalt din Phenian a acordat un interviu unui mare post de televiziune.

Kim a fost „cel mai rosu dintre cei rosii”, spune el. Un servitor comunist loial. Dar rangul si loialitatea nu garanteaza siguranta in Coreea de Nord.

A fost nevoit sa fuga pentru a-si salva viata in 2014 si, de atunci, locuieste la Seul si lucreaza pentru serviciile de informatii sud-coreene.

El descrie o conducere nord-coreeana disperata sa faca bani prin orice mijloace posibile, de la traficul de droguri la vanzarea de arme in Orientul Mijlociu si Africa. El a povestit despre strategia care sta la baza deciziilor luate la Phenian, despre atacurile regimului asupra Coreei de Sud si despre afirmatiile potrivit carora retelele de spionaj si retelele cibernetice ale acestei tari secrete pot ajunge in intreaga lume.

BBC nu a putut verifica in mod independent afirmatiile sale, dar a reusit sa verifice identitatea sa si, acolo unde a fost posibil, a gasit dovezi care sa confirme afirmatiile sale. BBC a contactat ambasada Coreei de Nord din Londra si misiunea din New York pentru o declaratie, dar pana in prezent nu a primit niciun raspuns.

„Grup operativ pentru terorism”

Ultimii ani petrecuti de Kim in cadrul agentiei de informatii de top a Coreei de Nord ofera o perspectiva asupra inceputului carierei actualului lider, Kim Jong-un. El zugraveste imaginea unui tanar dornic sa se dovedeasca a fi un „razboinic”.

Coreea de Nord a infiintat o noua agentie de spionaj numita Biroul General de Recunoastere in 2009, chiar in momentul in care Kim Jong-un era pregatit sa ii succeada tatalui sau, care suferise un atac cerebral. Seful biroului a fost Kim Yong-chol, care ramane unul dintre cei mai de incredere consilieri ai liderului nord-coreean.

Colonelul a declarat ca, in mai 2009, a venit un ordin prinn lantul de comanda de a forma un „grup operativ de teroare” pentru a ucide un fost oficial nord-coreean care a dezertat in Sud.

„Pentru Kim Jong-un, a fost un act pentru a-l satisface pe liderul suprem (tatal sau)”, spune Kim. „A fost formata o ‘forta de teroare’ pentru a-l asasina in secret pe Hwang Jang-yop. Eu personal am dirijat si am executat lucrarea”.

Hwang Jang-yop a fost candva unul dintre cei mai puternici oficiali ai tarii. El a fost un arhitect cheie al politicii nord-coreene. Dezertarea sa in Sud, in 1997, nu a fost niciodata iertata. Odata ajuns la Seul, a fost extrem de critic la adresa regimului, iar familia Kim a vrut sa se razbune.

Dar tentativa de asasinat a mers prost. Doi maiori din armata nord-coreeana inca mai ispasesc pedepse de 10 ani de inchisoare la Seul pentru acest complot. Phenianul a negat intotdeauna ca a fost implicat si a sustinut ca Coreea de Sud a inscenat tentativa.

Marturia lui Kim sugereaza contrariul. „In Coreea de Nord, terorismul este un instrument politic care protejeaza pozitiile lui Kim Jong-il si Kim Jong-un”, spune el. „A fost un cadou pentru a demonstra loialitatea succesorului fata de marele sau lider”.

Mai erau multe de facut. Un an mai tarziu, in 2010, o nava a marinei sud-coreene, Cheonan, s-a scufundat dupa ce a fost lovita de o torpila. Patruzeci si sase de vieti au fost pierdute. Phenian a negat intotdeauna implicarea sa.

Apoi, in luna noiembrie a aceluiasi an, zeci de proiectile de artilerie nord-coreene au lovit insula sud-coreeana Yeongpyeong. Doi soldati si doi civili au fost ucisi.

Au existat multe dezbateri cu privire la cine a dat ordinul pentru acest atac. Kim a declarat ca „nu a fost implicat direct in operatiunile de pe Cheonan sau de pe insula Yeonpyeong”, dar acestea „nu erau un secret pentru ofiterii RGB, era tratat cu mandrie, ceva cu care sa se laude”.

Iar aceste operatiuni nu ar fi avut loc fara ordine de la varf, spune el.

„In Coreea de Nord, chiar si atunci cand se construieste un drum, acesta nu poate fi facut fara aprobarea directa a Liderului Suprem. Scufundarea navei Cheonan si bombardarea insulei Yeongpyeong nu sunt lucruri care ar putea fi realizate de subordonati. Acest tip de munca militara este conceput si pus in aplicare prin ordinele speciale ale lui Kim Jong-un. Este o realizare”.

Spion in Casa Albastra

Kim spune ca una dintre responsabilitatile sale in Nord a fost dezvoltarea de strategii pentru a face fata Coreei de Sud. Scopul era „subordonarea politica”. Aceasta presupunea sa aiba ochi si urechi pe teren. „Exista multe cazuri in care am dirijat spioni sa mearga in Coreea de Sud si am indeplinit misiuni operative prin intermediul lor. Multe cazuri”, sustine el.

El nu da detalii, dar ofera un exemplu intrigant.

„A existat un caz in care un agent nord-coreean a fost trimis si a lucrat la biroul prezidential din Coreea de Sud si s-a intors in Coreea de Nord in siguranta. Acest lucru s-a intamplat la inceputul anilor 1990. Dupa ce a lucrat pentru Casa Albastra (Biroul prezidential din Coreea de Sud) timp de cinci-sase ani, s-a intors in siguranta si a lucrat la Biroul de legatura 314 al Partidului Muncii. Pot sa va spun ca agentii nord-coreeni joaca un rol activ in diverse organizatii ale societatii civile, precum si in institutii importante din Coreea de Sud.”

Coreea de Nord poate fi una dintre cele mai sarace si mai izolate tari din lume, dar defectorii anteriori de profil inalt au avertizat ca Phenian a creat o armata de 6.000 de hackeri calificati.

Potrivit lui Kim, fostul lider nord-coreean, Kim Jong-il, a ordonat instruirea de personal nou in anii 1980 „pentru a se pregati pentru razboiul cibernetic”.

„Universitatea Moranbong alegea cei mai straluciti studenti din toata tara si ii supunea la sase ani de educatie speciala”, spune el.

Oficialii britanici din domeniul securitatii cred ca o unitate nord-coreeana cunoscuta sub numele de Lazarus Group s-a aflat in spatele unui atac cibernetic care a paralizat parti din NHS si alte organizatii din intreaga lume in 2017. Se crede ca acelasi grup ar fi vizat Sony Pictures intr-un atac informatic de profil inalt in 2014.

Kim spune ca biroul era cunoscut sub numele de 414 Liaison Office. „Pe plan intern, l-am supranumit ‘Centrul de informatii al lui Kim Jong-il'”. El sustine ca acesta avea o linie telefonica directa cu liderul nord-coreean. „Oamenii spun ca acesti agenti se afla in China, Rusia si in tarile din Asia de Sud-Est, dar ei opereaza si in Coreea de Nord insasi. De asemenea, biroul protejeaza comunicarea intre agentii de spionaj nord-coreeni.”

Droguri pentru dolari

Kim Jong-un a anuntat recent ca tara se confrunta din nou cu o „criza”, iar in aprilie a cerut poporului sau sa se pregateasca pentru un nou „mars anevoios” – o expresie care a ajuns sa descrie o foamete dezastruoasa in anii 1990, in timpul lui Kim Jong-il.

Pe atunci,  Kim era in Departamentul de Operatiuni si i s-a ordonat sa stranga „fonduri revolutionare” pentru liderul suprem. Acest lucru, spune el, a insemnat sa se ocupe de traficul de droguri ilegale.

„Productia de droguri in Coreea de Nord a lui Kim Jong-il a atins apogeul in timpul Marsului anevoios”, spune el. „In acel moment, Departamentul Operational a ramas fara fonduri revolutionare pentru Liderul Suprem. Dupa ce am fost insarcinat cu aceasta sarcina, am adus trei straini din strainatate in Coreea de Nord, am construit o baza de productie in centrul de pregatire al biroului de legatura 715 al Partidului Muncitorilor si am produs droguri. Era vorba de ICE (metamfetamina de cristal). Apoi puteam sa o schimbam in dolari pentru a i-o prezenta lui Kim Jong-il.”

Relatarea sa despre traficul de droguri din aceasta perioada este plauzibila. Coreea de Nord are o istorie indelungata de productie de droguri – in principal heroina si opiu. Un fost diplomat nord-coreean in Marea Britanie, Thae Yong-ho, care a dezertat si el, a declarat la Forumul pentru Libertate de la Oslo, in 2019, ca tara s-a implicat in traficul de droguri sponsorizat de stat si ca incearca sa rezolve o epidemie interna de dependenta de droguri foarte raspandita.

BBC l-a intrebat pe Kim unde s-au dus banii pentru droguri. Au fost convertiti in bani pentru oameni?

„Pentru a va ajuta sa intelegeti, toti banii din Coreea de Nord apartin liderului nord-coreean”, spune el. „Cu acei bani, el construieste vile, cumpara masini, cumpara mancare, isi cumpara haine si se bucura de lux.”

Estimarile privind numarul de morti in urma penuriei prelungite de alimente din Coreea de Nord din anii 1990 variaza de la sute de mii pana la un milion de persoane.

O alta sursa de venit, potrivit domnului Kim, provenea din vanzarile ilegale de arme catre Iran, gestionate de Departamentul de Operatiuni. „Existau submarine pitic speciale, semisubmersibile. Coreea de Nord era foarte buna la construirea de echipamente de ultima generatie ca acestea”, spune el.

Este posibil ca aceasta sa fie un pic de propaganda nord-coreeana, deoarece submarinele tarii au motoare diesel, zgomotoase.

Dar  Kim sustine ca afacerile au fost atat de reusite incat directorul adjunct al agentiei Coreei de Nord in Iran se lauda ca ii chema pe iranieni la piscina sa pentru a face afaceri.

Afacerile cu arme nord-coreene cu Iranul au fost un secret deschis inca din anii 1980 si au inclus chiar si rachete balistice, potrivit profesorului Andrei Lankov, una dintre cele mai importante autoritati mondiale in materie de Coreea de Nord.

Coreea de Nord a continuat sa avanseze in dezvoltarea de arme de distrugere in masa, in ciuda faptului ca este supusa unor sanctiuni internationale stricte. In septembrie, tara a testat patru noi sisteme de armament, inclusiv o noua racheta de croaziera cu raza lunga de actiune, o racheta hipersonica si o racheta antiaeriana.

Tehnologia devine din ce in ce mai sofisticata.

Potrivit lui Kim, Phenian a vandut, de asemenea, arme si tehnologie tarilor care se lupta in razboaie civile de lunga durata. In ultimii ani, Natiunile Unite au acuzat Coreea de Nord ca a furnizat arme Siriei, Myanmar, Libiei si Sudanului. ONU avertizeaza ca armele dezvoltate in Phenian ar putea ajunge in multe colturi tulburi ale lumii.

Un servitor loial tradat

Kim a dus o viata privilegiata in Coreea de Nord. El sustine ca matusa lui Kim Jong-un i-a dat in folosinta o masina Mercedes-Benz si ca i s-a permis sa calatoreasca liber in strainatate pentru a strange bani pentru liderul nord-coreean. El spune ca a vandut metale rare si carbune pentru a strange milioane de dolari in numerar, pe care ii aducea inapoi in tara intr-o valiza.

Intr-o tara saracita, in care milioane de oameni se lupta cu penuria de alimente, aceasta este o viata pe care putini si-o pot imagina, daramite trai.

Legaturile politice puternice ale lui Kim prin casatorie i-au permis sa se mute intre diferite agentii de informatii, spune el. Dar aceleasi conexiuni l-au pus, de asemenea, pe el si familia sa in pericol.

La scurt timp dupa ce a urcat pe tronul politic in 2011, Kim Jong-un a decis sa ii epureze pe cei pe care ii percepea ca fiind o amenintare, inclusiv pe propriul sau unchi, Jang Song-thaek. De mult timp au existat sugestii ca  Jang era liderul de facto al Coreei de Nord, pe masura ce sanatatea lui Kim Jong-il se subrezea.

Potrivit lui Kim, numele lui Jang Song-thaek a devenit mai raspandit decat cel al lui Kim Jong-un. „Atunci am simtit ca Jang Song-thaek nu va rezista mult timp. Am simtit ca va fi alungat la tara”, spune el.

Dar apoi, in decembrie 2013, presa de stat nord-coreeana a anuntat ca  Jang a fost executat.

„Am fost mai mult decat surprins, a fost o lovitura fatala si am fost ingrozit”, spune dl Kim. „Am simtit imediat un pericol pentru viata mea. Am stiut ca nu mai puteam exista in Coreea de Nord”.

Kim se afla in strainatate cand a citit despre executie intr-un ziar. El a decis sa faca un plan pentru a fugi cu familia sa in Coreea de Sud.

„Sa-mi abandonez tara, unde se afla mormantul stramosului meu si familia mea, si sa fug in Coreea de Sud, care la acea vreme pentru mine era o tara straina, a fost cea mai grava decizie de suferinta emotionala”, spune el.

Chiar si in spatele ochelarilor sai negri, pot vedea ca amintirea este dificila pentru el.

BBC la- intrebat repetat, in timpul numeroaselor intalniri, de-a lungul multor ore, de ce a decis sa vorbeasca acum. „Aceasta este singura datorie pe care o pot face”, spune el. „Voi fi mai activ de acum incolo pentru a-i elibera pe fratii mei din nord din ghearele dictaturii si pentru ca ei sa se bucure de adevarata libertate.”

In Coreea de Sud exista peste 30.000 de transfugi. Doar cativa decid sa vorbeasca cu presa. Cu cat esti mai cunoscut, cu atat mai mare este riscul pentru tine si familia ta.

Exista, de asemenea, multi in Coreea de Sud care se indoiesc de relatarile transfugilor despre viata lor. La urma urmei, cum poate cineva sa le verifice cu adevarat povestile?

Kim a avut o viata extrem de neobisnuita. Relatarea sa ar trebui citita ca parte a povestii Coreei de Nord – nu ca un intreg. Dar povestea sa ofera o imagine din interiorul unui regim din care putini reusesc sa scape si ne spune ceva despre ceea ce este necesar pentru ca regimul sa supravietuiasca.

„Societatea politica din Coreea de Nord, judecata lor, procesele lor de gandire, toate urmeaza convingerea de a se supune in ultima instanta liderului suprem”, spune el. De-a lungul generatiilor, aceasta produce o „inima loiala”.

Momentul in care a fost realizat acest interviu este, de asemenea, interesant. Kim Jong-un a lasat sa se inteleaga ca ar putea fi dispus sa discute cu Coreea de Sud in viitorul apropiat, daca sunt indeplinite anumite conditii.

Dar si in acest caz, Kim ofera un avertisment. „Au trecut ani de cand am venit aici, dar Coreea de Nord nu s-a schimbat deloc”, spune el. „Strategia pe care am stabilit-o continua. Ceea ce trebuie sa stiti este ca Coreea de Nord nu s-a schimbat cu 0,01%.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: