Marina americana va testa utilizarea inteligentei artificiale pentru a urmari submarinele Chinei in Pacific

externe

submarin

SUA, Marea Britanie si Australia au dezvaluit noi planuri de a testa utilizarea inteligentei artificiale pentru a urmari submarinele Chinei in Pacific, relateaza Business Insider.

Vorbind vineri la o intalnire comuna in Mountain View, California, liderii din domeniul apararii din fiecare tara au anuntat doua noi planuri in cadrul Aukus Pillar II, un aranjament trilateral de securitate infiintat in 2021 care are ca scop „sa contribuie la mentinerea pacii si stabilitatii in regiunea Indo-Pacific”.

Unul dintre noile eforturi anuntate a fost utilizarea inteligentei artificiale avansate pe avioanele de patrulare – inclusiv pe avionul P-8A Poseidon al SUA, echipat pentru lupta antisubmarin – pentru a procesa informatiile provenite de la dispozitivele de detectare subacvatica utilizate de fiecare tara.

Datele procesate de AI vor permite celor trei tari sa urmareasca submarinele chinezesti cu mai multa viteza si precizie.

„Aceste progrese comune vor permite exploatarea in timp util a volumului mare de date, imbunatatind capacitatile noastre de razboi antisubmarin”, au declarat acestea intr-o declaratie comuna.

Algoritmii de inteligenta artificiala si invatarea automata vor fi, de asemenea, utilizati pentru a „imbunatati protectia fortelor, tintirea de precizie si serviciile de informatii, supraveghere si recunoastere”.

Pe langa AI, cele trei tari au declarat ca vor colabora si in alte domenii tehnologice, cum ar fi tehnologiile cuantice, razboiul electronic si armele hipersonice.

In cadrul conferintei de presa, viceprim-ministrul australian Richard Marles a declarat ca agresivitatea crescanda a Chinei a sporit nevoia de colaborare.

Cu doar cateva saptamani in urma, o echipa de scafandri ai marinei australiene a fost ranita de arma sonar a unei nave de razboi chineze, in ciuda faptului ca si-au facut cunoscuta prezenta echipajului navei.

„Acesta este un comportament nesigur si neprofesionist”, a declarat Marles despre incident, potrivit The Guardian. „Siguranta si bunastarea personalului [Fortelor de Aparare Australiene] continua sa fie prioritatea noastra cea mai mare”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: