Marina Ovsianikova, jurnalista rusa care a protestat in direct impotriva invaziei in Ucraina, a fost otravita la Paris – VIDEO

externe

Marina Ovsianikova, protest, Putin, invazie, Ucraina, otravita, Paris

O cunoscuta prezentatoare a televiziunii ruse de stat, care a denuntat in direct atacul lui Vladimir Putin asupra Ucrainei ar fi fost, se pare, otravita in Franta. Marina Ovsianikova a sunat la serviciile de urgenta si a fost spitalizata ieri seara, dupa ce i s-a facut rau brusc in timp ce iesea din apartamentul sau din Paris. Ovsianikova a declarat ca banuieste ca ar fi fost otravita, a anuntat Parchetul din Paris.

Politia a examinat apartamentul ei si o ancheta este in curs de desfasurare, a adaugat parchetul. Ovsianikova, care lucra la televiziunea rusa de stat Pervii Canal, a atras atentia internationala in martie 2022 dupa ce a aparut in spatele prezentatorului unei emisiuni de stiri de seara cu o pancarta pe care scria: „Opriti razboiul, nu credeti propaganda, ei va mint.”

Organizatia Reporteri fara frontiere, care a ajutat-o pe Ovsianikova sa fuga din Rusia si sa se stabileasca in Franta, a declarat ca echipa sa se afla „alaturi de ea” de cand aceasta a solicitat ingrijiri medicale. Grupul nu detine alte informatii despre ceea ce s-a intamplat.

Ovsianikova a fost acuzata de denigrarea armatei ruse si amendata cu 30.000 de ruble (270 de dolari la momentul respectiv).Ulterior, ea a organizat un protest in apropierea Kremlinului in iulie 2022, a fost retinuta si plasata in arest la domiciliu inainte de a reusi sa fuga in Franta impreuna cu fiica sa.

La inceputul acestei luni, un tribunal din Moscova a condamnat-o la opt ani si jumatate de inchisoare in contumacie pentru raspandirea de informatii false despre armata rusa.

Acesta a fost cel mai recent exemplu de represiune rusa impotriva disidentei, care s-a intensificat de cand Rusia a invadat Ucraina in urma cu aproape 20 de luni.Amploarea represiunii a fost fara precedent in Rusia post-sovietica, numerosi critici ai lui Vladimir Putin sfarsind impuscati, otraviti sau iradiati.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: