Marina Regala britanica renunta la traditia seculara de a angaja pe nave spalatori de rufe chinezi, din cauza temerilor legate de spionaj

externe

Marina Regala, spionaj, spalatori de rufe, chinezi, interdictie, China

Marina Regala a Marii Britanii va renunta la traditia veche de un secol de a avea servitori chinezi pe navele de razboi, pe fondul temerilor ca acestia ar putea spiona.

Sute de spalatori de rufe chinezi au lucrat pe navele britanice inca din anii 1930, majoritatea provenind din Hong Kong, dar acum ei vor fi inlocuiti de Gurkha nepalezi.

Cotidianul britanic The Telegraph relateaza ca Ministerul Apararii de la Londra a luat aceasta decizie din cauza temerilor ca Beijingul ar putea obtine informatii secrete prin amenintarea rudelor chinezilor de pe vasele britanice.

Ziarul a precizat ca trei cetateni chinezi au fost impiedicati sa se alature HMS Queen Elizabeth, portavionul emblematic al Marinei, in misiunea intreprinsa de acesta in zona contestata a Marii Chinei de Sud.

Un al patrulea spalator de rufe chinez a fost concediat luna aceasta dupa 39 de ani de spalare si calcare a uniformelor marinarilor si a fetelor de masa albe ale ofiterilor, deoarece familia sa locuieste in Hong Kong.

Traditia a inceput ca un obicei local la inceputul secolului trecut si a fost formalizata prin contracte cu diverse companii din Hong Kong.

„Daca este o chestiune de securitate, Marina nu are de ales. Dar este trist, deoarece spalatorii chinezi au luptat in razboaie cu noi, unii au murit pentru noi”, a declarat un inalt oficial britanic.

Cel putin patru cetateni chinezi lucreaza inca pentru Royal Navy, dar se intelege ca au trecut de verificari deoarece familiile lor s-au mutat in Marea Britanie, mentinandu-i la adapost de interferentele Beijingului.

Masura vine dupa ce Ken McCallum, seful MI5, a declarat ca China incearca sa fure secrete nucleare din Marea Britanie si ca este o „prioritate ridicata” pentru China sa intrerupa parteneriatul dintre Marea Britanie, SUA si Australia pentru construirea unei noi flote de submarine nucleare.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: