externe

Marina SUA trimite prima nava de razboi in Stramtoarea Taiwan, dupa alegerile care au avut loc pe insula

O prima nava de razboi americana a navigat miercuri prin Stramtoarea Taiwan, dupa alegerile prezidentiale si parlamentare care au avut loc recent pe insula, starnind nemultumirea Beijingului, transmite joi Reuters, citata de Agerpres.

Marina SUA a declarat ca distrugatorul USS John Finn a tranzitat printr-un coridor din stramtoarea Taiwan care se afla „dincolo de apele teritoriale ale oricarui stat de coasta”.

„Tranzitul navei John Finn prin Stramtoarea Taiwan demonstreaza angajamentul Statelor Unite de a sustine libertatea de navigatie pentru toate natiunile ca principiu”, a spus marina americana in declaratia sa.

„Niciun membru al comunitatii internationale nu ar trebui sa fie intimidat sau constrans sa renunte la drepturile si libertatile sale”.

Armata chineza a spus ca misiunea navei americane a avut o conotatie provocatoare, menita sa atraga atentia, si ca fortele sale au monitorizat si au avertizat nava.

„Recent, armata americana a desfasurat in mod frecvent acte provocatoare pentru a submina cu rea intentie pacea si stabilitatea regionale”, a declarat, intr-un comunicat, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare.

Ministerul Apararii din Taiwan a declarat ca nava a navigat in directia sud prin stramtoare, adaugand ca a monitorizat deplasarea, iar situatia este una „normala”.

Ultima trecere anuntata de catre Marina SUA a unei nave de razboi prin stramtoare a fost la inceputul lunii noiembrie, alaturi de o fregata canadiana.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Este oficial: Rusia a declansat un razboi electronic de bruiaj pe teritoriul Romaniei, afectand semnalele GPS din Moldova din Dobrogea

Rusia a declansat un razboi electronic nu doar in partea de nord a continentului, vizand…

20 de minute ago

„Nu voi mai bea niciodata apa de la robinet”. Zeci de persoane din Marea Britanie s-au imbolnavit dupa ce au baut apa contaminata cu un mic parazit

Cel putin 46 de persoane din Brixham (Marea Britanie) si zone invecinate au fost confirmate…

17 minute ago

Ceata densa si vechimea elicopterului – principalele cauze ale accidentului in care a murit presedintele iranian. Implicarea Mossad – total exclusa

Presedintele si ministrul de externe al Iranului au fost oficial declarati morti, dupa ce agentiile…

2 ore ago

Pregatiri pentru prezidentiale, Ciuca isi lanseaza cartea “Un ostas in slujba tarii”: „De cand ma stiu mi-a placut sa pescuiesc”

Presedintele PNL a anuntat, luni, pe site-ul personal, ca in luna iunie isi va lansa…

31 de minute ago

Ryanair anunta ca isi scumpeste din nou biletele. Compania se asteapta la un profit de 2 miliarde de euro in 2024

Compania aeriana irlandeza Ryanair a raportat luni o crestere cu 34% a profitului anual, la…

38 de minute ago

Premierul estonian: „Antrenarea soldatilor cu instructori NATO in Ucraina nu duce la escaladarea razboiului”

Temerile aliatilor NATO ca trimiterea de trupe in Ucraina pentru instruirea soldatilor din aceasta tara…

O oră ago