Mario Draghi, solutii pentru a imbunatati apararea UE in fata amenintarilor Rusiei: „UE ramane in urma concurentilor sai globali”
Pe masura ce invadarea Ucrainei de catre Rusia continua si are implicatii pentru securitatea europeana, companiile de aparare ale continentului trebuie sa aiba acces deplin la fondurile UE, a afirmat fostul premier al Italiei, Mario Draghi, scrie Politico.
In acest sens, fuziunea companiilor nu ar trebui blocata, in ciuda problemei concurentei, conform proiectului de capitol al raportului privind competitivitatea, intocmit de Draghi.
„Baza industriala de aparare a UE se confrunta cu probleme structurale in ceea ce priveste capacitatile, know-how-ul si avantajele tehnologice. Drept urmare, UE ramane in urma concurentilor sai globali”, avertizeaza Draghi.
Fostul sef al Bancii Centrale Europene isi finalizeaza mult asteptatul raport adresat presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care analizeaza modul in care industria europeana isi poate recapata avantajul pe scena mondiala.
„Odata cu declansarea unui razboi in imediata vecinatate a UE, aparitia de noi tipuri de amenintari hibride, o posibila schimbare a prioritatilor geografice si a nevoilor de aparare ale SUA, UE va trebui sa isi asume o responsabilitate mai mare pentru propria sa aparare si securitate”, se arata in proiectul de document.
Proiectul mentioneaza mai multe provocari cu care se confrunta sectorul de aparare al UE, inclusiv cheltuielile publice insuficiente – UE in ansamblu cheltuieste aproximativ o treime din ceea ce cheltuieste SUA pentru aparare.
Recomandarile includ introducerea unui „principiu al superioritatii europene” pentru a incuraja solutiile europene de aparare fata de concurenti; definirea unui model de management in cadrul Comisiei, al Serviciului European de Actiune Externa si al Agentiei Europene de Aparare si, in sfarsit, crearea unei „Autoritati pentru industria de aparare” centralizata pentru a efectua achizitii in numele tarilor UE.
Draghi va discuta raportul la o reuniune inchisa la nivel inalt in Parlamentul European pe 4 septembrie si intentioneaza sa-l publice saptamana viitoare.