Mario Vargas Llosa, unul dintre titanii literaturii mondiale, a decedat la varsta de 89 de ani

externe

Mario Vargas Llosa, decedat, Premiul Nobel

Mario Vargas Llosa, scriitorul peruan-spaniol laureat al Premiului Nobel, a carui opera s-a concentrat pe relele totalitarismului si care a candidat o data la presedintie, a murit la varsta de 89 de ani, potrivit familiei sale, citate de CNN.

„Cu profunda tristete anuntam ca tatal nostru, Mario Vargas Llosa, a decedat pasnic astazi la Lima, inconjurat de familia sa”, se arata intr-o declaratie a familiei impartasita duminica de fiul sau Alvaro Vargas Llosa pe X.

Vargas Llosa va fi amintit mai ales pentru romane precum „Conversatie in catedrala” (1969), „Razboiul sfarsitului lumii” (1981) si „Matusa Julia si condeierul” (1977), care a fost adaptat pentru lungmetrajul din 1990 „Tune in Tomorrow”, cu Barbara Hershey si Keanu Reeves.

In 2010, Vargas Llosa a primit Premiul Nobel pentru Literatura pentru ceea ce Academia suedeza a numit „cartografia sa a structurilor de putere si imaginile sale transante ale rezistentei, revoltei si infrangerii individului”.

In declaratia lor de duminica, cei trei copii ai romancierului au spus ca „plecarea lui Vargas Llosa va intrista rudele, prietenii si cititorii sai din intreaga lume”.

„Dar speram ca vor gasi alinare, ca si noi, in faptul ca s-a bucurat de o viata lunga, aventuroasa si fructuoasa si ca lasa in urma sa o opera care ii va supravietui”, au spus ei.

Nascut la Arequipa, in sudul Peru, Vargas Llosa si-a petrecut primii ani la Cochabamba, in Bolivia, unde bunicul sau era consul al Peru, inainte de a urma cursurile unei scoli militare si ale Universitatii Nationale San Marcos din capitala peruana Lima.

In 1952 si-a publicat prima lucrare, o piesa de teatru intitulata „La guide del Inca”, si a devenit curand un colaborator obisnuit al presei literare peruane.

Vargas Llosa a lucrat ca jurnalist si radiodifuzor si a urmat cursurile Universitatii din Madrid inainte de a se muta la Paris.

In 1963 a publicat primul sau roman, „Orasul si cainii”, care a fost foarte apreciat. In cele din urma, romanul a fost tradus in mai mult de o duzina de limbi.

Dupa stagii la Londra, unde a tinut cursuri la King’s College, in Statele Unite, unde a petrecut un an ca scriitor rezident la Washington State University, si la Barcelona, s-a mutat inapoi la Lima in 1974. O colectie tradusa a eseurilor sale a fost publicata in limba engleza in 1978.

In 1990, Vargas Llosa a candidat pentru functia de presedinte al Peru, pe o platforma a ceea ce el numea liberalism clasic – o credinta in initiativa individuala, fara interferenta statului.

Dupa ce a pierdut alegerile in fata candidatului outsider Alberto Fujimori in al doilea tur de scrutin, s-a mutat in Spania, devenind cetatean spaniol in 1993. A castigat Premiul Cervantes, un prestigios premiu literar spaniol, un an mai tarziu.

Cand a primit Premiul Nobel in 2010, Vargas Llosa a declarat organizatorilor intr-un interviu ca a fost inspirat de scriitorul francez Gustave Flaubert, „pentru ca a reusit, nefiind un geniu innascut, sa isi construiasca geniul prin efort, angajament, perseverenta, disciplina”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: