externe

„Mariupol inca nu a cazut, soldatii nostri vor lupta pana la sfarsit”. Anunt al premierului Ucrainei dupa ce ultimatumul Rusiei a expirat

Fortele ucrainene din orasul portuar Mariupol, situat in sud-estul tarii, continua sa lupte si nu s-au predat, a auntat duminica premierul ucrainean Denys Shmyhal.

„Orasul (Mariupol) inca nu a cazut. Acolo inca mai sunt fortele noastre militare, soldatii nostri, asa ca vor lupta pana la sfarsit si, deocamdata, sunt inca in Mariupol”, a declarat Shmyhal la ABC News, citat de CNN, dupa ce duminica a expirat termenul stabilit de Rusia pentru ca fortele Kievului din oras sa se predea.

„Niciun oras mare din Ucraina nu a cazut. Doar Herson se afla sub controlul fortelor militare rusesti, dar toate celelalte orase sunt sub control ucrainean”, a continuat el, adaugand ca unele dintre orasele din zonele inconjuratoare sunt „asediate, dar inca sub control ucrainean”.

El a precizat ca peste 900 de orase, orase si sate ucrainene au fost eliberate de sub ocupatia rusa dupa ce invazia a inceput la sfarsitul lunii februarie.

„Inca luptam si avem batalii in regiunea Donbas in acest moment, dar nu avem intentia de a ne preda”, a spus Shmyhal.

Ca raspuns la o intrebare privind stadiul actual al diplomatiei, el a spus ca „Ucraina se va pregati sa opreasca acest razboi” daca „este posibila o cale diplomatica”.

Cu toate acestea, in cazul in care Rusia nu este dispusa sa poarte negocieri, el a spus ca „nu ne vom preda, nu ne vom parasi tara, familiile noastre, pamantul nostru, vom lupta absolut pana la sfarsit, pana la victorie in acest razboi”.

Shmyhal a multumit, de asemenea, Statelor Unite si altor parteneri pentru sprijinul acordat prin furnizarea de munitie si pentru ajutorul umanitar si financiar.

„Avem un deficit al bugetului de aproximativ 5 miliarde de dolari pe luna in fiecare luna de razboi. Asadar, apreciem si suntem atat de recunoscatori (recunoscatori) pentru orice sprijin financiar din partea Statelor Unite si a tuturor partenerilor nostri internationali”, a declarat el.

Potrivit premierului, Ucraina va solicita sprijin financiar din partea Bancii Mondiale, a Fondului Monetar International (FMI) si a Trezoreriei SUA in cadrul unor reuniuni care vor avea loc saptamana aceasta la Washington.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Canepa sau marijuana? Angajatii Departamentului de Administratie au distrus zeci de plante care au rasarit in fata Capitoliului statului Wisconsin

Planurile cuiva de a recolta zeci de plante posibil de marijuana cultivate pe terenul Capitoliului…

5 minute ago

Donald Trump planuieste cea mai mare deportare in masa din istoria Americii: 20 de milioane de oameni ar putea fi alungati din tara

Echipa de campanie a lui Donald Trump care lucreaza pentru a transforma politica de imigratie…

14 minute ago

Romanii pot raporta deepfake-urile si manipularile online la Ministerul Digitalizarii. Ministrul le multumeste „partenerilor Google, Meta si TikTok”

Romanii pot reclama dezinformarile si deepfake-urile, realizate cu ajutorul Inteligentei Artificiale (IA) de pe platformele…

15 minute ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

29 de minute ago

Regimul nord-coreean confirma ca a lansat o racheta balistica si promite sporirea fortei nucleare a tarii

Coreea de Nord a confirmat sambata ca a testat o racheta balistica tactica, a transmis…

44 de minute ago

Cum va fi vremea in weekend. De duminica se incalzeste, dar vom avea si averse de ploaie si furtuni

Dupa valul de ploi si frig, vremea se schimba la sfarsitul saptamanii. Directorul Administratiei Nationale…

O oră ago