Mark Zuckerberg vrea sa reduca si mai mult costurile Meta (Facebook), dupa un an 2022 problematic

externe

In timpul unei convorbiri telefonice cu analistii de pe Wall Street, in care a discutat rezultatele Meta din trimestrul al patrulea, Zuckerberg a declarat ca noul sau impuls pentru „eficienta” in 2023 a fost inspirat de cat de bine a parut sa functioneze compania in urma concedierilor in masa din noiembrie si a altor miscari, cum ar fi inchiderea unor birouri. Imbunatatirea a fost „neasteptata”, a adaugat el, si l-a facut sa realizeze ca firma a intrat intr-o noua era, scrie Business Insider.

„In primii 18 ani, cred ca am crescut-o, stiti, cu 20%, 30% compus sau mult mai mult in fiecare an, nu? Dar acest lucru s-a schimbat foarte dramatic in 2022, cand veniturile noastre au fost negative pentru prima data in istoria companiei”, a spus el. „Nu anticipam ca acest lucru va continua, dar, de asemenea, nu cred ca ne vom intoarce neaparat la ceea ce a fost inainte.”

„A fost o schimbare rapida de faza, cand a fost nevoie sa facem un pas inapoi si sa spunem: ‘Ok, nu putem trata totul ca si cum ar fi o hipercrestere'”, a adaugat el.

In acest scop, Meta, cunoscuta anterior sub numele de Facebook, intentioneaza sa reduca si mai mult costurile in acest an. Zuckerberg a adus in discutie cele 11.000 de disponibilizari de anul trecut si a precizat ca acea mutare „a fost inceputul concentrarii noastre asupra eficientei si ca vor exista masuri suplimentare”.

Inchiderea si fuzionarea unor birouri

Unul dintre pasii suplimentari este inchiderea si „consolidarea” mai multor birouri. Anul trecut, iesirea din mai multe chirii importante a costat compania 2,2 miliarde de dolari. Meta a decis sa permita in continuare munca la distanta cu norma intreaga. Birourile din California, Seattle si New York urmeaza sa se inchida. Spatiul de birouri dedicat Instagram din San Francisco se va inchide in acest an, de exemplu, urmand sa fie combinat cu cladirea principala de birouri a Facebook, tot in San Francisco.

Susan Li, noul director financiar al Meta, a declarat in timpul unei teleconferintei ca anul acesta compania va inregistra alte cheltuieli de 1 miliard de dolari legate de renuntarea la chirii. De asemenea, ea a precizat ca sunt posibile „costuri suplimentare din cauza eforturilor de restructurare”.

Acest lucru ar putea veni de la o noua runda de concedieri. Angajatii se pregatesc pentru o noua reducere de 5% pana la 10% din efective, in timp ce evaluarile de performanta se incheie, iar Zuckerberg vorbeste despre dorinta de a „aplatiza” structura de raportare. El a declarat miercuri ca firma „elimina unele straturi de conducere intermediara” si a precizat ca Reality Labs, care construieste un metavers, nu este la adapost de alte reduceri. Multi manageri si-au pierdut deja locurile de munca, dupa cum a relatat Insider. Concedierile din al patrulea trimestru au costat compania 975 de milioane de dolari, potrivit declaratiei de miercuri.

„Ceea ce te face o companie mai buna in timp este sa fii capabil sa executi si sa faci mai mult pentru ca sa functionezi mai eficient”, a declarat Zuckerberg. „Suntem intr-un mediu diferit acum, are sens sa ne concentram pe eficienta mult mai mult decat am facut-o anterior si sa ne asiguram ca putem lucra eficient. Daca mai conteaza, cred ca va fi un loc de munca mai placut pentru oameni, deoarece pot face mai multe lucruri.”

Anularea mai multor proiecte de centre de date

Meta a anulat, de asemenea, mai multe proiecte de centre de date si a avut cheltuieli de 1,3 miliarde de dolari in legatura cu acest lucru. Acest efort continua pana in 2023. Li a declarat ca aceeasi „examinare” operationala aplicata altor domenii ale companiei se indreapta si catre centrele de date.

Construirea si intretinerea centrelor de date reprezinta, de obicei, o cheltuiala uriasa pentru orice mare companie de tehnologie, in ciuda numeroaselor stimulente fiscale acordate de guvernele statelor pentru dezvoltarea acestora. Meta intreprinde o arhitectura complet noua pentru centrele sale de date, a declarat Li, care va oferi companiei capacitatea de a le utiliza pentru nevoile si sarcinile de lucru AI si non-AI. Compania nu a dezvaluit ce centre de date actuale vor fi inchise sau afectate de schimbarile de design. Desi, obiectivul este ca centrele de date sa coste pur si simplu mai putini bani pentru companie.

„Va fi mai ieftin si mai rapid de proiectat”, a declarat Li despre noua arhitectura a centrelor. „Si vom optimiza abordarea noastra generala in ceea ce priveste construirea acestor centre de date”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: