„Marsaviile infractorilor ca sa scape de puscarie”. Tudor Chirila, mesaj de revolta profunda privind ordonanta lui Toader. Ce urmareste de fapt PSD

analize

Tudor Chirila explica detaliat pe pagina sa de Facebook cum functioneaza completurile de cinci judecatori de la ICCJ si care vor fi consecintele ordonantei lui Tudorel Toader privind anularea condamnarilor.

„Potrivit Constitutiei, o lege se aplica numai pentru viitor. Aplicare OUG pentru trecut nu e permisa. In nicio tara din lume nu e permisa reluarea unor procese solutionate definitiv pe motive de procedura, ci numai pe motive de fond. Ce e hotarat definitiv nu mai poate fi rasturnat! Hotararea definitiva e ca o lege”, subliniaza Chirila.

„Din ciclul ‘Marsaviile infractorilor ca sa scape de puscarie’.

Incerc si eu sa explic care e treaba cu completurile de 5 judecatori si decizia CCR ca sunt nelegale si unde vor infractorii politicieni sa ajunga de fapt. Nu de alta, dar cred ca oamenii nu se mai indigneaza pentru ca intr-o mare de stiri false au ajuns sa fie complet debusolati.

Curtea suprema judeca demnitarii in complet de prima instanta cu 3 judecatori si in complet de apel cu 5 judecatori. Pana in 2014, din completele de 5 faceau parte (vice)presedintele instantei supreme si 4 judecatori trasi la sorti.

CCR spune ca din 2014, cand au intrat noile coduri penale in vigoare, ar fi trebuit sa fie trasi la sorti toti 5 judecatori. Astfel toate completurile au fost nelegal constituite.

Calea de indreptare a hotararii date de un C5 nelegal este contestatia in anulare. Contestatia in anulare este o cale de atac a unei hotarari definitive, dar numai pe chestiuni de procedura.

Insa Codul de procedura penala permite formularea acestui atac prin contestatia in anulare numai pentru ultimele 30 zile de la primirea hotararii motivate. Adica in cazul de fata doar pentru procesele care nu au primit hotarari definitive motivate pana la pronuntarea deciziei CCR care zice ca completurile nu s-au constituit legal.

Acum, ce vrea Toader sa faca? Vrea sa extinda dreptul la contestatia in anulare si pentru cei cu hotarari anterioare ultimelor 30 de zile. El va propune un OUG care sa permita aceasta cale de atac contra tuturor hotararilor date de C5 din 2014 incoace – aici vor intra Dragnea, Mitrea, Sova, Dobritoiu, Neacsu, Sampetru si inca cativa zeci de parlamentari, ministri, generali, magistrati. In forma actuala fara OUG de contestatia in anulare ar beneficia doar Udrea si Bica.

Dar, potrivit Constitutiei, o lege se aplica numai pentru viitor. Aplicare OUG pentru trecut nu e permisa. In nicio tara din lume nu e permisa reluarea unor procese solutionate definitiv pe motive de procedura, ci numai pe motive de fond. Ce e hotarat definitiv nu mai poate fi rasturnat! Hotararea definitiva e ca o lege.

Daca legiuitorul/guvernul da o lege/ordonanta sa se reia un proces inseamna un amestec al legislativului/guvernului in justitie, precum si aruncarea unei anateme asupra profesionalismului judecatorilor.

Chiar daca sansele ca un condamnat definitiv sa fie din nou condamnat la un alt complet de 5 sunt mari, miza infractorilor nu este achitarea in procese, ci reluarea acestora si tergiversarea lor pana la PRESCRIEREA FAPTELOR pentru ca dosarele sa se inchida fara VERDICT”, a scris Tudor Chirila pe Facebook.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anunta duminica faptul ca ministerul a pregatit o ordonanta de urgenta pentru repunerea in termen a celor condamnati de complete nelegal constituite.

„Am pregatit un proiect de ordonanta de urgenta pentru repunerea in termen a celor condamnati de complete nelegal constituite. Vom putea face contestatie in anulare, iar instanta in complet legal ii va judeca, iar daca sunt vinovati vor plati”, a declarat ministrul Justitiei, la Romania Tv.

Intrebat cand va fi emisa ordonanta, Toader a mentionat: „OUG e pregatita. Nu decid eu momentul. Eu propun, solutia, eu am facut draftul, doamna prim-ministru va decide. Eu cred ca in cel mai scurt timp posibil”

Tudorel Toader a spus ca cel mai probabil varianta ordonantei va fi aleasa si in cazul dosarelor construite in baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public si SRI, dar in acest caz asteapta motivarea Curtii Constitutionale.

„A mai declarat Curtea neconstitutionala si constituirea acelor protocoale. Asteptam motivarea deciziei CCR, vedem dezlegarea pe care-o vor da judecatoruii constitutionali si in functie de care probabil vom proceda in aceeasi masura, sa redam posibilitatea juridica legala sa verifice dosarul, sa fie contestat. Sa verifice daca urmarirea penala a fost facute pe probele legale din Codul de Procedura Penala sau a fost facuta pe langa procedura penala pe baza de protocoale si de catre organe judiciare care nu sunt abilitate in urmarirea penala”, a declarat Tudorel Toader.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: