Marti incepe Bacalaureatul 2025. 108.000 de candidati, asteptati sa participe la probele scrise

news

Probele scrise din sesiunea iunie a examenului national de Bacalaureat 2025 se vor desfasura in perioada 10 – 16 iunie, in 447 de centre de examen. Conform datelor inregistrate si transmise de comisiile judetene/ comisia Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, sunt asteptati sa participe circa 108.000 candidati (peste 94.400 de candidati din promotia curenta si peste 13.800 de candidati din seriile anterioare), a anuntat duminica Ministerul Educatiei, intr-un comunicat transmis agentiei Agerpres.

Elevii vor sustine toate probele sau, in functie de rezultatele obtinute in sesiunile anterioare si recunoscute ca atare, doar probele nepromovate. Probele incep la ora 9:00, accesul candidatilor in sali fiind permis, in baza unui act de identitate valid, pana la ora 8:30.

Modalitatea de examinare si de rezolvare a subiectelor

Pentru redactarea unei lucrari scrise/ rezolvarea subiectelor sunt prevazute trei ore, calculate din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor in sala de examen, precizeaza sursa citata.

Beneficiaza de prelungire (cu cel mult doua ore) candidatii carora li s-a aprobat solicitarea in acest sens de catre comisiile judetene, in concordanta cu Procedura de asigurare a conditiilor privind egalizarea sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidatii vor folosi numai cerneala sau pasta de culoare albastra, iar pentru executarea schemelor si a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematica si Geografie candidatii pot apela doar la instrumente de desen.  a probele scrise, hartia folosita este doar cea distribuita in salile de examen.

Interdictii in sala de examen

Este interzisa introducerea in salile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete etc.), precum si a oricarui mijloc electronic de calcul, de stocare de informatii sau de comunicare (stickuri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informati ca nu este permis accesul in sali cu manuale, dictionare, notite, insemnari, reaminteste Ministerul Educatiei.

In acelasi timp, candidatilor le este interzis sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare in interior sau cu exteriorul.

Candidatii surprinsi in aceste situatii vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de acestia ori de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent daca ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Drept urmare, acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Pe durata desfasurarii probelor, toate salile de examen sunt supravegheate audio-video.

In ceea ce priveste organizarea programului scolar in perioada sustinerii probelor scrise din aceasta sesiune a examenului national de Bacalaureat, in functie de particularitati, activitatile didactice se pot desfasura in format asincron si/ sau se vor identifica solutii pentru suplinirea cadrelor didactice implicate in comisiile de examen.

Vizualizarea lucrarilor si contestatiile

Candidatii pot solicita vizualizarea lucrarii/ lucrarilor proprii dupa afisarea rezultatelor initiale, in conformitate cu prevederile procedurii stabilite de catre Comisia Nationala de Bacalaureat.

La vizualizarea lucrarii/ lucrarilor, candidatul minor trebuie sa fie insotit obligatoriu de un parinte / reprezentant legal.

Depunerea contestatiilor nu este conditionata de vizualizarea lucrarilor. In aceeasi masura, vizualizarea lucrarilor nu obliga candidatul la depunerea contestatiei.

Candidatii care contesta rezultatul initial al evaluarii trebuie sa completeze, sa semneze si sa depuna/ transmita prin mijloace electronice si o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere.

Comunicarea rezultatelor

Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizandu-se codurile individuale care inlocuiesc numele si prenumele candidatilor. Aceste coduri sunt distribuite candidatilor, pe baza de semnatura de primire, la prima proba pe care o sustin.

Pentru comunicarea notelor obtinute, inainte de etapa de depunere si solutionare a contestatiilor, comisiile din unitatile de invatamant/ centrele de examen tiparesc lista rezultatelor examenului de Bacalaureat, care cuprinde: codul candidatului, unitatea de invatamant de provenienta, judetul, promotia, forma de invatamant absolvita, specializarea, notele obtinute la fiecare proba scrisa, media sau mentiunile „reusit”/ „respins”/ „neprezentat”/ „eliminat din examen”, dupa caz.

In baza metodologiei-cadru (cu modificarile ulterioare) si ale Regulamentului (UE) 2016/ 679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/ 46/ CE (Regulamentul general privind protectia datelor), comisiile din unitatile de invatamant/ centrele de examen afiseaza/ posteaza, utilizand codurile individuale ale candidatilor care au depus contestatii, notele obtinute in urma rezolvarii contestatiilor, la loc vizibil, la avizier si pe website-ul unitatii de invatamant.

Rezultatele examenului national de Bacalaureat ale candidatilor anonimizati sunt afisate atat pe pagina dedicata examenului, cat si pe site-urile inspectoratelor scolare pentru o perioada de 2 ani.

Conditiile pentru promovare

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii (cumulat):
* sustinerea tuturor probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale;
* sustinerea tuturor probelor scrise si obtinerea notei 5 (cel putin) la fiecare dintre acestea;
* obtinerea cel putin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obtinute la probele scrise).

Sesizarea eventualelor disfunctionalitati

In zilele in care se desfasoara probele scrise, Ministerul Educatiei si Cercetarii pune la dispozitia celor interesati, intre orele 8:00 – 16:00 (exceptie face ziua de vineri, 13 iunie, cand intervalul de functionare este cuprins intre orele 8:00 – 14:00), linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfunctionalitati privind organizarea/desfasurarea examenului.

Ministerul Educatiei mentioneaza ca activitatile din cadrul examenului national de Bacalaureat se realizeaza prin intermediul platformei dedicate evaluarii digitalizate.

Centrul National pentru Curriculum si Evaluare va publica subiectele si baremul de corectare pentru fiecare proba scrisa, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul dedicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: