externe

Marturia surprinzatoare a unei ostatice eliberata de Hamas: „Ne-au tratat bine in cele 2 saptamani”. Insa pe 7 octombrie a trecut „prin iad”

O ostatica israeliana in varsta care a fost eliberata de Hamas in cursul noptii a declarat ca a fost batuta de militanti atunci cand a fost rapita si dusa in Gaza pe 7 octombrie, dar ca a fost tratata bine in timpul celor doua saptamani de captivitate in enclava palestiniana.

Yocheved Lifshitz, in varsta de 85 de ani, a fost una dintre cele doua femei in varsta eliberate luni seara tarziu.

„Am trecut prin iad”, a declarat Lifshitz reporterilor, vorbind abia in soapta si asezata intr-un scaun cu rotile in fata spitalului din Tel Aviv unde a fost dusa dupa eliberare.

Fragila, Lifshitz a spus ca barbati inarmati au dat buzna in kibbutzul ei, Nir Oz, luandu-i prin surprindere pe locuitori: „Au luat cu asalt casele noastre. Au batut oamenii. I-au rapit pe ceilalti, pe cei batrani si pe cei tineri, fara deosebire”.

Radiodifuzorul public israelian Kan a declarat ca o treime din cei 400 de rezidenti din Nir Oz ar fi fost rapiti sau ucisi pe 7 octombrie. Nu a fost data nicio cifra oficiala. In total, 1.400 de persoane au fost ucise de luptatorii Hamas pe 7 octombrie, potrivit Israelului.

Lifshitz insasi a fost urcata pe o motocicleta si condusa in Gaza: „Cand eram pe motocicleta, picioarele mele erau pe o parte si restul corpului pe cealalta parte. Tinerii m-au lovit pe drum. Nu mi-au rupt coastele, dar a fost dureros si am avut dificultati de respiratie.”

Ea a spus ca ceasul si bijuteriile i-au fost furate in timpul deplasarii.

In interiorul Fasiei Gaza, ostaticii a fost dusi printr-o „panza de paianjen”, o retea de tuneluri umede construite de Hamas si a ajuns in cele din urma intr-o sala mare. „Cand am ajuns acolo, mai intai de toate ne-au spus ca ei cred in Coran si ca nu ne vor face rau”, a povestit ea.

Un grup de cinci persoane din kibbutzul ei au fost tinute impreuna, fiecare cu un paznic individual care a stat cu ei 24 de ore pe zi. Lifshitz a spus ca un medic ii vizita o data la doua zile si le aducea medicamentele de care aveau nevoie. „Au avut mare grija de raniti”, a spus Lifshitz.

Inregistrarea video de la eliberarea ei de luni o arata intorcandu-se pentru a strange mana unui rapitor mascat. Intrebata de ce a facut asta, ea a raspuns: „Ne-au tratat cu blandete si ne-au satisfacut toate nevoile”.

Vorbind luni cu Reuters, nepotul ei a declarat ca Lifshitz era o activista pentru pace care obisnuia sa ajute palestinienii bolnavi din Gaza sa primeasca tratament medical in Israel, intalnindu-se cu ei la principalul punct de trecere a frontierei si conducandu-i la spitale.

Lifshitz a criticat marti armata israeliana pentru ca nu a reusit sa protejeze comunitatile din sud de asaltul Hamas, spunand ca armata nu a luat in serios amenintarea de atac. „Am fost lasati sa ne descurcam singuri”, a spus ea.

Ea a adaugat ca gardul de securitate costisitor, menit sa-i tina pe militanti afara, „nu a ajutat deloc”.

Pana in prezent, Hamas a eliberat patru ostatici. Armata israeliana a lansat marti pliante in Gaza, oferind recompensa si protectie oricarui palestinian care le-ar putea oferi informatii despre ostatici.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Loviturile asupra aerodromului Belbek din Crimeea au distrus 3 avioane rusesti, arata imaginile din satelit. Au fost folosite rachete ATACMS

Imaginile din satelit din 16 mai ale urmarilor presupuselor lovituri cu rachete ucrainene asupra aerodromului…

22 de minute ago

Lovitura pentru Antena 1, Ovidiu Oanta s-a razgandit si ramane la Pro TV: „Chibzuinta e cea care primeaza”

Ovidiu Oanta sugereaza intr-o postare pe Facebook, vineri, ca s-a razgandit si ramane la Pro…

10 minute ago

Un general NATO de rang inalt anunta ca trupele rusesti nu au numarul si nici abilitatile necesare pentru a ocupa Harkovul

Este putin probabil ca fortele rusesti sa realizeze un "avans strategic" in regiunea ucraineana Harkov,…

4 minute ago

Noul guvern olandez refuza sa mai accepte normele UE in materie de azil si va limita drastic numarul de studenti straini primiti la facultatile olandeze

Noul guvern olandez condus de partidul nationalist PVV al lui Geert Wilders urmareste reducerea masiva…

5 minute ago

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

3 ore ago

Un individ inarmat, suspectat ca planuia sa dea foc unei sinagogi din Rouen, impuscat mortal de politistii francezi

Politia franceza a impuscat si ucis un suspect inarmat care parea ca planuia sa dea…

O oră ago