Marturii de groaza ale satenilor din Mures dupa cea mai CUMPLITA furtuna: „In 10 minute s-a innegrit cerul”

news

Satenii din judetul Mures povestesc ingroziti ca nu au vazut niciodata o furtuna atat de puternica precum cea de duminica seara. Sute de case au fost distruse iar stalpi imenisi de electricitate au fost pusi la pamant.

„Mi-o luat nevasta pe sus, pur si simplu”, povesteste un satean pentru o televiziune locala.

Un alt localnic cpune ca nu a vazut niciodata in viata sa o asemenea furtuna, nici chiar batranii de peste 90 de ani.

„In zece minute s-o innegrit cerul si a inceput un vant foarte puternic si au incepu sa zboare tigle. Peste tot tigle, tigle. La noi nu a fost fost asa ceva niciodata. Am vorbit cu batrani de 90 de ani, au zis ca asa ceva pe aici n-o mai fost”, a spus localnicul.

„Nu am vazut asa ceva in viata mea, nu este gospodarie neafectata. Chiar langa noi este o autoutilitara care a fost mutata de furtuna aproape 15 metri si rasturnata, unele ziduri au fost daramate, tiglele de pe acoperisuri au fost luate de vant, anexele gospodaresti sunt aproape in totalitate afectate, copacii sunt cazuti. Sunt aici impreuna cu seful ISU Mures, colonelul Dorin Oltean, am informat Ministerul Afacerilor Interne si asteptam sprijin din partea Jandarmeriei. Lucram la identificarea persoanelor varstnice, cele neajutorate si care nu se pot urca pe acoperis. La ceilalti au venit copiii si ii ajuta, toata lumea lucreaza si este pe acoperisuri. Incercam sa facem rost de tigla pentru ca este foarte dificil de procurat, pentru ca fiecare are alt tip de tigla pe casa. Incercam macar sa facem rost macar de folii pentru a acoperi casele ca sa nu ploua in case, pentru ca prognoza meteo nu este imbucuratoare, vor mai urma ploi. Facem tot ce putem, ii vom sprijini cu tot ce putem’, a declarat prefectul judetului Mures,  Lucian Goga.

Prefectul a spus ca a facut apel la toate unitatile militare din Targu Mures, care s-au mobilizat si au trimis oameni pentru a-i ajuta pe batranii din Cuci si Dataseni sa isi acopere casele.

Primarul comunei Cuci, Ilie Suta, a declarat luni, pentru Agerpres, ca in urma tornadei care s-a abatut duminica seara peste satele Cuci si Dataseni peste 300 de case au fost grav afectate, multe dintre ele avand acoperisul distrus in totalitate.

Ilie Suta a spus ca, desi inca meteorologii nu s-au pronuntat, este convins ca vina pagubelor insemnate din cele doua sate a fost provocata de o tornada, similara cu cele prezentate in filme.

‘Aseara (duminica, n.r.) in jur de ora 19,45 s-a intunecat efectiv. Meteorologii ar fi cei mai in masura sa spuna ce a fost, eu zic ca a fost o tornada, asa cum vedeam in filmele americane. Cam asa se poate vedea, varfurile salciilor sunt retezate, iar acoperisurile caselor au fost spulberate. Asa ceva eu nu am mai vazut. A durat maximum 10 minute. Am evaluat asta noapte ce am putut, avem peste 300 de case, plus doua biserici, scolile in doua sate. Noi ca primarie ne-am implicat inca de aseara, am intrerupt curentul, am anuntat Electrica, E.ON — dar nu a fost cazul sa intervina — dar cel mai mult conteaza ca oamenii se ajuta. Chiar pe ploaia aceea de dupa vijelie oamenii au urcat pe case si au incercat sa mai protejeze ceea ce le-a ramas. Tot din cauza ploii torentiale a fost blocat si drumul spre Petrilaca, erau 10 plopi pe drum si pamant adus de pe deal. Am reusit sa degajam drumul, iar acum asteptam ca specialistii sa evalueze pagubele’, a spus Ilie Suta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: