Marturii surprinzatoare din interior: „ISIS nu este nici pe departe ce pretinde”

analize

S-a tot vorbit despre tineri si tinere care se alatura organizatiei Stat Islamic. Insa prea putin s-a vorbit despre cei care au dezertat din randurile miscarii teroriste. Povestile lor ar putea opri fluxul de luptatori straini care se alatura ISIS, sustine Peter R. Neumann, profesor de Studii de securitate, la Londra.

Intr-un articol publicat pe site-ul cnn.com, profesorul vrea sa demonstreze, prin intermediul marturiilor facute in ultima perioada de catre dezertori, ca propaganda organizatiei teroriste este bazata pe minciuna si pe ipocrizie. Neumann spune ca a descoperit nu mai putin de 58 de persoane care au parasit randurile organizatiei si care au vorbit despre motivele care le-au determinat sa ia aceasta decizie.

Din cei 58, doua treimi au parasit ISIS anul aceasta, o treime chiar in aceasta vara. Experientele traite de dezertori sunt diferite. Toti au fost, la un moment dat, sustinatori ferventi ai celei mai violente organizatii din timpurile noastre. Cu toate acestea, au devenit acum dusmanii ei cei mai mari. Dintre cele 58 de marturii, Neumann a ales doar patru, datorita mesajului puternic pe care il poarta.

Una dintre criticile cele mai aprige aduse a fost vizavi de abnegatia cu care lupta membrii grupului impotriva celorlalti rebeli suniti. Potrivit dezertorilor, inlaturarea regimului Assad nu pare sa fie o prioritate.

teroristi2

Organizatia isi concentreaza cea mai mare parte a atentiei pe divergentele cu alti rebeli si pe obsesia conducatorilor ei cu privire la eventuali spioni infiltrati sau tradatori. Iar acesta nu a fost acel „jihad” pentru care au ajuns pana in Siria sau Irak ca sa lupte, spun dezertorii.

O alta marturie condamna brutalitatea membrilor organizatiei. Si multi dintre dezertori s-au plans de atrocitatile comise de ISIS, mai ales in ceea ce priveste uciderea de civili nevinovati. Ei au vorbit si despre uciderea aleatorie a ostaticilor, despre maltratarea sistematica a locuitorilor, dar si despre uciderea de comandanti a propriilor luptatori. Niciunul dintre episoadele mentionate nu a implicat minoritari. Cel mai adesea victimele sunt alti suniti.

Un alt repros adus organizatiei vizeaza coruptia din interior. Cei mai multi dintre dezertori au condamnat comportamentul comandatilor si al „emirilor”. Dezertorii sirieni au criticat privilegiile care le-au fost acordate strainilor, care nu ar avea nicio baza in filosofia grupului sau in islamism.

teroristi1

Fostii luptatori se declara dispusi sa tolereze greutatile unui razboi, dar spun ca nu pot accepta nedreptatea, inegalitatea si rasismul. „Acesta nu este un razboi sfant”, a declarat unul dintre dezertori, un indian, care a fost fortat sa curete toalete din cauza culorii pielii sale.

O a patra marturie vorbeste despre viata dura si despre dezamagirea traita sub regimul Stat Islamic. Dezertorii care si-au exprimat acest punct de vedere au fost, in principal, cei care au aderat la miscare din motive egoiste si care au realizat rapid ca niciuna dintre promisiunile primite – ca vor trai in lux, ca vor primi masini scumpe – nu s-a materializat.

Altora, in schimb, asteptarile le-au fost inselate si sustin ca nu au avut parte de actiune si de acte de eroism asa cum se asteptau. Unul dintre ei a mentionat chiar ca indatoririle erau „plictisitoare”, iar un altul a sustinut ca luptatorii straini erau „exploatati” si folositi drept „carne de tun”.

Marturiile acestea sunt importante, sustine profesorul Peter R. Neumann, intrucat ele arata lipsa de unitate si de determinare in randurile miscarii teroriste. Povestirile dezertorilor arata contradictiile si ipocrizia sadita in sanul grupului. Exemplul lor i-ar putea indemna pe alti luptatori sa se rupa din randurile organizatiei, dar si pe cei care aveau de gand sa adere, sa se razgandeasca, mai arata acesta in articolul publicat de cnn.com.

In opinia lui Neumann, guvernele si societatea civila ar trebui sa exploateze aceste marturii si sa le faca auzite, dar si sa le asigure acestor dezertori protectie. Pentru ca vocile lor sunt puternice si clare: „Statul Islamic nu ii protejeaza pe musulmani, ci ii ucide”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: