Marturisirea dureroasa a unei DOCTORITE: „Da, am primit SPAGA”. Vezi ce crede acum

news

O doctorita romanca, stabilita acum in Spania, povesteste cum a ajuns sa primeasca spaga. Ea este de acord acum ca acest obicei sa fie pedepsit.

Doctorita Valentina Enache a tinut sa relateze, pe un grup online al medicilor, cum a ajuns sa primeasca spaga, sa se obisnuiasca sa ia spaga si de ce a renuntat apoi la aceasta practica. Marturisirea este dureroasa si arata din nou cu ce probleme gave se confrunta sistemul de sanatate.

„Am acceptat spaga de la pacienti pentru o scurta perioada de timp. Prima mea spaga a fost de la un pacient tanar care fusese impresionat de faptul ca alergasem pentru a-i solutiona o problema fara risc vital. Initial am incercat sa refuz, dar m-a magulit sinceritatea cu care mi-a zis ‘va rog frumos sa acceptati, nu am mai intalnit un doctor care sa alerge pentru mine’.

Eram tanara si cu putina experienta in sistemul sanitar, cu un orgoliu (care inca mai e) usor de flatat. Apoi a fost din ce in ce mai usor sa accept. Mi-era usor sa-mi spun ca mi se cuvine, ca ma chinui pentru pacienti (si era adevarat, ma stresam, stateam pana tarziu la spital… ), ca le cumpar diverse materiale de care spitalul nu dispunea…

Pana intr-un moment in care am observat ca acceptand bani ma simteam obligata moral fata de pacientul respectiv. Odata cu plicul acceptat, imi venea mai greu sa refuz anumite investigatii la care nu avea dreptul, pana la urma facute pe banii statului… Mi-am dat seama ca acceptarea spagii iti influenteaza tiptil, tiptil deciziile medicale. Te face sa te comporti mai bine fata de cei care ti-au dat, pentru ca te simti obligat. Si cu timpul probabil m-ar fi facut sa ma astept la ea, sa-i consider nesimtiti pe cei care nu dau, cu toate ca au inele pe mana…

O pacienta pe care n-o s-o uit a fost cea care mi-a oferit o suma mare de bani. Eram rezidenta, ea era internata. La externare i-am sugerat sa solicite o vizita cu specialistul in scurt timp, pentru a-i monitoriza evolutia dupa externare. Pacienta mi-a raspuns ca nu poate sa vina atat de repede la control, pentru ca nu poate sa stranga bani atat de repede si nu poate sa se prezinte la domnul doctor fara nimic… Va dati seama cum m-am simtit?

Cand mai invinovatiti pacientii pentru ca se prezinta la chirurg in ultimul moment, de-abia dupa ce le-a mai crescut inca un cap, ca apeleaza la remedii naturiste, va ganditi ca poate n-au toti bani de chirurg? Este si ignoranta de vina, dar si frica, si obligativitatea de a da spaga, si neincrederea in sistem…

Apoi am luat decizia sa refuz plicul. Si de-atunci n-am mai acceptat. Cu toate astea, mi-am uitat principiile in momentul in care am ajuns in postura de pacient. Am oferit spaga si anestezistei, si chirurgului care m-au tratat. Si da, am alergat si eu dupa ei sa le ofer cadouri (nu chiar eu, ci un membru al familiei). Nu pentru ca simteam ca n-o sa ma trateze bine (ambii m-au refuzat pana la urma, pentru ca eram medic, desi nu ma cunosteau personal), ci pentru ca asa stiam ca se face… deci din obisnuinta si conformism. Din aceeasi presiune sociala care ii obliga pe toti pacientii sa dea, chiar si fara sa li se sugereze in mod direct.

Deci cum as putea sa-i invinovatesc pe ei ca dau, ca alearga dupa doctor cu plicul, cand eu, care luasem hotararea ca spaga e rea, care eram din sistem, am fost influentata de aceasta presiune sociala? Tocmai de accea cred ca pana nu va fi penalizat plicul in mod oficial (si aplicata legea asta), obiceiul nu se va schimba singur”, a povestit Valentina Enache.

Foto: Facebook Valentina Enache

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: