Masuri draconice. Guvernul a stabilit ce se va intampla in cazul deceselor provocate de coronavirus. Interdictii pentru familie

news

Vinieri seara, Ministerul Sanatatii a publicat un ordin in Monitorul Oficial prin care se stabilesc masurile ce vor trebui respectate in cazul aparitiei deceselor cauzate de coronavirus. Masurile sunt limpezi si foarte clar explicate.

Ordinul pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu noul coronavirus (SARS-CoV2), semnat de Horatiu Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, prevede ca trupul persoanei decedate nu va putea fi vazuta decat de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui sa poarte echipament de protectie, si nu va putea fi atins decat cu manusi de protectie. Trupul neinsufletit se baga in saci, se dezinfecteaza cu produse biocide, apoi se introduce in sicriu, care va fi sigilat.

Inmormantarea sau inhumarea se face in cel mai scurt timp, iar sicriul va ramane inchis, fiind interzisa orice actiune de deschidere a acestuia.

Ordinul Ministerului Sanatatii privind aprobarea Protocolului specific privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu noul coronavirus

Art. 1 – Se aproba Protocolul specific privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu noul coronavirus (SARS-CoV2), prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 2 – Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici”, institututele de medicina legala din centrele medicale universitare, serviciile de medicina legala, personalul din unitatile sanitare, precum si intreg personalul prestatorilor de servicii funerare care vine in contact cu persoanele decedate vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3 – Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

PROTOCOL specific privind managementul in caz de deces al pacientilor infectati cu noul coronavirus (SARS – CoV2)

In cazurile spitalizate pentru care in perioada internarii in unitatea sanitara se confirma (reconfirma) diagnosticul de infectie cu noul coronavirus (SARS – CoV2), evolutia fiind urmata de deces, autopsia medico-legala a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesara si este de evitat din cauza riscurilor posibile in conditiile exercitarii profesiei si de transmitere a bolii infecto-contagioase la personalul medical. Certificatul medical constatator al decesului va fi completat si eliberat de catre medicul curant al pacientului din sectia de spital.

Decesul in unitatea sanitara cu paturi (spital) al persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infectia COVID-19 si diagnosticul de deces cu infectie cu noul coronavirus (SARS – CoV2) pot fi declarate cazuri medico-legale strict in conformitate cu art. 185 din Codul de Procedurp Penala numai in moartea violenta sau suspecta de a fi violenta ori atunci cand exista o suspiciune rezonabila ca decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infractiune ori in legatura cu comiterea unei infractiuni; in aceste cazuri, se va anunta in cel mai scurt timp institutia medico-legala competenta pentru prezentarea medicului legist in vederea evaluarii leziunilor traumatice si a dispunerii ridicarii cadavrului, dupa caz.

1. Masuri care privesc bolnavul cu noul coronavirus (SARS-CoV2) in cazul in care prezinta simptome severe de boala

In unitatea sanitara cu paturi, medicul curant sau un cadru medical desemnat de aceta va anunta institutia de medicina legala competenta inca din timpul vietii pacientului care prezinta semne severe de boala. In situatia in care pacientul decedeaza si exista suspiciuni cu privire la decesul pacientului infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV2) confirmat prin teste de laborator, altele decat decesul prin actiunea bolii virale, se va anunta in cel mai scurt timp institutia medico-legala competenta pentru prezentarea medicului legist in vederea evaluarii leziunilor traumatice si a ridicarii cadavrului, dupa caz.

2. Masuri care privesc transportul decedatului din sectia de spital catre morga

Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infectiei COVID-19 confirmata prin teste de laborator fara leziuni traumatice nu se autopsiaza.

Cadavrul va fi asezat intr-un sac impermeabil dublu si ermetic inchis cu fermoar si va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe baza de formol).

Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafete in concentratiile si la timpul de expunere recomandate de producator si speciificate pe eticheta produsului. Cadavrul va fi depus in frigider la morga spitalului/institutiei de medicina legala in asteptarea derularii procedurilir specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare.

In situatia in care nu exista frigider cu posturi separate se va identifica un spatiu separat fata de restul cadavrelor, care se va dezinfecta dupa fiecare prezentare.

In cazul in care familia nu vine sa ridice cadavrul, se vor anunta autoritatile competente in vederea ridicarii si inhumarii in cel mai scurt timp.

Transportul cadavrului catre morga de la sectia din unitatea sanitara in care s-a produs decesul se face in sac inchis ermetic. Liftul si targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din sectia unitatii sanitare pana la frigiderul din morga vor fi dezinfectate cu produse de top TP2 (de suprafete).

3. Masuri care privesc personalul implicat in manipularea cadavrelor in incinta unitatii sanitare

Personalul care, potrivit atributiilor, manipuleaza cadavrul, imbracamintea si obiectele contaminate cu secretii ale persoanei decedate si transporta cadavrul catre spatiile speciak destinate va purta obligatoru echipament individual de protectie dupa cum urmeaza:

1. combinezon complet din tyvek, respectiv material impermeabil sau material tesut cu densitate mare, rezistent la apa, care prezinta si protectie pentru cap sau halat cu maneci lungi si impermeabile la apa si boneta.
2. protectoare faciale: masca cu vizeta, masti chirurgicale si protectoare oculare.
3. doua randuri de manusi latex.
4. cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.

Pentru personalul care manipuleaza cadavrul sau imbracamintea si obiectele posibil contaminate cu secretii ale decedatului e obligatorie spalarea mainilor cu apa calda si sapun dupa fiecare manopera. Ulterior se va face dezinfectia mainilor cu produse biocide de tip TP1, destinate dezinfectiei mainilor prin frecare.

4. Masuri care privesc apartinatorii decedatului

Echipamentele individuale de protectie pentru apartinatorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de catre unitatea sanotara in care a fost internat pacientul.

Apartinatorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligayoriu echipament de protectie de unica folosinta:

1. halat de unica folosinta din material sesut sau impermeabil la apa
2. masca faciala
3. botosi (protectii incaltaminte)
4. manusi in situatia in care trebuie sa intre in contact direct cu cadavrul.

Cel mult doua persoane dintre apartinatorii decedatului pot vedea cadavrul numai dupa ce imbraca echipamentul de protectie. Apartinatorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. In caz de identificare pozitiva vor semna o declaratie si se va completa intr-un registru special dedicat.

Personalul implicat in manipularea cadavrului pulverizeaza produse biocide de tip TP22 sau solutie de formaldehida peste cadavru, apoi il introduce in doi saci rezistenti de vinil, astfel: dupa fiecare introducere a cadavrului in sac, se pulverizeaza produs biocid TP22, folosind un echipament de pulverizare fina. Ulterior, acesta se introduce in sicriu, urmand a se inchide si sigila capacul sicriului.

Familia este cea care aduce sicriul.

Din acest moment si pana la inhumare, sicriul va ramane inchis, fiind interzisa orice actiune de deschidere a acestuia.

Inhumarea/incinerarea se va efectua in cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat.

Pentru apartinatorii decedatului care au intrat in contact direct cu cadavrul este obligatorie spalarea mainilor cu apa calda si sapun, urmata de dezinfectia cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfectiei mainilor.

5. Masuri care privesc transportul cadavrelor catre institutiile de medicina legala

In cazul decesului la domiciliu, in care exista suspiciune de deces ca urmare a infectiei CODIV 19, nu se ridica cadavrul. Se apeleaza numarul de urgenta 112.

Pentru transportul cadavrului de la domiciliu sau din spatiile publice unde a survenit decesul catre institutia de medicina legala, vor fi respectate aceleasi norme ca cele descrise la punctul 3, atat in ceea ce priveste echipamentul individual de protectie al personalului care manipuleaza sau transporta cadavrul cat si in ceea ce priveste manipularea cadavrului in vederea introducerii in sacul inchis ermetic.

Persoanele care manipuleaza si transporta cadavrul vor lua in considerare respect fata de demnitatea umana, orice activitate sau actiune asupra corpului unei persoane decedate avand la baza grija si respectul cuvenit unei fiinte umane decedate.

In vederea ridicarii cadavrului de la domiciliul, se vor solicita si se vor examina toate documentele medicale existente (de la unitatile sanitare, medic curant, medic de familie, laboratoare de analize medicale), acte din care sa reiasa inregistrarea persoanei in evidentele Directiei de Sanatate Publica judetene si Bucuresti, precum si documente din care sa reiasa localitatea din care a revenit recent in ultimele 14 zile, dintr-o calatorie, dupa caz.

Transportul cadavrului aflat in sacul inchis ermetic din spatiul public, precum si de la domiciliu catre institutia medico-legala, in vederea autopsierii, se va efectua numai in baza Ordonantei emise de procuror sau de organele de cercetare penala.

Transportul cadavrului aflat in sac inchis ermetic se va efectua numai cu mijloace de transport autotizate potrivit legii. Atunci cand decesul s-a produs ca urmare a infectiei COVID19, angajatii serviciilor funerare care preiau cadavrul de la unitatea sanitara in care a survenit decesul sau de la institutia de medicina legala vor respecta intocmai aceleasi dispozitii ca si orice alt transportator sau persoana care manipuleaza cadavrul, respectiv aceleasi masuri de prevenire a transmiterii bolilor infecto-contagioase si vor fi imbracati obligatoriu in echipamentele individuale de protectie descrise anterior.

Angajatii serviciilor funerare nu vor deschide capacul sicriului si nu vor efectua manopere de cosmetizare sau de imbalsamare asupra cadavrului contaminat in urma infectiei cu noul coronavirus.

Pentru angajatii serviciilor funerare este obligatorie, dupa fiecare manipulare, spalarea mainilor cu apa calda si sapun, urmata de dezinfectia cu produse biocide de tip TP1.

Ordinul Ministerului Sanatatii cuprinde, de asemenea, si masuri speciale care se aplica in cazul in care se va dispune autopsierea unui astfel de cadavru. Autopsia cazurilor medico-legale se va dispune conform art. 185 din Codul de Procedura Penala si nu poate fi refuzata, prevede ordinul. Practic, autopsia poate fi dispusa doar in cazurile in care exista suspiciuni de moarte violenta/urmare a unei infractiuni, nu din cauza infectiei cu noul coronavirus.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: