Masuri radicale in Germania dupa ce Rusia a redus gazele. Hanovra taie apa calda in toate cladirile publice, piscinele si salile de sport

externe

Orasul german Hanovra a devenit primul mare oras din Europa care a interzis apa calda si incalzirea centrala in cladirile publice, ca raspuns la problema aprovizionarii cu gaze din Rusia.

Masura drastica vine in contextul in care germanii au fost anuntati sa se astepte la facturi de electricitate foarte mari si la masuri radicale de rationalizare a gazului care le vor afecta viata de zi cu zi, precizeaza Daily Mail.

Astefl, Hanovra, capitala landului Saxonia Inferioara din nord-vestul tarii, va intrerupe apa calda in cladirile publice, piscinele  si salile de sport.

Alte masuri disperate de economisire a gazului includ oprirea fantanilor publice si stingerea luminilor nocturne ale cladirilor importante, cum ar fi primaria si muzeele.

Primarul orasului, Belit Onay, a vorbit despre o „penurie iminenta de gaz”, ceea ce inseamna ca trebuie sa reduca consumul de energie al orasului cu 15 %.

Planurile prevad oprirea incalzirii in cladirile publice intre lunile aprilie si septembrie in fiecare an, iar termostatele sa fie setate la doar 20C  in restul anului, desi vor exista unele exceptii.

De asemenea, vor fi interzise aparatele portabile de aer conditionat, incalzitoarele si radiatoarele in randul populatiei.

Germania, la fel ca cea mai mare parte a Europei, s-a bucurat de o vara calduroasa care ar trebui sa indulceasca lovitura dusurilor reci, dar oficialii publici introduc masurile acum de teama a ceea ce ii asteapta cand se va schimba sezonul.

Gazprom, gigantul energetic rusesc de stat, le-a dat nopti albe liderilor europeni prin intreruperea fluxului de gaze prin conducta sa Nord Stream 1.

In iunie, au redus fluxul la 40%, invocand probleme de intretinere, iar saptamana aceasta au redus furnizarea de gaz prin conducta la doar 20%.

Aceste reduceri, pe care seful UE pentru energie, Kadri Simson, le-a catalogat ca fiind „motivate politic”, au dus la cresterea facturilor la energie. Guvernele se straduiesc sa umple instalatiile de stocare a gazului, iar industriile grele, care consuma multa energie, se intreaba daca vor mai putea sa isi mentina fabricile in functiune.

Rusia neaga faptul ca reduce in mod deliberat aprovizionarea pentru a provoca  instabilitate in Europa, dar putini se indoiesc ca este vorba de o manevra deliberata pentru a pedepsi ceea ce numeste „tari neprietenoase”.

Ca raspuns, tarile Uniunii Europene au convenit marti o controversata reducere de 15% a consumului de gaz la nivelul intregului bloc, care se spera ca va reduce presiunea asupra tarilor europene cele mai vulnerabile la santajul energetic rusesc.

Germania este una dintre tarile cele mai dependente de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz. Ea a reusit sa isi reduca dependenta de gazul rusesc de la aproximativ jumatate inainte de invazia Ucrainei la un sfert.

‘Nu putem spune inca cat va costa gazul in noiembrie, dar vestea amara este ca va costa cu siguranta cateva sute de euro pe gospodarie’, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

Chiar si aceasta cifra ar putea fi optimista, unii temandu-se ca germanii ar putea fi nevoiti sa plateasca un plus de 500 de euro pe an pentru gaze.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: