news

Masuri restrictive pentru romani. Romania si inca 16 tari UE sunt in zona rosie de risc epidemic – Centrul european pentru prevenirea si controlul bolilor

Saptesprezece tari, intre care si Romania, din totalul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum si Marea Britanie, sunt marcate cu rosu pe noua harta europeana de risc epidemic pentru COVID-19 publicata joi de Centrul european pentru prevenirea si controlul bolilor (ECDC), informeaza AFP, citata de Agerpres.

Pe aceasta harta promisa marti la Luxemburg pentru o mai buna armonizare a recomandarilor de calatorie, doar trei tari din UE sau din Spatiul Economic European (Norvegia, Finlanda si Grecia) sunt in mare parte marcate in verde, in timp ce cinci tari (Italia, Cipru, Estonia, Lituania si Letonia) sunt in principal marcate in portocaliu.

Totusi, cinci tari (Germania, Austria, Suedia, Danemarca si Islanda) nu au fost evaluate in aceasta harta cu cod de culori din ‘lipsa datelor de la teste’ dintr-un motiv neprecizat. ECDC nu a putut comenta deocamdata aceasta absenta.

Potrivit recomandarilor, spre deosebire de cei care vin dintr-o zona verde, calatorii care vin dintr-o zona portocalie si rosie (sau gri) pot fi supusi masurilor restrictive la sosire.

In total, 16 tari ale UE, inclusiv Franta, Spania, Polonia si Romania, precum si Regatul Unit apar in rosu pe aceasta harta ce arata situatia epidemiologica europeana.

Aceasta cartografiere, detaliata pana la nivel regional, are ca scop definirea zonelor de risc, dar nu este constrangatoare.

Ea cumuleaza trei criterii pentru clasificarea tarilor: rata de noi cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile, numarul de teste la 100.000 de locuitori efectuate in ultima saptamana si rata testelor pozitive (daca este mai mare sau mai mica de 4%).

Potrivit compromisului decis marti la Luxemburg, aceasta harta trebuie actualizata in fiecare saptamana.

Pentru a fi clasificata in verde, o regiune trebuie sa inregistreze mai putin de 25 de cazuri noi la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani si un procent de teste pozitive mai mic de 4%. O zona este marcata in rosu cand numarul de cazuri noi depaseste 50 la 100.000 de locuitori in decursul a doua saptamani, iar rata cazurilor pozitive depaseste 4% sau cand criteriul pentru cazurile noi depaseste 150.

Categoria portocalie grupeaza doua categorii: regiunile cu mai putin de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, dar o rata de testare pozitiva mai mare de 4%, sau cele unde se inregistreaza intre 25 si 150 de noi cazuri la 100.000 de locuitori, dar o rata de teste pozitive mai mica de 4%.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

2 ore ago

Un individ inarmat, suspectat ca planuia sa dea foc unei sinagogi din Rouen, impuscat mortal de politistii francezi

Politia franceza a impuscat si ucis un suspect inarmat care parea ca planuia sa dea…

33 de minute ago

Speranta de viata la nivel mondial va creste cu aproape 5 ani pana in 2050. Insa batranetea va fi afectata de doua boli care iau avant

Speranta de viata la nivel mondial va creste cu aproape cinci ani pana in 2025,…

13 minute ago

Un elev in clasa a II-a, fiul unui sef de sectie de politie din Cluj, isi terorizeaza colegii, amenintandu-i ca tatal lui ii va aresta

Elevii unui liceu din Cluj si parintii acestora se plang ca baiatul in varsta de…

3 minute ago

Pentagonul: „Ucraina poate folosi arme din SUA doar pe teritoriul sau. Nu ne-am schimbat pozitia”

Pentagonul anunta ca nu si-a schimbat pozitia in ceea ce priveste utilizarea de catre Ucraina…

45 de minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

4 ore ago