„Matei Bals”, condus in ultimii 13 ani de Streinu-Cercel. Ministrul Sanatatii: „Este institutul cel mai bine finantat din aceasta tara”

news

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat vineri dimineata ca „Matei Bals” este „institutul cel mai bine finantat din aceasta tara”. Patru persoane au decedat. 102 persoane au fost evacuate, au fost afectate patru saloane.

„Pacientii sunt evaluati. Pana acum au fost transferati la Victor Babes patru pacienti. Dupa informatiile mele, cu siguranta vor fi si alte transferuri. Pacientii sunt evaluati in acest moment in camera de garda la Matei Bals. Este clar ca este o problema si vorbim despre institutul cel mai bine finantat din aceasta tara. De asemenea, vorbim despre spitalul care a tratat, sunt doua spitale mari in Bucuresti care au tratat, foarte multi pacienti, au fost folosite la capacitate pana astazi”, a afirmat ministrul, intr-o interventie telefonica la Antena 3, precizand ca situatia este evaluata si vor fi luate toate masurile.

Pana in luna decembrie, „Matei Bals” a fost condus timp de 13 ani de catre Adrian Streinu Cercel. Acesta a demisionat dupa ce a fost ales senator din partea PSD. Cercel a declarat vineri ca avizele Institutului „Matei Bals” „sunt in ordine, ultima linie de oxigen fiind montata in decembrie”.

„Din pacate, toti pacientii care sunt internati COVID au nevoie de oxigen si evident erau si cuplati la oxigen. (…) Tot ce se interneaza in „Matei Bals” reprezinta pacient mediu spre sever sau critic”, a afirmat fostul manager al Institutului.

Potrivit lui Streinu Cercel, este vorba despre o cladire care a fost facuta in 1953 si refacuta „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionarii cu oxigen”.

„Avizele sunt in ordine, ultima linie de oxigen a fost montata in decembrie”, a spus Streinu Cercel.

Adrian Streinu-Cercel este un medic si cercetator roman, membru al Academiei de Stiinte Medicale si profesor universitar in cadrul Universitatii Carol Davila. A absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti in anul 1982 si a inceput sa lucreze in cadrul institutului de boli infectioase din Bucuresti dupa rezidentiat, in 1984.

Streinu-Cercel a fost secretar de stat in Guvernul Emil Boc, intre 6 octombrie – 3 noiembrie 2009 si 19 noiembrie 2010 – 23 mai 2012. A fost declarat de doua ori incompatibil de ANI, pentru pozitiile detinute in cadrul Guvernului si al UMF in paralel cu pozitia de director de spital.

In timpul pandemiei de coronavirus din 2020 a ocupat functia de presedinte al Comisiei pentru managementul clinic si epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sanatatii intre 6 aprilie si 23 aprilie, fiind demis in urma aparitiei in presa al unui plan de lupta impotriva epidemiei care prevedea carantinarea separata de familii a persoanelor de peste 65 de ani.

O investigatie realizata de jurnalistii de la Rise Project a generat un imens scandal in spatiul public de care e legat Adrianu Strainu-Cercel. Numele infectionistului e mentionat intr-un schimb de emailuri cu Alina Mihai, Product Manager la departamentul HIV/ SIDA & Tamiflu, in cadrul corporatiei La Roche, deci responsabila de vanzarea medicamentelor pentru boli infectioase.

Femeia i-a oferit donatii si excursii, pentru ca Strainu-Cercel sa prescrie si sa promoveaze produsul. In 2013, dupa un deceniu deja pe statele de plata ale La Roche, compania il trimitea pe Adrian Streinu-Cercel si la un eveniment stiintific, in Malaezia.

Pegasys e numele unuia dintre medicamentele fabricate de La Roche. Managerul spitalului de Boli Infectioase, Streinu-Cercel a semnat personal studii clinice care promoveaza medicamentul, a participat si in forul care aproba Pegasys pe lista subventiilor de stat si anual, La Roche lua aviz de la Comisia Nationala de Boli Infectioase, in care activa Streinu-Cercel si pe care acesta a si condus-o in 2009.

Rise Project arata ca Adrian Streinu-Cercel a fost indexat financiar in mai multe tabele Excel, impreuna cu sute de medici care au primit bani de la compania farmaceutica.

De exemplu, in anii 2000 si 2001, Cercel a luat 5.370 de dolari, in 2003, cand era consilier al ministrului Sanatatii, a mai primit 6.300 de dolari. In 2015 Cercel a consemnat in declaratia de avere cadouri, ajutoare, onorarii si venituri independente in valoare de aproape un milion de lei. Adica 16.000 euro pe luna, in afara de ambele salarii oficiale pe care le avea.

Tot in aceeasi investigatii jurnalistii au descoperit ca fundatia privata a lui Adrian Streinu-Cercel, care poarta, insa, numele spitalului pe care il conduce: „Matei Bals”, a primit sute de mii de lei de la companii farmaceutice. De exemplu, numai la o singura donatie Hoffmann-La Roche a dat 71.300 de lei.

Sapte dintre primii zece producatori din industria farma au donat in contul fundatiei peste 5 milioane de lei in numai doi ani si jumatate.

2,1 milioane au fost retrasi cash de la bancomatul de langa spital pentru ca fundatia functioneaza in incinta spitalului, la Pavilionul IV, langa Urgente, intr-o camera de 20 de metri patrati.

Trei doctori si trei economisti faceau parte din fundatie. Pe 19 decembrie, fundatia a executat o plata catre Oana Sandulescu, fosta Streinu-Cercel. Tranzactia cu fiica directorului e justificata prin doua contracte semnate in ziua precedenta. Suma incasata: 26.823 lei.

Dr. Oana Sandulescu, fiica cea mica, e colega cu tatal ei pe Sectia a 2-a de la „Matei Bals”, dar n-a tratat absolut niciun bolnav in 2017 conform scriptele din Institut.

A doua fiica, dr. Anca Streinu-Cercel, lucreaza la Institutul Matei Bals, dar e si consilier la Centrul National de Evaluare si Examinare, care aproba manualele scolare. Fata cea mare a incasat peste 130 de mii de lei, pe persoana fizica, de la companiile farmaceutice, doar in 2015.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: