Matematica salvarii lui Borbely: De ce il apara PSD

opinii

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania este, de la sfarsitul anului 2014, un partid de opozitie, dupa ce a parasit coalitia guvernamentala ca urmare a alegerilor prezidentiale din 16 noiembrie, in care aproximativ 80% din etnicii maghiar au votat pentru Klaus Iohannis.

Cu toate astea, UDMR a ramas, asa cum arata rezultatele voturilor din Parlament, un “aliat din umbra” al PSD si celelalte mici partide din coalitie (UNPR, PC, PLR).

Miercuri seara, Camera Deputatilor, dominata clar de Putere, a votat impotriva inceperii urmaririi penale a lui Laszlo Borbely, presedintele executiv al UDMR, ceruta de DNA.

Acest lucru nu s-ar fi putut intampla fara sprijinul PSD si a celorlalte formatiuni enumerate, mai ales ca PNL a votat la vedere, astfel ca 154 de deputati s-au opus urmaririi penale si 125 au fost pentru urmarirea penala.

De ce l-a salvat PSD pe Borbely? Raspunsul poate fi dat de aritmetica parlamentara – fara UDMR, Guvernul PSD e la limita caderii in Parlament, asa cum ne arata voturile anterioare.

Astfel, la Senat, votul pentru nominalizarea Simonei Maya Teodoriu la Curtea Constitutionala a fost de 87-73, iar cei 6 senatori UDMR prezenti (2 au absentat) au votat de partea PSD. De altfel, in Comisia Juridica a Senatului, cei de la UDMR le-au “aratat pisica” celor de la PSD, votand pentru Mona Lisa Neagoe, propunerea PNL, care a si intrunit majoritatea. Daca s-ar fi respectat votul pe formatiuni din comisie si in plen, aceasta ar fi devenit judecator. Cu alte cuvinte, PSD fara UDMR la Senat e la limita pierderii majoritatii.

La Camera Deputatilor, PSD sta ceva mai bine, dar tot nu poate sa riste prea mult – majoritatea sa e tot mai subtire. Asta o arata motiunea simpla depusa de PNL pe tema fondurilor europene la Camera Deputatilor si care a fost votata tot miercuri. Rezultatul: 96 de voturi pentru, 184 impotriva, 9 abtineri.

La un calcul simplu, fara abtineri, majoritatea PSD e de fix 90 de voturi. Adica 45 de oameni. Cati deputati are UDMR? 18. Fara sprijinul UDMR, raman doar 27, care pot fi pierduti extrem de usor, asa cum a “dovedit-o” Guvernul Mihai Razvan Ungureanu.

Desigur, calculele sunt grosiere, scot din calcule eventualii absenti (care, totusi, sunt foarte putin si impartiti intre formatiuni) si merg pe ideea ca se voteaza pe linie de partid, dar reflecta realitatea din Parlament: aceea ca PSD are nevoie de UDMR pentru a-si mentine majoritatea parlamentara.

Majoritatea PSD e in scadere drastica – daca la votul pentru buget din decembrie 2015 votul a fost de 329 la 144, daca adunam rezultatele ultimelor voturi mentionate la Senat si Camera Deputatilor, Puterea a mai avut de partea sa doar 271 de parlamentari, o scadere de exact 50 de voturi

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: