Mazare a picat din lac in put. El nu va primi azil politic si la revenirea in Romania il asteapta catusele

news

Instanta suprema a admis, miercuri, cererea DNA de inlocuire a controlului judiciar in cazul lui Radu Mazare cu un mandat de arestare in lipsa, avand in vedere ca fostul primar a plecat in Madagascar.

DNA sustine ca lipsa nejustificata de la politie, din 30 decembrie 2017, echivaleaza cu incalcarea controlului judiciar, solicitandu-se astfel inlocuirea cu arestarea preventiva.

„Constatarile facute de catre organele de politie dovedesc atat conduita generala, guvernata de rea-credinta, a inculpatului in raport cu activitatea de supraveghere exercitata asupra sa, dar si riscul sustragerii acestuia de la raspundere penala prin parasirea teritoriului tarii (faptul ca investigatiile efectuate de catre organele de politie au relevat ca acesta se afla in Republica Madagascar, prezentand relevanta sub acest aspect, al intentiei sustragerii acestuia de la raspundere penala)”, se arata in cererea inaintata de DNA instantei, citata de Mediafax.

„In acest context, consideram ca exista in prezent suficiente date din care rezulta ca inculpatul s-a ascuns in scopul de a se sustrage de la judecata si totodata ca exista un risc real si serios ca inculpatul sa se sustraga de la raspundere penala datorita faptului ca investigatiile organelor de politie au relevat ca a parasit tara. Acest risc trebuie apreciat inclusiv in raport cu notorietatea politica si anturajul inculpatului, alcatuit din numeroase persoane care au detinut functii publice importante si care au fost sau sunt acuzati (ori condamnati) pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie”, mai explica parchetul.

Procurorii spun ca avand in vedere faptul ca lui Mazare i se aduc mai multe acuzatii, „este neechivoc interesul public ca inculpatul sa fie privat de libertate prin arestare preventiva, in scopul inlaturarii starii de pericol pentru ordinea de drept”.

Intr-o scrisoare transmisa prin avocatii sai, Radu Mazare isi motiveaza plecarea prin faptul ca este tinta statului paralel si nu va beneficia in tara de o justitie independenta, motiv pentru care cere azil politic in Madagascar. Mazare sustine ca va reveni doar cand va exista o justitie reala.

„Modalitatea in care statul roman, prin intermediul structurilor de forta si justitie ma cerceteaza abuziv, nu tine cont de legiile in vigoare, incalca cu buna stiinta deciziile Curtii Constitutionale, dovedeste ca sunt in continuare o tinta politica, a statului paralel, care trebuie eliminata prin orice mijloace”, scrie fostul primar.

Consulul onorific al Madagascarului, Serge Rameau, a declarat, recent, la Antena 3 ca Mazare poate fi extradat oricand si ca nu va primi azil politic.

„Nu a venit la noi ca sa ceara o viza, nici nu a venit personal la ambasada. A trimis pe cineva, o prietena a dumnealui, cu un dosar la ambasada de la Roma, ca sa ceara o viza de expatriere. Aviz politic in Madagascar nu exista!”, a precizat diplomatul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: