MCV pentru toate statele din UE. Un prim succes major al USR PLUS in Parlamentul European

politica

Ursula von der Leyen, principala candidata pentru sefia Comisiei Europene, s-a declarat marti de acord cu instituirea unui mecanism de protejare a statului de drept pentru toate tarile din UE. O solicitare in acest sens a fost inaintata saptamana trecuta de USR PLUS si Renew Europe.

„Continentul nostru european a trecut prin perioadele cele mai obscure cand am fost condusi de dictatori si cand statul de drept nu a fost respectat. Timp de secole europenii s-au luptat puternic pentru libertatea si independenta lor iar statul de drept este instrumentul cel mai puternic pe care il avem la dispozitie pentru a lupta pentru aceste libertati si a-i proteja pe cei mai vulnerabili.

Nu va exista niciun compromis in ceea ce priveste libertatea statului de drept. Ma voi asigura ca vom folosi pe deplin setul de instrumente la nivel european. Sprijin si un mecanism european privind statul de drept. Nu e o alternativa la instrumentele pe care le avem ci un instrument suplimentar. Comisia va fi gardiana independenta a tratatelor. Justitia va apara statul de drept de fiecare data cand este atacat. Statul de drept este universal, se aplica tuturor”, a declarat Ursula von der Leyen.

„Oamenii se asteapta sa fie aparat statul de drept fara ezitare si faptul ca propunerea Aliantei 2020 USR PLUS cu privire la un mecanism de monitorizare pe justitie pentru toate statele Uniunii este acum pe agenda nominalizatei la presedintia Comisiei arata ca putem influenta agenda europeana la nivel inalt”, anunta Ciolos.

Parlamentul European se pronunta marti prin vot asupra desemnarii Ursulei von der Leyen, fostul ministru german al Apararii, la conducerea Comisiei Europene.

Europarlamentarul USR Cristian Ghinea anunta saptamana trecuta ca grupul Renew Europe, condus de Dacian Ciolos, ii solicita principalei candidate pentru sefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sa instituie un mecanism asemanator cu MCV pentru toate tarile UE pentru a beneficia si de votul alesilor din Renew Europe.

„Grupul Renew Europe a formulat o serie de conditii pentru a vota candidatura Ursulei von der Leyen la sefia Comisiei Europene

Am audiat-o, miercuri, pe von der Leyen in grupul Renew din PE, a fost o discutie care s-a prelungit peste termenul stabilit. Am intrebat-o personal pe candidata la sefia CE despre sustinerea unui mecanism de control al respectarii statului de drept in toate tarile UE, raspunsul nu m-a multumit. Sunt si alte teme la care von der Leyen nu a oferit raspunsuri ferme.

Am decis sa ii transmitem candidatei la sefia CE o serie de conditii clare fara de care nu va avea sustinerea grupului Renew. Prima conditie este una dintre prioritatile Aliantei USR PLUS in PE. Atasat, scrisoarea completa trimisa Ursulei von der Leyen de presedintele grupului Renew Europe, Dacian Ciolos.

– sustinerea unui mecanism pan-european de control a respectarii statutului de drept, pe modelul MCV-ului aplicat Romaniei si Bulgariei

– sustinerea unei Conferinte privind viitorul UE, ceruta insistent de grupul Renew pentru a dezbate viitorul uniunii noastre

– responsabilitati egale intre cei doi candidati la functia de vicepresedinti, socialistul Frans Timmermans si liberala Margrethe Vestager. Nu vom accepta ca Frans Timmermans sa fie plasat pe o treapta superiora fata de vicepresedintele Renew.

Grupul Renew s-a angajat sa sustina doar un candidat cu o agenda clara si determinat sa o repecte, fara ambiguitati.

Curaj, Ursula!”, anunta Ghinea.

Mai mult despre: ,

Comentarii: