Medicii care l-au tratat pe Maradona inainte de moartea sa, judecati pentru omucidere

Sapte membri ai echipei medicale care l-a tratat pe marele fotbalist argentinian Diego Maradona inainte de moartea sa vor fi judecati pentru omucidere incepand de marti la Buenos Aires, potrivit AP.
Cazul se invarte in jurul acuzatiilor conform carora neglijenta cadrelor medicale a contribuit la moartea lui Maradona, la varsta de 60 de ani, ceea ce a declansat o revarsare de durere in Argentina sa natala si in intreaga lume.
Maradona a suferit un atac de cord la casa sa inchiriata din Tigre, un cartier bogat la nord de capitala Argentinei, Buenos Aires, unde se recuperase dupa o interventie chirurgicala pentru a elimina un cheag de sange de pe creier cu doar cateva saptamani in urma.
Perceput pe scara larga ca unul dintre cei mai mari jucatori, Maradona a condus Argentina la victorie la Cupa Mondiala din 1986 si i-a inspirat pe compatriotii sai cu o poveste despre cum a ajuns de la saracia din periferia Buenos Aires la veneratie internationala.
Maradona s-a luptat cu dependenta de droguri, obezitatea si alcoolismul timp de decenii si, se pare, ca a ajuns aproape de moarte in 2000 si 2004. Dar procurorii au ajuns la concluzia ca – daca nu ar fi fost neglijenta medicilor sai – moartea lui ar fi putut fi evitata.
Sapte dintre cele opt cadre medicale care au fost acuzate in acest caz, inclusiv chirurgul, psihiatrul si asistentele lui Maradona, sunt acum judecate pentru omucidere din culpa, o infractiune aproximativ proportionala cu omuciderea involuntara. Ele neaga acuzatiile, dar risca pana la 25 de ani de inchisoare.
O instanta cu trei judecatori se va intruni marti in suburbia San Isidro pentru a audia pledoariile.
Neurologul lui Maradona, Leopoldo Luque, a fost medic personal al lui Maradona mai multi ani si a efectuat operatia care i-a indepartat cheagul de sange din creier pe 3 noiembrie 2020.
Luque a supravegheat mutarea lui Maradona de la spital la acasa dupa operatie. Externarea rapida a ridicat intrebari la acea vreme, unii experti sugerand ca Maradona ar fi trebuit sa ramana mai mult timp in spital dupa operatie.
Psihiatrul Agustina Cosachov i-a prescris medicamentele lui Maradona. La testul toxicologic efectuat dupa moartea sa nu au fost detectate alcool sau droguri ilegale. Dar raportul medico-legal arata ca Maradona avea medicamente psihotrope pentru anxietate si depresie in sange atunci cand a murit.
Ceilalti cinci inculpati sunt: Carlos Diaz, un specialist in dependenta care a supravegheat tratamentul lui Maradona pentru dependenta de alcool; Nancy Forlini, un medic care a gestionat ingrijirea sa la domiciliu; Mariano Perroni, coordonatorul asistentelor medicale; Ricardo Almiron, o alta asistenta care l-a ingrijit pe fostul sportiv si Pedro Pablo Di Spagna, medic clinician. O a treia asistenta, Gisela Dahiana Madrid, a cerut sa fie judecata separate, la o data ulterioara.
Procuratura a adunat un consiliu medical format din experti – inclusiv medici legisti, cardiologi, psihiatri si toxicologi – pentru a vedea daca exista dovezi ca medicii lui Maradona au comis o omucidere din culpa.
Intr-un raport exploziv din 2021, consiliul de administratie a acuzat echipa medicala a starului ca a actionat „intr-o maniera nepotrivita, deficienta si nesabuita”. „Izolarea la domiciliu nu a respectat normele si protocoalele”, se arata in raport.
Expertii s-au intrebat, de asemenea, de ce Maradona a fost externat atat de repede din spital dupa operatie, in conditiile in care nu se putea ingriji singur si nu avea acces la dispozitive medicale critice, cum ar fi un tub de oxigen si un defibrilator.
Esecul echipei de a-l monitoriza in mod corespunzator pe Maradona a contribuit la moartea acestuia, a stabilit comisia, descriind tratamentul sau ca fiind afectat de „deficiente si nereguli”.
De exemplu, se spune in raport, medicii au trecut cu vederea „umflarea neobisnuita a corpului”, un semn al unei posibile insuficiente cardiace. Maradona a suferit peste 12 ore inainte de atacul de cord, a adaugat panelul.
Exacerband ingrijorarile, Maradona nu a facut nicio analiza cardiaca sau de laborator in cele doua saptamani pana la moartea sa.
Procuratura va prezenta peste 120.000 de mesaje si inregistrari audio din conversatii private dintre medici si alte persoane implicate in ingrijirea lui Maradona.
Toate cele opt cadre medicale resping acuzatiile. Ele l-au descris pe Maradona ca pe un pacient dificil care s-a impotrivit tratamentului.
„Moartea s-a produs pe neasteptate, brusc, in timpul somnului, fara sa ne dea timp sa actionam”, a spus Luque, neurologul. Ca raspuns la raportul comisiei medicale, apararea a comandat propriul sau studiu criminalistic pentru a-si sustine afirmatia ca moartea lui Maradona „a fost brusca si fara agonie”.
Luque a subliniat ca Maradona insusi a fost cel care a insistat asupra spitalizarii la domiciliu.
Maradona s-a izolat in perioada de varf a pandemiei de coronavirus, deoarece problemele sale cronice de sanatate l-au facut mai vulnerabil la infectii.
Izolarea i-a dezlantuit depresia si anxietata la inceputul anului 2020, potrivit sutelor de pagini de documente ale instantei, revizuite de Associated Press. Maradona s-a indreptat catre alcool, un viciu care a jucat de mult un rol in mostenirea sa tulbure.
In calitate de medic de incredere al lui Maradona, Luque a efectuat o serie de teste medicale si a descoperit un hematom subdural. Dupa ce a fost operat de urgenta, Maradona a parasit spitalul sia fost dus la o casa inchiriata langa fiicele sale mai mari. Medicii l-au incurajat sa urmeze tratament pentru alcoolism la o clinica, dar Maradona nu a acceptat decat ingrijiri ambulatoriu.
Procesul este de asteptat sa dureze pana in iulie, cu cel putin trei audieri planificate in fiecare saptamana. In ziua deschiderii procesului, procurorii vor citi rechizitoriul inainte de inceperea declaratiilor martorilor.
Dupa mai bine de trei luni si aproximativ 110 martori ascultati, acuzarea si apararea isi vor tine pledoariile, iar instanta va stabili o data pentru un verdict. Niciunul dintre inculpati nu risca sa fie retinut inainte sau in timpul procesului.