Medicii rezervisti israelieni ameninta ca vor refuza convocarile daca revizuirea judiciara va continua

externe

Aproximativ 300 de medici militari israelieni din unitatile de rezerva i-au transmis, luni, ministrului apararii, ca vor refuza sa isi faca datoria daca guvernul va continua cu impunerea contestatei legi prin care cea mai inalta instanta va fi deposedata de majoritatea puterilor sale, potrivit Reuters.

Parlamentarii israelieni au inceput, duminica, sa dezbata proiectul de lege care ar limita competentele Curtii Supreme, repornind revizuirea judiciara inceputa de coalitia religios-nationalista a prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care a starnit proteste in masa.

Coalitia spune ca scopul sau este de a echilibra puterile guvernului, legislativului si justitiei prin controlul Curtii Supreme pe care o considera prea interventionista. Cei impotriva miscarii spun ca aceasta ar eroda democratia prin eliminarea controalelor si echilibrului cheie asupra puterilor guvernamentale.

Intr-o scrisoare catre ministrul apararii, a carei copie a fost obtinuta de Reuters, medicii au spus ca nu pot continua sa se ofere voluntari atunci cand guvernul „incalca contractul de baza dintre noi si stat”.

„Daca nu exista paznici si nu exista un control judiciar efectiv”, se spune in scrisoare, „nu vom putea avea incredere in comandantii nostri atunci cand vom fi trimisi in misiuni militare. Nu vom servi o dictatura”, a adaugat acesta.

Demonstratiile antiguvernamentale l-au determinat pe Netanyahu sa suspende actiunea in martie pentru a permite discutii cu partidele de opozitie. Saptamana trecuta el a declarat aceste discutii fara rezultat si a ordonat ca o parte din legislatie sa fie relansata.

Rezervistii militari au spus ca au continuat sa se prezinte la serviciu, deoarece au acordat timp pentru ca discutiile sa produca rezultate, dar au reinnoit apelurile pentru a refuza convocarile atunci cand discutiile au esuat.

Schimbarile propuse, care includ restrictii privind capacitatea instantei de a se pronunta impotriva guvernului, au declansat proteste frecvente de strada inainte de suspendarea din martie, care au continuat saptamanal, activistii blocand o autostrada importanta din Tel Aviv sambata seara.

Parlamentarii coalitiei guvernamentale au indicat ca noul proiect de lege va fi o versiune mult mai blanda a propunerilor anterioare care au incercat sa elimine aproape in totalitate puterea Curtii Supreme de a decide impotriva executivului.

Opozitia spune insa ca noul proiect de lege ar deschide in continuare usa coruptiei.

Revizuirea judiciara propusa a starnit, de asemenea, ingrijorarea occidentala pentru democratia Israelului si a speriat investitorii. Criticii o vad ca pe o incercare de a reduce independenta justitiei de catre Netanyahu, care este judecat intr-o serie de dosare de coruptie, fapte pe care le neaga.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: