Medicul pediatru Mihai Craiu: „Numarul cazurilor de tuse convulsiva este intr-o crestere accelerata. Vorbim de o boala care omoara”

news

Doctorul Mihai Craiu, medic pediatru, afirma ca, in comunitatile de copii unde ratele de vaccinare impotriva rujeolei sau a tusei convulsive sunt foarte scazute, rata de multiplicare a bolii este foarte mare. Un copil diagnosticat cu rujeola poate imbolnavi intre 16 si 20 de copii, iar un pacient cu tuse convulsiva poate da boala altor 12 pana la 17 persoane nevaccinate. „Asta e viitorul catre care ne indreptam” a spus medicul, subliniind din nou importanta vaccinarii, la o emisiune Digi 24, preluata de news.ro.

„La toate bolile infecto-contagioase la care exista o contagiozitate ridicata, contagiozitatea fiind definita de faimosul R0 si cu cat acest R0 este mai mare decat 1, cu atat un bolnav poate sa infecteze mai multi oameni in jurul sau. Pentru rujeola, R0 este undeva intre 16 si 20, pentru tuse convulsiva este undeva intre 12 si 17.

Deci la fiecare nou caz care apare intr-o comunitate de copii cu putina vaccinare, sa zicem la gradinita sau la cresa, vor aparea intre 16 si 20 de noi cazuri de rujeola in jurul unui bolnav sau 12 pana la 17 cazuri de tuse convulsiva in jurul unui bolnav. Asta e viitorul catre care ne indreptam”, a afirmat dr. Mihai Craiu sambata, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Medicul este de parere ca obligativitatea privind vaccinarea „in acest moment nu ar fi o solutie”, pentru ca acest lucru ar putea duce la cresterea „vaccinarii la chiuveta” si nu a celei reale.

Acesta a amintit ca studiul care arata ca apare autismul ca reactie adversa la vaccinarea cu un anumit ser a fost retras, fiind dovedit stiintific ca fiind „un studiu fraudulent”.

„Ar trebui sa comparam foarte simplu riscul pe care il ai cand cazi de pe bicicleta fara casca, cu riscul pe care il ai cand cazi de pe motocicleta fara casca.

Tusea convulsiva: „Vorbim de o boala care omoara, nu o boala obisnuita”

Asa e si cu bolile vaccinale: la rujeola, unu din o mie de cazuri ar putea sa moara prin encefalita sau pneumonie complicata, la vaccinarea antirujeolica, unu dintr-un milion de cazuri face un soc anafilactic, deci trebuie sa comparam riscurile”, afirma medicul.

Acesta a precizat ca, dupa ce tusea convulsiva a disparut, in urma masurilor de protectie luate in perioada pandemiei de COVID-19, din septembrie anul trecut numarul cazurilor de tuse convulsiva este intr-o „crestere accelerata”.

„Din pacate, si in Romania copiii se imbolnavesc de aceasta boala care este extrem de grava, vorbim de o boala care omoara, nu o boala obisnuita”, adauga medicul.

Medicul constata ca exista parinti care prefera sa foloseasca antibiotice pentru a-si trata copiii care au boli acute, cu febra. „E o caracteristica a noastra, a romanilor, care suntem latini si foarte emotionali, de asta cautam solutii de rezolvare si nu de preventie”, este de parere prof. univ. dr. Mihai Craiu.

Conform celei mai recente statistici, de la sfarsitul lunii aprilie, in intervalul 1.01.2023 – 28.04.2024, in Romania au fost notificate 13 985 de cazuri confirmate cu rujeola, din care 15 decese – 4 in judetul Brasov, 4 in Municipiul Bucuresti, 3 in judetul Giurgiu, 2 in judetul Arges, 1 in judetul Mures si 1 in judetul Sibiu.

Al 15-lea deces (jud. Giurgiu) a fost raportat la o persoana de sex masculin, in varsta de 42 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare antirujeolica, avand urmatoarele comorbiditati: boala toxica a ficatului cu colestaza, hipertensiune esentiala.

Cele mai numeroase cazuri de imbolnavire, peste 5.000, sunt la categoria 1 – 4 ani.

In perioada 01.01.2023-31.12.2023, in Romania fusesera notificate 2805 de cazuri confirmate cu rujeola din care 3 decese.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: