Melescanu cauta sa schimbe tabara. Recunoaste ca Dragnea este principalul vinovat de esecul de la ONU

politica

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a afirmat, luni, ca l-a anuntat pe Liviu Dragnea ca Romania risca sa piarda locul de membru in Consiliul de Securitate al ONU daca fostul lider PSD isi mentine declaratia privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Eu personal, da, i-am spus”, a declarat Teodor Melescanu, intrebat daca Liviu Dragnea a fost informat ca Romania va pierde locul de membru nepermanent in Consiliu de Securitate daca isi mentine declaratia cu privire la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministrul de Externe a afirmat ca Romania avea angajamente de sustinere de la 125 de state, insa a primit doar 78 de voturi.

„Romania a candidat pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de securitate la alegerile din 7 iunie. Pentru a putea fi ales ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate este nevoie de un numar de 129 de voturi, o majoritate calificata. Romania a avut intelegeri scrise cu 125 de state care au promis ca vor vota cu Romania. Ne mai lipseau patru voturi. Din pacate, rezultatele primului tur au fost pentru Romania 78 de voturi numai, din cele 125 de angajamente pe care le aveam si Estonia a avut 111. In turul doi a castigat Estonia cu un rezultat mult mai bun, 132 la 58 Romania.

Una din problemele pe care le-am avut si cu care ne-am confruntat a fost aceea a relatiilor cu tarile arabe si cu tarile musulmane. Pe 6 iunie, inainte de votul in Consiliul de Securitate, au avut loc consultari la nivelul tarilor islamice si la nivelul statelor arabe, in care s-a cerut sa existe o unanimitate si sa voteze in favoarea Estoniei, nu in favoarea Romaniei. Cu toate acestea a existat un numar de state arabe care au votat cu noi. Am avut si voturi din Africa, din America Latina, Asia si Pacific. Dar in final acesta a fost rezultatul votului. Speram ca data viitoare sa avem o sansa mai mare”, a conchis Melescanu, citat de Mediafax.

Pe 7 iunie, presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca Romania a pierdut locul in Consiliul de Securitate din cauza declaratiilor despre mutarea ambasadei din Israel.

Mai mult despre: ,


Comentarii: