Melescanu si Dragnea dau lectii de diplomatie Frantei. De ce Romania a blocat o initiativa a UE: „Textul este lipsit de echilibru”

news

Ministerul Afacerilor Externe afirma, intr-un comunicat de presa, ca Romania a ales sa blocheze o declaratie comuna a UE prin care ar fi fost condamnate initiativele de mutare a ambasadelor din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim pentru ca „textul este unul lipsit de echilibru”.

„Tinand cont de contextul regional deosebit de complicat si in urma unei analize complexe a textului propus aprobarii statelor membre de catre Serviciul European de Actiune Externa, la nivelul MAE s-a considerat ca textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentantelor diplomatice europene in Israel la Ierusalim. Mentionam, de asemenea, ca pozitii similare au fost adoptate si de alte state membre UE, Ungaria si Cehia. In urma procesului de analiza desfasurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaratii in numele Inaltului Reprezentant Federica Mogherini”, precizeaza MAE.

Romania, Cehia si Ungaria au blocat impreuna o declaratie a tuturor celor 28 de state membre UE care ar fi urmat sa critice mutarea la Ierusalim a Ambasadei americane din Israel. Informatia a fost facuta publica de postul israelian Canal 10. Cele trei state au lucrat in coordonare cu Israelul, noteaza aceeasi sursa.

Initiativa unei declaratii comune pe tema mutarii ambasadei Statelor Unite din Israel a apartinut Frantei si a fost sustinuta de mai multe state. Documentul continea trei puncte, doua care faceau trei referire la statutul Ierusalimului si al treilea care bloca statele UE sa urmeze exemplul SUA si sa-si mute ambasadele.

Documentul ar fi urmat sa fie publicat in numele sefei diplomatiei europene, Federica Mogherini.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: