Melescanu ii cere ambasadorului SUA sa-si tina gura si sa nu mai critice in presa proiectele pe Justitie ale guvernului

news

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat vineri ca l-a asigurat pe ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, in cadrul intrevederii pe care au avut-o in prima jumatate a zilei, ca este capabil sa inteleaga mesaje foarte directe si ca „nu este normal ca atunci cand exista anumite teme de interes pentru relatiile bilaterale acestea sa fie aduse la cunostinta prin intermediul presei”.

„A fost o discutie care, din punctul meu de vedere, a pornit de la un punct foarte clar si anume ca Romania este un stat suveran, un stat aliat al Statelor Unite ale Americii si un stat partener al SUA”, a afirmat ministrul roman de Externe la sediul MAE.

El a subliniat importanta parteneriatului bilateral Romania-SUA.

„Din punctul nostru de vedere, al guvernului actual, continuarea si dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA este una din prioritatile pe care ni le-am asumat si vom face tot ceea ce sta in puterile noastre pentru ca acest parteneriat sa se dezvolte, sa se extinda, fiind vorba despre cel mai important partener pe care il avem pe plan international”, a spus ministrul de Externe.

Totodata, a adaugat seful diplomatiei romane, mesajele importante trebuie transmise direct, intre institutii.

„In acelasi timp am facut si o referire la faptul ca nu este normal ca atunci cand exista anumite teme de interes pentru relatiile noastre bilaterale, acestea sa ne fie aduse la cunostinta prin intermediul presei. L-am asigurat pe domnul ambasador ca sunt capabil sa inteleg si atunci cand mi se vorbeste foarte direct si speram ca pe viitor asemenea lucruri sa nu se mai intample„, a afirmat Teodor Melescanu.

El a adaugat ca discutiile nu au avut drept subiect cazuri specifice.

„M-am referit si la faptul ca atunci cand exista lucruri de comunicat, ele trebuie comunicate in mod institutional (…) si nu prin intermediul presei. Nu am discutat nimic despre temele concrete, a fost o discutie de principiu, care cred eu ca a lamurit foarte clar modul in care guvernul nostru vede colaborarea cu Statele Unite si cu toate ambasadele care sunt prezente la Bucuresti”, a mai spus Melescanu.

Joi, ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a spus, intr-un interviu acordat News.ro, comentand cele doua proiecte de Ordonanta de Urgenta vizand justitia, ca orice propunere legislativa care contravine consolidarii statului de drept ii afecteaza pe toti romanii, indiferent de preferintele lor politice. „Nu consideram oportuna nicio masura care slabeste statul de drept in Romania si ne asteptam ca toate institutiile din Romania sa incerce sa consolideze lupta natiunii impotriva coruptiei”, afirma diplomatul american.

„Romania a inregistrat progrese extraordinare in lupta impotriva coruptiei. Tragerea la raspundere a indivizilor pentru actiunile lor si respectarea stricta a solidei legislatii privind abuzul in serviciu sunt printre principalele motive ale recentelor progrese ale Romaniei. Parteneriatul Strategic Romania-SUA si statutul Romaniei de membru al NATO si al Uniunii Europene se bazeaza pe valori comune, inclusiv pe angajamentul fata de statul de drept.

Vom continua sa sustinem ferm si clar eforturile presedintelui Iohannis si ale institutiilor judiciare si de aplicare a legii in aceasta directie. Orice schimbare a legislatiei anti-coruptie a Romaniei trebuie sa se faca printr-un proces transparent, deplin consultativ, care consolideaza lupta impotriva coruptiei si pune capat furtului bogatiei tarii. Orice propunere legislativa care contravine consolidarii statului de drept ii afecteaza pe toti romanii, indiferent de preferintele lor politice.

Nu consideram ‘oportuna’ nici o masura care slabeste statul de drept in Romania si ne asteptam ca toate institutiile din Romania sa incerce sa consolideze lupta natiunii impotriva coruptiei”, a declarat Klemm.

De asemenea, ambasadorul american a subliniat ca SUA o sustin ferm pe Laura Codruta Kovesi, aflata in centrul unei campanii mediatice dusa de televiziunile penalilor pe baza dezvaluirilor lui Sebastian Ghita.

„Statele Unite o sustin ferm pe Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA si toate institutiile de lupta impotriva coruptiei din Romania. Activitatea lor este vitala pentru viitorul Romaniei. In ce il priveste pe Sebastian Ghita, ca regula generala, nu acordam prea mare atentie acuzatiilor nefondate facute de persoane care fug de justitie”, a subliniat ambasadorul SUA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: