Melescanu, intalnire cu procurorii DNA. El a explicat de ce si-a dat avizul pentru OUG 13

news

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat marti, inainte de intalnirea cu procurorii DNA, ca responsabilitatea sa in privinta OUG 13 se refera la problema includerii in legislatia romaneasca a unor prevederi ale UE, fapt pentru care poate da explicatii, adaugand ca, din punctul sau de vedere, a fost respectata procedura.

„Am fost chemat pentru chestiunea cu Ordonanta 13. Voi raspunde la ce ma intreaba, deocamdata nu stiu”, a spus Melescanu, la sosirea la DNA, unde s-a prezentat pentru a fi audiat in dosarul in care se fac cercetari privind OUG 13/2017 de modificare a Codurilor penale.

El a precizat ca a avizat OUG 13 „in contextul introducerii in legislatia romana a unei directive a Parlamentului European si Consiliului Europei”.

Intrebat daca fostul ministru al Justitiei Florin Iordache i-a prezentat pe larg care sunt semnificatiile si consecintele ordonantei, Melescanu a raspuns: „Nu. Mi-am explicat eu pe larg, ca stiu sa citesc”.

Ministrul de Externe a mentionat ca a citit intregul act normativ, insa de competenta sa era doar prevederea referitoare la directiva europeana.

„Am dat avizul pentru ca (…) se traduceau in legislatia romana prevederi ale unei directive a Parlamentului European si Consiliului Europei si trebuia sa fim in acord cu aceasta traducere”, a adaugat Melescanu.

El a aratat ca s-a consultat cu subalternii sai din MAE cu privire la avizul dat pe respectivul act normativ.

„In mod normal, orice aviz pe care il da ministrul de Externe se face pe baza unei analize, (…) care este semnata de toate persoanele competente”, a punctat ministrul.

Despre faptul ca responsabilitatea i-ar apartine ministrului Justitiei, chiar daca si el a dat avize, seful diplomatiei romane a spus: „Responsabilitatea imi apartine mie pe problema includerii in legislatia romana a unor prevederi ale UE. Atat si pentru asta sunt gata sa dau explicatii”.

„Actele juridice nu se refera la anumite persoane, se refera la anumite categorii de infractiuni”, a afirmat Melescanu, intrebat daca OUG 13 ar fi fost menita sa favorizeze anumite persoane.

El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, procedura a fost respectata in cazul acestei ordonante de urgenta.

„Ordonanta era pe site de 10 zile, asa ca, la un moment dat sau altul, trebuia sa intre pe ordinea de zi”, a precizat Melescanu, intrebat despre momentul in care s-a stiut ca actul normativ va fi introdus pe ordinea de zi a sedintei de Guvern.

El a subliniat ca este necesara adaptarea legislatiei la deciziile CCR.

„Din punctul meu de vedere, consider ca este un act necesar, intrucat CCR a declarat ca neconstitutionale unele prevederi de la infractiunea de abuz in serviciu. Era normal sa se faca un efort pentru a se adapta legislatia la deciziile CCR”, a explicat ministrul.

Melescanu a sustinut ca se justifica urgenta adoptarii respectivei ordonante: „In conditiile in care avem un vid legislativ datorita faptului ca in 45 de zile nu au fost puse de acord prevederile din Codul penal cu hotararile CCR, da, se justifica”.

Intrebat daca Guvernul si PSD ar trebui sa tina cont de „vocea strazii”, Teodor Melescanu a spus ca ordonanta a fost abrogata.

„E vorba de un fenomen care este relativ nou si e o premiera, cred ca nu numai pentru noi, ci in general la nivel european. Este ideea de manifestatii care nu au caracter politic evident si care se fac pe baza unei mobilizari pe mijloacele de socializare. Nu exista organizatori, nu exista autorizatii, nu exista nimic, dar oamenii isi exprima o anumita nemultumire si in tara noastra cred ca au dreptul”, a declarat ministrul de Externe.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: