Melescanu, ireal: „Mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim este un ‘fake news'”

news

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a respins, marti, una dintre acuzatiile din motiunea simpla depusa impotriva sa conform careia ar fi cerut mutarea ambasadei Romaniei in Israel la Ierusalim, afirmand ca pozitia institutionala cu privire la acest subiect a ramas neschimbata.

„Mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim este un ‘fake news’, ca sa nu spun o minciuna grosolana. Ati citat acolo ca ‘ati anuntat domnule Melescanu ca trebuie sa ne mutam ambasada la Ierusalim’. N-am spus asa ceva. (…) Va asigur ca pozitia noastra este aceeasi privind solutia celor doua state – Israel si Palestina, care sa coexiste in pace si securitate. In acelasi timp ati ridicat si problema ambasadorilor in Belgia si Israel. Vreau sa va dau o veste buna: ambasadorul Romaniei in Belgia a fost aprobat de presedintele Iohannis. (…) In ceea ce priveste ambasadorul in Israel, prima propunere am facut-o in martie 2018, a doua propunere la sfarsitul anului 2018 si pana acum nu am obtinut niciun fel de raspuns”, a declarat Melescanu la dezbaterea dezbaterea motiunii simple cu tema „26 mai va cere demisia, domnule Melescanu!”, informeaza Agerpres.

El a dat o replica semnatarilor motiunii si in privinta criticilor referitoare la lipsa unui demers pentru intrarea Romaniei in Schengen.

„In perioada mandatului meu, pentru prima oara Romania a primit acces la sistemul VIS – Sistemul de informatii privind vizele si la sistemul SIS (Sistemul Informatic Schengen – n.r.), care este un sistem specializat pentru schimbul de informatii. Admiterea noastra din punct de vedere tehnic la aceste doua sisteme a facut ca Romania sa fie de fapt un stat menbru Schengen si se comporta ca atare”, a explicat seful diplomatiei.

Motiunea simpla „26 mai va cere demisia, domnule Melescanu!”, initiata de 34 de senatori PNL, USR si PMP, a fost respinsa marti in plenul Senatului.

In favoarea acesteia au votat 37 senatori si 69 au fost impotriva. Votul a fost electronic secret.

Initiatorii au sustinut, in textul motiunii, dar si in plen, ca Melescanu a gestionat MAE si a organizat alegerile europarlamentare si referendumul din 26 mai in strainatate ”in mod iresponsabil”.

Mai mult despre:

Comentarii: