Melescanu, izolat la Luxemburg de ceilalti ministri de Externe ai UE. A pus din nou Romania intr-o situatie delicata din cauza sustinerii acordata lui Plahotniuc

politica

Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Melescanu, a fost izolat de omologii sai din UE, luni, la Consiliul Afaceri Externe de la Luxemburg, unde a fost abordata  situatia din Moldova, informeaza corespondentul Europa Libera.

Ministrul de externe Teodor Melescanu s-a aflat intr-o pozitie neplacuta, luni, la Consiliul Afaceri Externe de la Luxemburg, unde a fost abordata, printre alte teme urgente, situatia din Moldova. Discutia a avut loc in format comun cu ministrii apararii din tarile UE, dar, desi MAE romanesc daduse initial un comunicat din care putea reiesi ca Romania, care inca detine presedintia Consiliului UE, a cerut punerea Moldovei pe agenda, in realitate Romania s-a distins prin aceea ca a adoptat initial o pozitie opusa celei a Uniunii Europene.

Prima reactie a lui Melescanu, pe 9 – 10 iunie, a fost de a sprijini pozitia lui Plahotniuc si de a incuraja alegerile anticipate. Dintre politicienii romani din opozitie, doar Victor Ponta adoptase o pozitie similara cu cea a lui Plahotniuc.

In schimb, exact in acelasi moment, la Bruxelles, sefa diplomatiei europene Federica Mogherini si Comisarul European pentru Politica de Vecinatate si Negocierile de Extindere, Johannes Hahn anuntau in mod explicit, pe 9 iunie ca: Uniunea Europeana recunoaste legitimitatea noului Guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu si mai spuneau ca UE este „pregatita sa colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic”.

Melescanu nu doar ca a fost izolat astazi la Luxembourg, dar la sosire, a fost intrebat de jurnalisti daca Romania o sa-i acorde azilul lui Plahotniuc.

“Nu stiu ce se va intampla, dar in Romania noi nu sprijinim persoane, ci partide si institutii”, a raspuns Melescanu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: