„Melescanu sa-si dea demisia imediat. Cine i-a dat mandat ministrului de Externe sa exprime aceasta pozitie anti-UE?”. Melescanu baga Romania in randul „oilor negre” din UE

politica

USR cere demisia ministrului de Externe, Teodor Melescanu, invocand declaratiile acestuia referitoare la faptul ca autoritatile de la Bruxelles ar conditiona finantarile europene pentru Romania de respectarea statului de drept.

„Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, indeparteaza iar Romania de Uniunea Europeana, asezand-o pe acelasi palier cu Polonia. Afirmatia iresponsabila potrivit careia tara noastra respinge intentia Bruxelles-ului de a conditiona finantarile europene de respectarea statului de drept nu tine cont de angajamentele pe care si le-a luat Romania fata de institutiile europene, odata cu aderarea la spatiul comunitar”, scrie liderul USR, Dan Barna, vineri, pe Facebook.

Barna sustine ca este vorba de „un nou atac la companiile multinationale care-si desfasoara activitatea in Romania si care contribuie la sustinerea mediului privat prin crearea de mii de locuri de munca”.

„De asemenea, domnul Melescanu pare ca doreste sa cultive, in paralel, un filon nationalist in constiinta publica, ceea ce ar ajuta in retorica anti-UE. Ba mai mult, la intalnirea de saptamana aceasta cu omologul polonez, Jacek Czaputowicz, Melescanu a dat de inteles ca Romania va sustine Polonia in cazul in care Consiliul Uniunii Europene va adopta vreo decizie in virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei din cauza situatiei sistemului judiciar polonez. Intelegem de aici ca Romania ar vrea sa fie ca Polonia, sa primeasca in continuare fonduri europene, dar sa continue sa schimbe legile justitiei fara a tine cont de numeroasele semnale de alarma primite din partea partenerilor externi”, mentioneaza Dan Barna.

El subliniaza ca, potrivit art. 11 alin.1 din Constitutie, statul roman „se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte”.

„De asemenea, ar trebui sa-si aduca aminte de conditionalitatile ex-ante pe care le are Romania, din care 5 sunt inca neindeplinite, iar Comisia Europeana se pregateste deja sa ne trimita scrisori de pre-suspendare a fondurilor europene. Pierderea acestor fonduri si pozitionarea impotriva Uniunii Europene, aceasta este calea cea mai sigura de a condamna Romania la subdezvoltare si izolare, o intoarcere abrupta la saracia anilor ’90”, mai adauga liderul USR.

Dan Barna adauga ca poporul roman nu i-a dat mandat ministrului de Externe sa exprime aceasta pozitie „anti-UE”.

„Nu stim cine i-a dat mandat ministrului de Externe sa exprime aceasta pozitie anti-UE, in mod cert nu poporul roman, de bine ce nu am vazut-o pana acum in niciun program de guvernare al actualei coalitii, dar o respingem fara drept de apel! Teodor Melescanu ar trebui sa-si dea demisia din functia de ministru imediat, pentru ca romanii nu sustin izolarea tarii fata de Europa si nici nu au votat pentru asta”, conchide Barna.

Legarea fondurilor europene de „alte elemente” ar constitui „o incalcare grosolana” a principiilor Uniunii Europene, a declarat ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, joi, in cadrul unei declaratii comune de presa cu omologul sau polonez, Jacek Czaputowicz.

„In legatura cu legarea fondurilor de alte elemente, din punctul meu de vedere, ar constitui o incalcare grosolana nu numai a prevederilor, dar si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, care au ca obiectiv fundamental solidaritatea si asigurarea convergentei intre economiile statelor membre”, a spus seful diplomatiei romane la declaratia de presa comuna.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: